Πολύπλοκη κατάσταση

Η προσέγγιση του συναγωνιστή στο προηγούμενο άρθρο είναι σωστή αλλά ελλιπής. Πραγματικά οι Άγγλοι θα έχουν καταλάβει το πόσο εύκολο είναι να πάρουν σε μια δική τους Ένωση, δυσαρεστημένες χώρες της ΕΕ και ειδικά του Νότου. Φαίνεται όμως ότι ο συναγωνιστής παραλείπει ένα σημαντικό στοιχείο στο συλλογισμό του. Κάτι τέτοιο (σπάσιμο ΕΕ) θα θεωρούνταν εχθρική ενέργεια από πλευράς ΕΕ. Τους Άγγλους τους ενδιαφέρει να έχουν ένα πολύ καλό deal εξόδου με την ΕΕ και να διατηρήσουν φιλική σχέση.

Η απειλή του σπασίματος της ΕΕ θα μπορούσε να είναι ένα πολύ γερό διαπραγματευτικό χαρτί για τους Άγγλους. Θα μπορούσαν να πουν ευθέως η να υπονοήσουν: « εάν δεν μας δώσετε το deal που θέλουμε, θα σπάσουμε την ΕΕ». Από την άλλη ένα πολύ καλό deal στην Αγγλία θα ήταν σημαντικό κίνητρο σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους και να βγουν από την ΕΕ. Εάν μπορούν να έχουν αρκετά προνόμια όντας απέξω, γιατί να είναι μέσα και να έχουν όλα τα αρνητικά;Έτσι ενώ η απειλή του σπασίματος της ΕΕ είναι ένα πολύ γερό διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί να μην έχει αποτελέσματα.
Το άλλο ζήτημα είναι τι θα θεωρήσουν οι Άγγλοι πιο σημαντικό. Τη δημιουργία της δικής τους Ένωσης η ένα καλό deal με μια συρρικνούμενη ΕΕ που ενδεχομένως στο μέλλον να περιλαμβάνει μόνο τη Γερμανία και λίγες ακόμη χώρες; Η κατάσταση είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει που θα καθίσει. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Πιθανώς οι Άγγλοι να ξεκινήσουν την Ένωση τους από τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Αυτή η ενέργεια δεν θα θεωρηθεί εχθρική για την ΕΕ. Εάν κατορθώσουν να φτιάξουν μια βάση για την Ένωση τους, θα τους δώσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ με την ΕΕ. Είναι διαφορετικό να διαπραγματεύονται για λογαριασμό τους, από το να διαπραγματεύονται εκ μέρους μιας Ένωσης.
Ίσως για αυτό προσπαθούν να το καθυστερήσουν όσο μπορούν. Ο ίδιος λόγος είναι που οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν όσο το δυνατό γρηγορότερα. Φοβούνται ότι εάν δώσουν στους Άγγλους το χρόνο, θα κάνουν τέτοιες ενέργειες που θα ισχυροποιήσουν πολύ της θέση τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Μ. Α.