Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Στα Panama Papers, εκτός από τον Σταύρο Παπασταύρου, εμπλέκονται τα ονόματα του Σπύρου Μεταξά και του Κώστα Λαναρά. Ο πρώτος σχετίζεται με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είχε έρθει σε επαφή μαζί του ο Κάντας για τη διοχέτευση του μαύρου χρήματος. Ίδρυσε την εταιρεία Aisios, το 2005 μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου. Σοβαρό ρόλο στην εταιρεία Aisios έχει και ο τραπεζίτης Κώστας Λαναράς. Είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Capital Management Advisors του Σάμπυ Μιωνή. Επίσης συνεργαζόταν στενά με το φυγόδικο Άγγελο Μεταξά που διώκεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Το 1997, ο Σάμπυ Μιωνής ίδρυσε στις Μπαχάμες την εταιρεία TC Advisors που αργότερα μετονομάστηκε Capital Management Advisors. Το 2000, η ελβετική εταιρεία Julius Baer που αρχικά συνεργαζόταν με την εταιρεία του Μιώνη, τη κατήγγειλε με επιστολή στο ΣΔΟΕ ότι ξέπλενε βρώμικο χρήμα. Στη διεύθυνση όπου τους υπέδειξε η Julius Baer, το ΣΔΟΕ βρήκε τα γραφεία της TELESIS Χρηματιστηριακής.
Τελικά μετά από πολύ προσπάθεια κατέληξαν κάπου στο Κολωνάκι στα γραφεία της M&M Financial Research. Το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και έκανε κατάσχεση μεγάλης ποσότητας αποδεικτικού υλικού. Από το καταστατικό της προκύπτει ότι το Δ.Σ. απαρτίζεται από τους: Άγγελο Μεταξά του Ηλία, Νισήμ Μιώνη του Χαίμ και Σταύρο Παπασταύρου του Νικολάου. Ανάμεσα στους πελάτες της συγκαταλέγοται: Βάγγερ Φραγκίσκη, Αμπραβανέλ Ερρίκος, Αμπραβανέλ Ελίζα, Κολλάκης Παντελής, Φάϊς Σαμ, Φάϊς Λούση, Τσουρούφλης Σπυρίδων, Σεφιχά Λάζαρος, Σαλτιέλ Δαυίδ, Καράσσο Παύλος κλπ.
Ο Ερρίκος Αμπραβανέλ ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπενρουμπής και  εμπλέκεται σε μια συναλλαγή που έκανε η TELESIS. Η TELESIS απορροφήθηκε από την Eurobank όπως και η τράπεζα Eργασίας του Λάζαρου Εφραίμογλου. Οι επιχειρηματίες Ζούλοβιτς και Σάμυ Φάις είχαν φυλακιστεί με τον και τον Βίκτωρα Άσερ για την υπόθεση χειραγώγησης των μετοχών της εταιρείας ΜΑΚΛΩ. Ο Βίκτωρ Άσερ μαζί με τη Μαρίνα Εφραίμογλου και τον Βίκτωρα Πιζάντε είχαν την διεύθυνση της TELESIS. Η Μαρίνα Εφραίμογλου είναι πρώτη εξαδέλφη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ο Θωμάς Λαναράς που εμπλέκεται σε άλλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο όπως και ο Σπύρος Καπράλος έχουν επίσης στενή συγγενική σχέση με τους Βαρβιτσιώτη και Εφραίμογλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Sunday Times, ο Σπύρος Καπράλος προσπάθησε να πουλήσει στη μαύρη αγορά εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ήταν εντεταλμένος σύμβουλος του Αθήνα 2004. Διορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή Γραμματέας Ολυμπιακών Έργων και στη συνέχεια πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Έγινε πρόσφατα Πρόεδρος της ΕΟΕ.
Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε στη αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας από τον ρουσφετο-Γιάννη Βαρβιτσιώτη και το Γιάννη Κεφαλογιάννη. Η γυναίκα του Κεφαλλογιάννη είναι της οικογενείας Βαρδινογιάννη. Ο Παύλος Βαρδινογιάννης ήταν ο μόνος που εκλέχτηκε βουλευτής μαζί με το Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με το κόμμα των Φιλελεύθερων το 1977. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης καταδικάστηκε για υπόθαλψη εγκληματία.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διαθέτει πολυτελέστατο σκάφος αναψυχής, 66 ακίνητα και πλήθος μετοχών. Αγόρασε το 1999, έκταση 375 στρεμμάτων στη Μύκονο για 285 εκατομμύρια. Να θυμίσω ότι το 1999 ήταν η κορύφωση της Χρηματιστηριακής φούσκας. Την έκταση την πούλησε από λίγους μήνες για 2 δισεκατομμύρια. Την αγόρασε ο Ευγένιος Παπαδόπουλος για λογαριασμό της εταιρείας Κοροντζής ΑΕ. Ο Παπαδόπουλος ήταν αποσπασμένος από το 1996 έως το 2000 στο γραφείο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη και από το 2000 έως το 2004 στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ο Παπαδόπουλος πούλησε την έκταση στην ΑΛΤΕ του Αλλαμανή που με τη σειρά του την υποθήκευσε για να πάρει το δάνειο από την Αγροτική. Πριν πενήντα χρόνια, Τσιριμώκος, Παπασπύρου, Αλλαμανής και Μητσοτάκης ήταν αυτοί που είχαν προσπαθήσει να μεταπείσουν το Γεώργιο Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και μετά πρωτοστάτησαν στην αποστασία. Ο Αλλαμανής ακολούθησε το Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία.
Για την υπόθεση της Αγροτικής κάθησαν στο ειδώλιο πολλά άτομα και μεταξύ τους ο Λάμπρου. Τελικά όλως περιέργως αθωώθηκαν. Ο Λάμπρου ήταν επί χρόνια ταμίας του ΠΑΣΟΚ δηλαδή ο άνθρωπος για τις βρωμοδουλειές. Έχει μείνει ιστορική η έκφραση «Λάμπρου μπήχτη, ανέβασε το Δείκτη». Ο Λάμπρου όποτε ήθελε ανέβαζε το Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Ξύπναγε το πρωί και έλεγε σήμερα θα ανεβάσω το Δείκτη. Εάν μπορούσαν να χειραγωγήσουν όλο το Χρηματιστήριο φανταστείτε τι μπορούσαν να κάνουν για τις μεμονωμένες μετοχές.
Η V+O δηλαδή Βαρβιτσιώτης (Θωμάς) και Ολύμπιος υπέγραψε σύμβαση με το ΟΠΑΠ το τέλος του 2003 επι πρωθυπουργίας Σημίτη. Ο Γιάννης Ολύμπιος ήταν εξέχων στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης. Στέλεχος που τοποθετήθηκε από την V+O στον ΟΠΑΠ, διώχθηκε για παρατυπίες και εγκλήματα. Γενικά η εταιρεία τα πήγε πολύ καλά επί Σημίτη και ακόμη καλύτερα επι Νέας Δημοκρατίας. Φημολογείται ότι εάν ένας επιχειρηματίας ήθελε να πάρει δημόσιες συμβάσεις, η V+O ήταν ένα καλό μέρος να αποτανθεί. Η εταιρεία πήρε δουλειές από το ΤΑΙΠΕΔ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Μια άλλη υπόθεση χειραγώγησης ήταν αυτή της εταιρείας Θεσσαλικής της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου. Μάλιστα είχε φυλακιστεί για κάποιο διάστημα. Ο Παπασταύρου παντρεύτηκε το 2014 τη Μάρη Αγαλιώτου που όπως και ο Παπασταύρου εργαζόταν στο Πρωθυπουργικό γραφείο του Σαμαρά. Προηγουμένως ήταν Διευθύντρια επικοινωνίας της Siemens. Τον Παπασταύρου είχε τοποθετήσει ο Σαμαράς επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.   
