Σπάει η ΕΕ

Νομίζω ότι η φημολογούμενη στάση της Βασίλισσας υπερ του Brexit δεν απέβλεπε στην απομόνωση της χώρας αλλά στην ισχυροποίηση της στο παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σκηνικό. Θεωρώ βέβαιο ότι οι Άγγλοι θα φτιάξουν το δικό τους μαγαζί δηλαδή τη δική τους Ένωση. Είναι η δεύτερη οικονομική δύναμη της ΕΕ μετά τη Γερμανία και η πιο ευρωσκεπτικιστική χώρα. Δεν συμμετείχε ούτε στην Ευρωζώνη αλλά ούτε και στην Σέγκεν. Επομένως είναι η μόνη χώρα που έχει τις προϋποθέσεις για να φτιάξει μια νέα Ένωση ανταγωνιστική στη Γερμανική ΕΕ.
Πολλές είναι οι χώρες που είναι δυσαρεστημένες με την ΕΕ, με βασικές αυτές του Ευρωπαϊκού Νότου. Πιστεύω ότι δεν θα δίσταζαν ούτε λεπτό να φύγουν από την ΕΕ, εάν είχαν μια καλύτερη εναλλακτική Ένωση. Τους φοβίζει όμως η μοναχική πορεία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Οι Άγγλοι δεν είναι καθόλου βλάκες, σαν τους Έλληνες και τους Ιταλούς. Σίγουρα έχουν ήδη αντιληφθεί την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται. Ακόμη και εάν κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί, δεν θα αργήσει να συμβεί.

Θα ξεκινήσουν πρώτα από την Ισπανία και την Πορτoγαλία που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις λόγω γειτνίασης. Μετά θα πάνε στην Κύπρο που είναι μέρος της Κοινοπολιτείας και στην Ελλάδα που μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπό Βρετανική επιρροή. Θα δώσουν σε αυτές τις χώρες ένα καλύτερο Deal από το άθλιο Deal που τους δίνει η ΕΕ. Οτιδήποτε είναι καλύτερο από την εξαθλίωση που βιώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτών των χωρών. Αργότερα ίσως συμπεριλάβουν και το Ισραήλ.
Βέβαια οι χώρες που ανέφερα έχουν οικονομικά η/και πολιτικά προβλήματα. Η κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα όμως δεν είναι μικρό πράγμα. Μετά θα πιάσουν διάφορες χώρες της Κοινοπολιτείας. Ενδεχομένως να ξεκινήσουν πρώτα με μερικές από αυτές, πριν πάνε στον Ευρωπαϊκό Νότο. Έτσι έχουν φτιάξει το δικό τους μαγαζί, ανταγωνιστικό στο γερμανικό μαγαζί. Δεν έχω κάποια εσωτερική πληροφόρηση αλλά λογικά αυτό θα έκανα εάν ήμουνα στη θέση των Άγγλων.
Η ΕΕ θα μείνει με το στενό κύκλο των γερμανόφιλων χωρών και τις ανατολικές χώρες. Είναι ένα ερωτηματικό τι θα κάνουν η Γαλλία και η Ιταλία. Πιστεύω ότι θα βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα έχουν πολλές επιλογές. Οι γερμανόφιλες και οι ανατολικές χώρες θα αποτελούν μια πολύ παράξενη Ένωση καθώς οι μεν είναι οι πιο ισχυρές και οι δε οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες της ΕΕ. Ενδεχομένως να σπάσει αυτή η Ένωση στα δύο και στο τέλος να μείνει μόνο η Γερμανία με τις γερμανόφιλες χώρες. 

Δ. Π.