Πολίτες εναντίον πολιτικού συστήματος

ΕΡΩΤΗΣΗ
Λέτε ότι είσαστε κίνηση βάσης και αποκλείεται τους πολιτικούς. Καθυβρίζετε πολιτικούς και δημοσιογράφους. Από την άλλη μας λέτε ότι έχετε μέσα στο δίκτυο σας υψηλά ιστάμενους της ΝΔ και των ΜΜΕ. Μάλιστα λέτε ότι έχετε ανθρώπους σας δίπλα στο Μητσοτάκη και άλλους αρχηγούς της κέντρο+δεξιάς. Λέτε ότι θα χρησιμοποιήσετε και πολιτικούς. Πως όλα αυτά συμβιβάζονται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εξηγούμε ξανά και ξανά ότι οι επίσημες θέσεις της κίνησης περιγράφονται στην ιστοσελίδα της κίνησης. Στο e Βήμα Δέκα αναρτώνται οι προσωπικές απόψεις των φίλων της κίνησης και δεν αποτελούν θέσεις της Νέας Αρχής. Όταν εκφράζεται μια άποψη για ένα χώρο δεν αφορά όλους αλλά την πλειοψηφία. Απλά είναι κουραστικό να επαναλαμβάνουμε συνέχεια ότι υπάρχουν εξαιρέσεις.

Στο πολιτικό σύστημα, στα ΜΜΕ και σε όλους τους χώρους υπάρχουν όλων των ειδών οι άνθρωποι. Δεν είμαστε κατά των πολιτικών και των δημοσιογράφων αλλά κατά των λαμογιών, των κλεφτών, των απατεώνων, των προπαγανδιστών και των προδοτών. Οι δύο χώροι, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, έχουν πολλούς τέτοιους.
Στο δίκτυο μας φροντίζουμε να έχουμε ικανούς και έντιμους ανθρώπους, στο βαθμό βέβαια που μπορούμε να το γνωρίζουμε. Κανείς δεν μπορεί να έχει απόλυτη βεβαιότητα ούτε για τον ίδιο του τον εαυτό, πόσο μάλλον για άλλους. Δηλώνουμε επίσης ότι αποφεύγουμε τις ακραίες τοποθετήσεις και προτιμάμε τις αποχρώσεις του γκρι ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο. Όταν λέμε έντιμοι, δεν εννοούμε να «πηγαίνει κανείς με το Σταυρό στο χέρι», χρειάζεται και λίγη ευελιξία. Από το σημείο αυτό μέχρι να πουλάς τη μάνα σου, να πατάς επί πτωμάτων, να κλέβεις και να προδίδεις τη χώρα σου υπάρχει μεγάλη διαφορά. Στη περίπτωση αυτή είμαστε στο ανοιχτό γκρι, όπου τα άσπρο είναι για τους άγιους.  
Όταν λέμε ότι έχουμε ανθρώπους δίπλα στο Μητσοτάκη δεν εννοούμε τον Γεωργιάδη και τον Βαρβιτσιώτη. Υπάρχουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία πολλοί έντιμοι και ικανοί άνθρωποι, μόνο που είναι η μειοψηφία. Αυτοί πιστεύουν το αυτονόητο, ότι οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν τους ψηφοφόρους, τους Έλληνες και την Πατρίδα πρώτα από όλα. Σαν άνθρωποι έχουν και προσωπικές φιλοδοξίες και όνειρα αλλά αυτά τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα.
Προσπαθούμε να έχουμε στο δίκτυο μας όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς. Έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο ότι οι ενέργειες μας θα τους αναβαθμίσουν και δεν θα τους υποβαθμίσουν.
Ο Μητσοτάκης έχει πολλές αντιπάθειες μέσα στο κόμμα. Καθένας έχει διαφορετικούς λόγους. Άλλοι τον αντιπαθούν επειδή είναι προϊόν ευνοιοκρατίας και οικογενειοκρατίας, άλλοι για υπόγειες διαδρομές μέσα από τις οποίες έγινε αρχηγός, άλλοι για τον όχι μεγάλο πατριωτισμό του (το τελευταίο το έθεσα κομψά).
