Ο «δικός μας» Reince Priebus

Αύριο είναι η πολύ σημαντική επίσκεψη του προέδρου Obama στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν. Ο νέος πρόεδρος Τrump που θα αναλάβει τον Ιανουάριο, έκανε ήδη δύο επιλογές. Ο ένας είναι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Reince Priebus. Στην ομιλία αποδοχής του, o Trump είχε δώσει μόνο το μικρόφωνο στο Reince Priebus, εκτός από την προσφώνηση του αντιπροέδρου Mike Pence. Τον είχε αποκαλέσει superstar και τον είχε καλέσει στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό.
Το όνομα του είχε ακουστεί για δύο θέσεις. Η μία ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και η άλλη αυτή που τελικά πήρε. Παλαιότερα είχαμε στείλει μια επιστολή στον Reince Priebus που είναι πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Στις ΗΠΑ, οι πρόεδροι των κομμάτων είναι διαφορετικά πρόσωπα από τους υποψήφιους για την προεδρία της χώρας. 
Ο πατέρας του Reince Priebus είναι γερμανικής καταγωγής και δούλευε ως ηλεκτρολόγος, μέλος εργατικών ενώσεων. Η μητέρα του Δήμητρα η Ρούλα είναι γεννημένη στο Σουδάν με καταγωγή από τη Μυτιλήνη και δούλευε ως κτηματομεσίτρια. Ο Priebus γεννήθηκε το 1972 και μέχρι την ηλικία των επτά ετών ζούσε με την οικογένεια του στο New Jersey. Στη συνέχεια μετακόμισαν στο Wisconsin. Σπούδασε Αγγλικά, πολιτικές επιστήμες και νομικά. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε ως κατώτερος διοικητικός υπάλληλος.
Το 2004 δεν πέτυχε να εκλεγεί γερουσιαστής στο Wisconsin αλλά το 2007 κατάφερε να γίνει πρόεδρος του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος σε αυτή τη πολιτεία, όντας ο νεώτερος που κατείχε αυτό το αξίωμα. Με τις προσπάθειες του οι Ρεπουμπλικάνοι επικράτησαν στη πολιτεία το 2010 ενώ στο παρελθόν υπερίσχυαν οι Δημοκρατικοί. Κατόρθωσε να φέρει σε συμβιβασμό το κατεστημένο του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος της πολιτείας με την οργάνωση Tea Party της πολιτείας. Συνέβαλε στην ανάδειξη του Speaker of the US House of Representatives Paul Ryan και του Κυβερνήτη της πολιτείας Scott Walker. Οι τρεις αποτέλεσαν μια ισχυρή τρόϊκα στη πολιτεία και απέκτησαν εθνική φήμη και ισχύ. O Paul Ryan ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος το 2012. Το 2011, ο Reince Priebus εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος. Η θητεία είναι διετής και επανεξελέγη άλλες δύο φορές.
Έχει σχέση με το Tea Party, μια εθνική οργάνωση ακτιβιστών της κεντροδεξιάς, εάν και οι απόψεις για το πρόσωπο του μέσα στους κόλπους της οργάνωσης διίστανται. Επειδή η οργάνωση έχει αποκεντρωμένη δομή, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τοπικών οργανώσεων. Ο Trump έχει ιδεολογικές επιρροές από το Tea Party και η Sarah Palin που είναι από τις ηγετικές μορφές του Tea Party, στήριξε εξ αρχής τον Trump
Οι θέσεις της οργάνωσης είναι μεταξύ ελευθεριακής δεξιάς (right libertarians), συντηρητισμού και λαϊκισμού. Κοινό σημείο είναι ο περιορισμός του ρόλου του κράτους, η μείωση των κρατικών δαπανών, των φόρων του ελλείμματος και του χρέους. Στα διεθνή θέματα είναι αντίθετοι με τον διεθνισμό των liberal (φιλελεύθεροι). Είναι κατά της ανάμειξης των ΗΠΑ σε θέματα άλλων χωρών, εκτός εάν είναι τελείως απαραίτητο. Σε αυτή τη περίπτωση προτιμούν δραστικές και επιθετικές ενέργειες. Ο όρος liberal στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται για την κεντροαριστερά.
Άλλος ένας κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής είναι ο John Podesta. Ήταν επικεφαλής της καμπάνιας της  Hilary Clinton και κατείχε και αυτός τη θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επι Bill Clinton. Ήταν επίσης σύμβουλος του Obama. Η μητέρα του Podesta είναι ελληνοαμερικανίδα και ο πατέρας του ιταλοαμερικανός. 

Ευάγγελος Θ.