Ψάχνουμε τον Έλληνα Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει διάφορα στοιχεία που τον βοήθησαν να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Είχε σημαντική αναγνωρισιμότητα ως επιχειρηματίας, συγγραφέας βιβλίων, τηλεοπτικό πρόσωπο και διοργανωτής καλλιστείων. Επίσης η μεγάλη προσωπική του περιουσία που υπολογίζεται περίπου σε 4 δις δολάρια, του επέτρεψε να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας με δικά του χρήματα. Ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισυστημικός ως δισεκατομμυριούχος και κάποιος που είχε σημαντική προβολή μέσα από τα ΜΜΕ, ήταν αντίθετα στο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο.
Έχει τρεις γάμους, οι δύο από τους οποίους είναι με μοντέλα από την Ανατολική Ευρώπη. Στις επιχειρήσεις του απασχολεί υπαλλήλους από πολλές φυλές. Έχει επιχειρήσεις σε πολλές άλλες χώρες, εκτός ΗΠΑ. Επομένως δεν έχει στενή εθνική αντίληψη. Αναγνωρίζει όμως ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι η απελευθέρωση του εμπορίου όπως και η παγκοσμιοποίηση δημιουργούν προβλήματα που με κάποιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αντίθετα το πολιτικό και το μιντιακό κατεστημένο θεωρεί ότι όλα βαδίζουν στο σωστό δρόμο. Δεν φαίνεται να συμφώνησαν οι Έλληνες η οι Άγγλοι στα αντίστοιχα δημοψηφίσματα και οι Αμερικάνοι στις εθνικές εκλογές.
Στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ, προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό να βρούμε έναν Έλληνα Ντόναλντ Τράμπ. Δεν εννοούμε κάποιον που να έχει ακριβώς τις απόψεις και το προφίλ του Τράμπ αλλά μερικά χαρακτηριστικά του Τράμπ. Τις γενικές κατευθύνσεις στις θέσεις μας τις έχουμε εκφράσει. Δεν είναι ίδιες με του Τράμπ καθώς ο Τραμπ απευθύνεται σε διαφορετικούς ψηφοφόρους που βρίσκονται σε διαφορετικές συνθήκες. Έχουμε αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο και προσπάθεια για να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας. Θεωρούμε ότι εκφράζουν με το καλύτερο τρόπο, το μέσο κέντρο+δεξιό Έλληνα που είναι δυσαρεστημένος και αγανακτισμένος με τη κατάσταση. Εάν οι επιτελείς του Τραμπ έχουν κάνει καλή δουλειά, οι θέσεις του θα εκφράζουν με το καλύτερο τρόπο το μέσο κέντρο + δεξιό Αμερικάνο που είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση.
Ψάχνουμε κάποιον που να έχει αναγνωρισιμότητα και χωρίς να είναι τελείως αντισυστημικός, να έχει διάθεση να πάει κόντρα στο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο. Να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να επιχειρεί να βρει λύσεις, αντί να υποκρίνεται πως δεν υπάρχουν και να προσπαθεί να πείσει και τους υπολοίπους μέσω της προπαγάνδας ότι δεν υπάρχουν. Δεν μας ενδιαφέρει να ανατρέψουμε το πολιτικοοικονομικό σύστημα της ελεύθερης οικονομίας. Θέλουμε να διορθώσουμε τις αδυναμίες του και να ανατρέψουμε το σάπιο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο που λεηλάτησε τη χώρα, στο τέλος τη κατέστρεψε και εξαθλίωσε τους πολίτες.
Όταν καταφέρουμε να βρούμε τον Έλληνα Ντόναλντ Τραμπ και δέκα ικανούς και έντιμους ανθρώπους να τον πλαισιώσουν, θα βάλουμε λουκέτο στο ελεεινό και τρισάθλιο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και θα στείλουμε τους άχρηστους και ανέντιμους πολιτικούς στο σπίτι τους η στη φυλακή. Ο Τραμπ βέβαια εκλέχτηκε Πρόεδρος ως η υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών που είναι κατά κάποιο τρόπο το αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Όμως μεγάλο μέρος του κατεστημένου του κόμματος τον πολέμησε.
Στην Αμερική υπάρχει η δυνατότητα οποιοσδήποτε να διεκδικήσει την θέση του υποψηφίου Προέδρου και στα δύο μεγάλα κόμματα. Στην Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατο. Εάν υπήρχε ένα αντίστοιχο σύστημα στην Ελλάδα, θα υποστηρίζαμε έναν αντίστοιχο Τραμπ να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας τις θέσεις μας. Δεν αποκλείουμε αυτή τη περίπτωση αλλά τη βλέπουμε μακρινή και δύσκολη. Πιο άμεσο και εύκολο βλέπουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σχήμα μαζί με το υγιές κομμάτι της ΝΔ και άλλες υγιείς πολιτικές δυνάμεις. 

  ΝΕΑ ΑΡΧΗ