Μετρημένες οι μέρες του Μητσοτάκη

Είχαμε γράψει πρώτοι ότι ο Μητσοτάκης βγήκε με ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τις πρώτες ημέρες η εκδοχή αυτή αντιμετωπίσθηκε με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Σιγά σιγά έγινε αντιληπτή μέσα στη ΝΔ αλλά και στη κοινή γνώμη, η συμπαιγνία Μητσοτάκη – Σημιτικού ΠΑΣΟΚ και η νοθεία των εσωκομματικών εκλογών.
Ο Μητσοτάκης τυπικά είναι πρόεδρος της ΝΔ αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές αποτελεί ξεκάθαρα νοθεία. Ο Μητσοτάκης δεν νομιμοποιείται να έχει το τίτλο του προέδρου της ΝΔ. Τυπικά οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ο κος Γιαννόπουλος (τυχαίο όνομα) που ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, είναι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ η του Ποταμιού. Μπορούν όμως να κάνουν διάφορα άλλα από τη στιγμή που είναι πλέον βέβαιοι ότι εξελέγη με νοθεία.

Οι Μητσοτακικοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα για τη νοθεία. Αρκεί που βγήκε ο δικός τους. Οι υπόλοιποι είναι όμως εξοργισμένοι και κυρίως οι υποστηρικτές του Μεϊμαρακη δηλαδή οι Καραμανλικοί. Οι υποστηρικτές του Γεωργιάδη είναι επίσης ευχαριστημένοι γιατί τον έκανε αντιπρόεδρο. Αυτό όμως έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους υπόλοιπους καθώς ο Γεωργιάδης προέρχεται από άλλο κόμμα αλλά και ο ιδεολογικός του προσδιορισμός είναι πολύ μακριά από το μέσο Νεοδημοκράτη και βρίσκεται στις ιδεολογικές παρυφές του κόμματος.
Τζιτζικώστας και Σαμαράς ήταν μαζί στο πρώτο γύρο αλλά υποστήριξαν Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο. Οι οπαδοί του Τζιτζικώστα είναι όμως και αυτοί πικραμένοι. Νοθεία δεν έγινε μόνο στο τελευταίο δεύτερο γύρο αλλά και στο πρώτο. Χωρίς νοθεία ο Τζιτζικώστας θα είχε σίγουρα επικρατήσει του Μητσοτάκη και μπορεί να ήταν σήμερα αυτός πρόεδρος της ΝΔ. Οι Σαμαρικοί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί πρέπει να είναι ο Μητσοτάκης στη θέση του Σαμαρά. Ο Τσίπρας πήρε τη καρέκλα του πρωθυπουργού από τον Σαμαρά για να μην εφαρμόσει τα Μνημόνια. Τελικά το Μνημόνιο Τσίπρα είναι πολύ πιο σκληρό από το Μνημόνιο Σαμαρά. Ο Σαμαράς είναι αυτός που δικαιούται πίσω τη καρέκλα του πρωθυπουργού και όχι ο Μητσοτάκης.
          Δεν φτάνει που (ο Μητσοτάκης) κέρδισε με νοθεία και έκανε τον Γεωργιάδη αντιπρόεδρο. Το κακό τρίτωσε και με τη τοποθέτηση προσώπων του ΠΑΣΟΚ σε σημαντικές θέσεις. Έτσι ο Μητσοτάκης μετράει μέρες η μήνες στη καλύτερη περίπτωση. Όταν λέω ότι είναι μετρημένες οι μέρες του, εννοώ ως προέδρου σε αυτή τη ΝΔ. Μπορεί να εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος σε μια πολύ διαφορετική και μικρότερη ΝΔ η να γίνει πρόεδρος σε ένα νέο κόμμα. Αλλιώς δεν θα είναι πρόεδρος σε κανένα κόμμα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Σε όλες τις εναλλακτικές χωρίζουν οι δρόμοι του Μητσοτάκη με ένα μεγάλο μέρος του κόμματος, Καραμανλικό, Σαμαρικό η άλλο. Μπορεί ο Μητσοτάκης να ιδρύσει νέο κόμμα, να φύγει δηλαδή αυτός από τη ΝΔ και να την αφήσει στους υπολοίπους. Μια άλλη περίπτωση είναι να κάνει τέτοιες ενέργειες ώστε πολλοί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν. Ένα παράδειγμα είναι να εντάξει τη ΝΔ στο γκρουπ του ALDE και να την βγάλει από το γκρουπ του EPP. Εάν δεν γίνει τίποτα από όλα αυτά, θα του την έχουν «στημένη» και με πρώτη ευκαιρία θα τον «φάνε».
Καλό είναι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στην Αγγλία, οι Συντηρητικοί ξεκαθάρισαν τα εσωκομματικά τους μέσα σε λίγες ημέρες. Στην Ελλάδα, το θέμα σέρνεται εδώ και 6 μήνες. Από την αρχή υπήρχε σοβαρή αμφισβήτηση στο Μητσοτάκη για το τρόπο με τον οποίο εξελέγη αρχηγός. Ήταν Ιανουάριος, λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Πέρασε το Πάσχα και φθάσαμε ήδη στο καλοκαίρι, λίγο πριν τον Αύγουστο. Μπορεί να πάρει ακόμη μήνες για να δοθεί μια λύση. Όσο το γρηγορότερο τόσο το καλύτερο γιατί η πολιτική αστάθεια που δημιουργεί ο Μητσοτάκης δεν είναι καλή για τη χώρα. Εάν έχουμε γρήγορες εξελίξεις, τότε ο Μητσοτάκης μετράει μέρες και όχι μήνες.  

Β. Μ.