Ο σκουπιδοτενεκές της ΝΔ - παλιάνθρωποι και στενόμυαλοι

Πέρασα τουλάχιστον είκοσι μαρτυρικά χρόνια μέσα στη ΝΔ. Ευτυχώς το μαρτύριο μου τέλειωσε πριν λίγα χρόνια. Ήμουν αναγκασμένος να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που δεν είχαμε τίποτα κοινό, εκτός από το ότι είμαστε σε γενικές γραμμές κεντροδεξιοί. Μου ερχόταν να τους αρχίσω στις σφαλιάρες αλλά έπρεπε να συγκρατηθώ. Μου προκαλούσαν αηδία και εμετό αλλά έπρεπε να τους χαμογελάω. Τώρα επιτέλους βρήκα ανθρώπους που μου ταιριάζουν στη Νέα Αρχή.
Μέσα στο κόμμα υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων, οι παλιάνθρωποι και οι στενόμυαλοι. Οι παλιάνθρωποι είναι υπερόπτες, εγωιστές, σκληροί, χωρίς ευαισθησία, χωρίς ανθρωπισμό. Το χρήμα είναι ο Θεός τους και πέρα από αυτό δεν υπάρχει τίποτα άλλο η μάλλον υπάρχει και η δόξα. Πουλάνε τον πατέρα τους και τη μάνα τους για το χρήμα και τη δόξα. Συνήθως είναι νεόπλουτοι, πλουσιόπαιδα η Κολεγιόπαιδα. Είναι αντιπαθέστατοι στους υπολοίπους αλλά μεταξύ τους τα βρίσκουν και δημιουργούν λυκοφιλίες.
Επειδή είναι εγωιστές και υπερόπτες δεν μπορούν να δημιουργήσουν ουσιαστικές και πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις αλλά τελείως επιφανειακές και με βάση πάντα το συμφέρον. Αυτοί όλοι είναι μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων που υπάρχει και σε άλλα κόμματα αλλά κυρίως στη ΝΔ. Τους συναντάς στην Εκάλη, τα Βόρεια και τα Νότια Προάστια. Αναφέρομαι στην Αθήνα γιατί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια γεωγραφική συγκέντρωση της πλουτοκρατίας. Στην ηγεσία του κόμματος αυτή είναι η μεγαλύτερη κατηγορία.
Υπάρχει και μια μικρότερη κατηγορία που είναι στενόμυαλοι. Βρίσκονται σε όλες τις οικονομικές τάξεις αλλά κυρίως στη μικρομεσαία και χαμηλή. Τους συναντάς σε πιο λαϊκές συνοικίες. Αυτοί δεν είναι τόσο κακοί όσο οι άλλοι αλλά έχουν παρωπίδες και στενούς ορίζοντες. Είναι αυτό που λέμε «ανοιχτόμυαλοι, καμία σχέση». Οι παλιάνθρωποι εκτός από το οικονομικό επίπεδο είναι και πιο ψηλά στο κομματικό μηχανισμό από τους στενόμυαλους. Οι παλιάνθρωποι είναι στο ψηλότερο επίπεδο και οι στενόμυαλοι στο μεσαίο και χαμηλό.
Και οι δύο είναι άκρως προβληματικές κατηγορίες ανθρώπων. Η μία κατηγορία είναι για το χαρακτήρα της και η άλλη για τους στενούς πνευματικούς ορίζοντες. Οι μεν είναι πιο ανοιχτόμυαλοι αλλά παλιάνθρωποι και οι άλλοι δεν είναι τόσο κακοί αλλά τελείως στενόμυαλοι. Ούτε οι μεν αλλά ούτε και οι δε καταλαβαίνουν τα τεράστιο πρόβλημα που έχουν. Θεωρούν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικοί.
Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ κόμματος και ψηφοφόρων. Ενώ οι δύο κατηγορίες που ανέφερα, υπάρχουν στους ψηφοφόρους της ΝΔ, είναι μειοψηφικές. Η μεγάλη πλειοψηφία των κέντρο+δεξιών ψηφοφόρων δεν ανήκει ούτε στη μία αλλά ούτε και στην άλλη κατηγορία. Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία που δεν είναι ούτε παλιάνθρωποι αλλά ούτε και υπερβολικά στενόμυαλοι. Είναι άνθρωποι κυρίως μεσαίας τάξης δηλαδή από μικρομεσαία έως μεγαλομεσαία. Είναι όμως και αρκετοί πλούσιοι που έχουν ξεφύγει από το στερεότυπο της τάξης τους. Είναι και άνθρωποι της λαϊκής τάξης που ψηφίζουν για κάποιους δικούς τους λόγους κεντροδεξιά.
Οι ψηφοφόροι που έχουν μείνει στη ΝΔ ανήκουν όμως κυρίως στις κατηγορίες των παλιανθρώπων και των στενόμυαλων. Η πλουτοκρατία έχει μείνει στη ΝΔ γιατί δεν θα βρει αλλού καλύτερα. Μετά είναι άνθρωποι τόσο στενόμυαλοι που μόνο νεκροί θα φύγουν από τη ΝΔ. Είναι τόσο στενόμυαλοι που ότι καταστροφή και να επιφέρει η ΝΔ στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν. Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν φύγει ανήκουν στη τρίτη κατηγορία. Αυτή τη κατηγορία προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε στη Νέα Αρχή, όχι μόνο γιατί είναι αυτοί που έχουν φύγει αλλά γιατί ταιριάζει με την ιδεολογία μας και την οικονομική τάξη μας. 

Θ. Γ.