Έχουμε ανθρώπους μέσα σε ΜΜΕ και οι περισσότεροι είναι δημοσιογράφοι. Ισχύει το ίδιο όπως και με τη ΝΔ. Αυτοί είναι ικανοί και έντιμοι Βλέπουν άλλους λιγότερο ικανούς και έντιμους να τους προσπερνάνε επειδή είναι ευνοούμενοι προσώπων, κομμάτων, μυστικών υπηρεσιών κλπ. Και αυτούς θέλουμε να τους αναδείξουμε. Στην ιστοσελίδα μας λέμε ότι προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε όλους όσους είναι υποβαθμισμένοι λόγω της ευνοιοκρατίας. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να πάνε στη θέση που τους αξίζει.
Αυτό που κάνουμε είναι ότι χτίζουμε ξανά μια άλλη Νέα Δημοκρατία από τα κάτω προς τα πάνω. Είμαστε πολίτες και αγωνιζόμαστε εναντίον του συστήματος. Κανονικά την εξουσία πρέπει να την έχει ο λαός. Ο λαός την έχει παραδώσει στα κόμματα, τα ΜΜΕ, τους οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες και διάφορα άλλα κέντρα που όλα μαζί αποτελούν το σύστημα. Θέλουμε να ξαναφέρουμε την εξουσία εκεί που πρέπει δηλαδή στους πολίτες.
Επειδή οι διαφορές ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά είναι μεγάλες, διαπιστώσαμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο (εξουσία στους πολίτες) με μια κίνηση που θα έπιανε όλο το ιδεολογικό φάσμα (βλ. Ιστορικό και ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ) και περιορίσαμε το χώρο στη κέντρο+δεξιά. Περίπου τοποθετούμαστε όπου η παλιά ΝΔ του 40% αλλά λίγο πιο κοντά στο κέντρο. Έτσι μπορούμε να συμπεριλάβουμε κεντρώους που παλιότερα ήταν στο ΠΑΣΟΚ η άλλα κόμματα της κέντρο+αριστεράς.
Το σύστημα στη κέντρο+δεξιά εκπροσωπείται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το όραμα μας είναι να το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο σχήμα που θα εκπροσωπεί πραγματικά τη βάση του δηλαδή τους ψηφοφόρους του και όχι διάφορα κέντρα. Στρεφόμαστε ενάντια στη ΝΔ αλλά όχι σε όλα τα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας όπως εξηγήθηκε πιο πάνω. Θα θέλαμε να αποτελέσουμε μέρος του νέου κέντρο+δεξιού σχήματος αλλά αυτός είναι δευτερεύων στόχος.
Έχουμε ήδη μερικές δεκάδες ανθρώπους, έντιμους και ικανούς που θα μπορούσαν να πάρουν κυβερνητικές θέσεις. Αυτοί έχουν εργασιακή εμπειρία και αρκετά ένσημα αλλά δεν έχουν πολιτική εμπειρία. Δεν τους προβάλουμε ακόμη διότι δεν έχει νόημα. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ηγετική ομάδα. Θεωρούμε ότι τα πρόσωπα είναι δευτερεούσας σημασίας. Πιο σημαντικά είναι οι ιδέες, οι πολιτικές και η οργάνωση.
Πιστεύουμε ότι θα ήταν φρόνιμο να συμπεριληφθούν κάποιοι πολιτικοί στο κέντρο+δεξιό σχήμα που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Το σχήμα θα είναι ευρύτερο της Νέας Αρχής και θα περιλαμβάνει άλλες οργανώσεις και κόμματα. Αποκλείουμε τους πολιτικούς από τη Νέα Αρχή αλλά δεν τούς αποκλείουμε από το ευρύτερο κέντρο+δεξιά σχήμα. Αρκεί να έχουν τρία χαρακτηριστικά, έντιμοι, ικανοί και ελεγχόμενοι από τη βάση.