Αθέμιτος ανταγωνισμός με πράκτορες και κομματικούς

         
Είμαι μικρομεσαίος επιχειρηματίες. Αγωνίζομαι με κάθε τρόπο για την επιβίωση της επιχείρησης μου. Το κάνω για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, οι υπάλληλοι μου και εγώ. Έχω να ανταγωνιστώ με άλλους επιχειρηματίες που έχουν από πίσω τους υπερδυνάμεις, δίκτυα μυστικών υπηρεσιών και ολόκληρους κομματικούς μηχανισμούς. Δυστυχώς για εμένα δεν είμαι ούτε κομματικός και ούτε πράκτορας.
          Αυτοί που επιβιώνουν αλλά και ευημερούν σήμερα ανήκουν βασικά σε δύο κατηγορίες, κομματικοί και πράκτορες. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Πολλοί έχουν και τις δύο ιδιότητες. Όταν λέω κομματικοί δεν εννοώ κάποιον που είναι μέλος μιας τοπικής οργάνωσης αλλά αυτούς με πολύ καλές διασυνδέσεις μέσα στο κόμμα. Καμιά φορά δεν έχουν ούτε καν κομματική ιδιότητα και δεν είναι μέλη του κόμματος.

Με αυτό το τρόπο δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε όλη τη κοινωνία. Δεν αναδεικνύονται οι πιο άξιοι αλλά αυτοί με τις διασυνδέσεις σε κόμματα και πρεσβείες. Ο ένας επιχειρηματίας αγωνίζεται μόνος του και ο άλλος έχει από πίσω του μια παγκόσμια υπερδύναμη η ένα κόμμα εξουσίας που τον στηρίζει οικονομικά αλλά και με διάφορους άλλους τρόπους. Το ίδιο ισχύει για τα στελέχη και υπαλλήλους επιχειρήσεων, δημοσιογράφους κλπ. Αυτοί που έχουν τις καλές δουλειές, οι επιτυχημένοι, οι ευκατάστατοι είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους κομματικοί η πράκτορες.
Δεν είναι μόνο οι ξένες δυνάμεις που στηρίζουν επιχειρηματίες όλων των μεγεθών. Είναι και τα δύο πρώην κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η δεξιά είχε επικρατήσει για 40 χρόνια και οι περισσότεροι επιχειρηματίες ήταν προσκείμενοι σε αυτή και για ιδεολογικούς λόγους. Ένας από τους κρυφούς στόχους του ΠΑΣΟΚ όταν ήρθε στην εξουσία ήταν να δημιουργήσει τη δική του ισχυρή επιχειρηματική τάξη. Ισχυρή επιχειρηματική τάξη σημαίνει οικονομική δύναμη και οικονομική δύναμη σημαίνει πολιτική δύναμη.
Η πασοκική επιχειρηματική τάξη είναι σημαντικό μέρος του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ είναι το ισχυρότερο σύστημα, παρόλο που το κόμμα είναι πολιτικά αποδυναμωμένο, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν περισσότερα χρόνια στην εξουσία. Το σύστημα αποτελείται από δύο υποσυστήματα, το παπανδρεϊκό και το σημιτικό. Φαινομενικά τουλάχιστον είναι σε διαμάχη. Όταν λέω παπανδρεϊκό και σημιτικό δεν εννοώ απαραίτητα ότι επικεφαλής τους είναι αντίστοιχα ο Παπανδρέου και ο Σημίτης. Είναι τα υποσυστήματα του ΠΑΣΟΚ που σε παλαιότερες εποχές είχαν σημεία αναφοράς τους Παπανδρέου και τον Σημίτη. Μπορεί Παπανδρέου και Σημίτης να μην διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο πλέον στα δύο υποσυστήματα.
Το σημιτικό υποσύστημα ΠΑΣΟΚ έκανε ολοφάνερα το Σαμαρά πρωθυπουργό και τον Μητσοτάκη αρχηγό της ΝΔ. Το παπανδρεϊκό σύστημα έκανε λιγότερο φανερά το Τσίπρα πρωθυπουργό. Τα δύο βασικά υποσυστήματα της Νέας Δημοκρατίας είναι το καραμανλικό και το μητσοτακικό. Καραμανλικοί και παπανδρεϊκοί έχουν πιο λαϊκό προφίλ. Τα υποσυστήματα που είναι πιο ισχυρά στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι το σημιτικό και το μητσοτακικό.  
Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί με την βοήθεια των κομμάτων εξουσίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και ξένων δυνάμεων. Μερικοί επιχειρηματίες που «φτιάχτηκαν» από τα κόμματα εξουσίας η ξένες δυνάμεις, ανεξαρτητοποιήθηκαν στην συνέχεια και προωθούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Έτσι έχουμε μια υπερβολικά πολύπλοκη διαπλοκή μεταξύ κομμάτων, ξένων δυνάμεων και επιχειρηματικών ομίλων που έχουν άλλοτε αλληλοβοηθούμενα και άλλοτε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Επίσης υπεισέρχονται και διάφορα άλλα εγχώρια και διεθνή κέντρα και έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο μπέρδεμα.
Ας μη τρέξουν κάποιοι αναγνώστες σε κόμματα εξουσίας γιατί είναι αργά πια. Έπρεπε να το είχαν κάνει πριν 10-20 χρόνια. Ούτε να τρέξουν στις διάφορες πρεσβείες να γίνουν πράκτορες. Τα δίκτυα τόσα στα κόμματα όσο και στις πρεσβείες είνα ήδη υπερπλήρη. Άμεσα δεν θα έχουν καμία ωφέλεια. Σε βάθος πάρα πολλών ετών, 10-20 ίσως καταφέρουν κάτι. Το μέλλον όμως είναι αβέβαιο.
           Το ΠΑΣΟΚ σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει και τα δύο υποσυστήματα θα έχουν αποδυναμώσει. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι επίσης ένα μικρό κόμμα σε λίγα χρόνια και τα δικά της δύο υποσυστήματα θα είναι αποδυναμωμένα. Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς το σκηνικό σε 10-20 και να ενταχθεί σε ένα χώρο ανάλογα αποβλέποντας οφέλη σε βάθος χρόνου. 

Ν. Σ.