Η συμφωνία στο παρασκήνιο

Στη πολιτική εκτός από αυτά που φαίνονται δηλαδή το προσκήνιο είναι και αυτά που δεν φαίνονται δηλαδή το παρασκήνιο. Τι μεσολάβησε στο παρασκήνιο και ένα επιτυχημένο πραξικόπημα έγινε αποτυχημένο; Να τα πάρουμε με τη σειρά. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν φήμες για πραξικόπημα και μάλιστα είχε εμποδιστεί την τελευταία στιγμή. Ο Ερντογάν ήταν εξαφανισμένος για πολλές ημέρες και κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν.

Όπως όλα έδειχναν στην αρχή, μεγάλο τμήμα του στρατού είχε καταλάβει την εξουσία. Έλεγχε τα ΜΜΕ, το αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, τους δρόμους, το αεροδρόμιο. Βρισκόταν έξω από τη Βουλή και το αρχηγείο Αστυνομίας. Σε μια ένοπλη αναμέτρηση μεταξύ στρατού και αστυνομίας ήταν βέβαιη η επικράτηση του στρατού. Δεν μπορεί η αστυνομία με περίστροφα και αυτόματα να αντιμετωπίσει το στρατό με τανκς και μαχητικά αεροπλάνα. 
          Ξένες (προς τη Τουρκία) δυνάμεις είχαν κρατήσει ουδέτερη στάση η δεν είχαν πάρει καθόλου θέση. Ξαφνικά το Stratfor δηλώνει ότι ο Ερντογάν βρίσκεται υπό προστασία και στη συνέχεια ότι αναμένεται διάγγελμα. Το Stratfor προσφέρει στρατηγικές μελέτες σε διεθνή θέματα. Είναι κάτι σαν ιδιωτική CIA, μπορεί μάλιστα να συνεργάζεται με την CIA. Δεν το ξέρω, απλά λέω ότι δεν αποκλείεται. Μετά όλα έγιναν με ένα μαγικό τρόπο. Ο Ερντογάν έκανε το διάγγελμα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και ο στρατός αποσύρθηκε. Φοβήθηκαν τα τανκς τους άοπλους πολίτες! Βέβαια κάποιοι θύλακες του στρατού δεν αποσύρθηκαν τόσο εύκολα.
Ξένοι ηγέτες τάχθηκαν σαφώς υπερ του Ερντογάν και αυτό βοήθησε πολύ τα πράγματα. Γιατί δεν υποστήριξαν εξ αρχής τον Ερντογάν; Γιατί πέρασαν τόσες πολλές ώρες για το διάγγελμα του Ερντογάν; Γιατί δεν έγινε αμέσως με την εκδήλωση του πραξικοπήματος; Μάλλον γιατί δεν τον άφηναν. Και γιατί δεν τον άφηναν; Μάλλον γιατί δεν είχε κλείσει ακόμη η συμφωνία.
          Ας υποθέσουμε ότι εγχώρια (τουρκικά) η/και ξένα κέντρα ήθελαν να αλλάξουν διάφορες καταστάσεις στη Τουρκία. Εάν επιτύγχανε το πραξικόπημα θα ήταν μια πολύ άβολη κατάσταση. Τι στάση θα κρατούσαν οι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία κλπ σε μια στρατιωτική χούντα; Δεν θα μπορούσαν να την υποστηρίξουν. Αργά η γρήγορα θα έπρεπε να ξαναγίνουν εκλογές και το πιθανότερο είναι ο Ερντογάν η το κόμμα του Ερντογάν να τις ξανακέρδιζε. Επομένως πολύ φασαρία για το τίποτα.
          Αντίθετα το πραξικόπημα χρησίμευσε σαν ακραίος πολιτικός εκβιασμός. Στον Ερντογάν παρουσιάστηκαν δύο επιλογές. Η μία ήταν να συνεχιστεί το πραξικόπημα με επιτυχία. Η άλλη ήταν να δεχτεί τη συμφωνία που του προσέφεραν και το πραξικόπημα τελικά να αποτύχει. Δεν πρέπει να ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση για τον Ερντογάν. Θεωρώ ότι φρόντισαν με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσουν ότι ο Ερντογάν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Η απειλή ενός επόμενου επιτυχημένου πραξικοπήματος η ακόμη και πολέμου θα είναι αρκετά πειστικός τρόπος.
          Φαίνεται επίσης ότι ο στρατός δεν ήταν μοιρασμένος στα δύο αλλά στα τρία. Το μεγαλύτερο τμήμα του ήταν με τους πραξικοπηματίες και λίγοι με τους καθεστωτικούς. Το στρατόπεδο όμως των πραξικοπηματιών ήταν επίσης διαιρεμένο. Κάποιοι έπαιρναν εντολές από εγχώρια η/και ξένα κέντρα, ενώ άλλοι δεν τις δέχονταν. Οι δεύτεροι ήσαν οι θύλακες που εξακολουθούσαν να επιμένουν.
          Το παραπάνω είναι απλά ένα πιθανό σενάριο και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα. 

Η. Χ.