Το 2007 ιδρύθηκε από τη γυναίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη η εταιρεία MG (Mareva Grabofski;) Capital Advisors. Να θυμήσω ότι η εταιρεία του Μιωνή στην οποία συμμετείχε και ο Παπασταύρου λεγόταν αρχικά TC Advisors και μετονομάστηκε σε Capital Management Advisors. Την εταιρεία είχε καταγγείλει ήδη από το 2000 η ελβετική Julius Baer ότι ασχολείται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το πρώτο Δ.Σ. της MG Capital Advisors της Μαρέβας Μητσοτάκη απαρτιζόταν από τους Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι, Σταύρο Παπασταύρου και Μελπομένη Τραυλού.
Η εταιρεία Mistras Holding Companies αγόρασε μια έκταση στη Τήνο και στη συνέχεια τη μεταβίβασε στη Μαρία Εύα Γκραμπόφσκι, τον Χριστοφοράκο και τo Δενδρινό της Siemens. Η εταιρεία φάντασμα Mistras Holding Companies φέρεται να μπλέκεται με τα μαύρα ταμεία της Siemens και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν συμμαθήτρια του Χριστοφοράκου στη Γερμανική Σχολή και υπουργός Εξωτερικών όταν φυγαδεύτηκε.
Ο Λαλιώτης είχε κατηγορήσει τον Μητσοτάκη ότι η εταιρεία Mayo που συνδεόταν με τα μαύρα ταμεία της Siemens χρηματοδοτούσε τη ΝΔ. Διαχειριστής της Mayo ήταν ο Σπύρος Πολέμης που το όνομα του εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Στη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται δύο φορές το όνομα της Αικατερίνης Πελέκη Βουλγαράκη που εμπλέκεται επίσης στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Ο Σημίτης είχε απομακρύνει το Λαλιώτη από γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.
Αλλοι που τα ονόματα τους βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ είναι: Παπασταύρου, Καίσαρης, Βιλδιρίδης, Ζούλοβιτς, Μπενρουμπής, Ραγκούσης Φραγκίσκος, Μαρτίνος κλπ. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα του Νίκου Παπανδρέου και της γυναίκας του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Καίσαρης έχει φιλική σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης ήταν πρόεδρος της Θεσσαλικής όπου ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν διευθύνων σύμβουλος. Ο Πρινιωτάκης είχει αναμειχθεί στο σκάνδαλο ομολόγων επι Καραμανλή. Η Γεωργία Μαρτίνου είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Μια άλλη περίπτωση χρηματιστηριακού σκανδάλου ήταν αυτή της εταιρείας Κεράνης. Το όνομα του Άγγελου Φιλιππίδη συνδέεται με το σκάνδαλο. Το 2000 έγινε πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Όταν η ΝΔ ήρθε στη εξουσία, είχε συζητηθεί η τοποθέτηση του στη Αγροτική Τράπεζα. Σε κάτι τέτοιο είχε αντιδράσει σθεναρά ο Έβερτ που φώναζε «σιγά μη βάλουμε τα λαμόγια του Χρηματιστηρίου». Θεωρούσε πολύ ύποπτη τη διαδρομή του Φιλιππίδη. Ο Έβερτ απομακρύνθηκε από τα πολιτικά πράγματα και ο Άγγελος Φιλιππίδης τοποθετήθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου ενεπλάκη σε διάφορα άλλα σκάνδαλα.
Ήταν συμμαθητής στο Κολλέγιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μάκη Βορίδη και του δευτερότοκου γιου του Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργου. Κολλέγιο επίσης τέλειωσαν οι Παπασταύρου, Μιωνής, Σαμαράς, Γ. Παπανδρέου, Βαρβιτσιώτης, Δούκας κλπ.
Ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης της Ακρόπολης Χρηματιστηριακή δικάστηκε και φυλακίστηκε για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και διακίνηση μαύρου χρήματος. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Μεϊμαράκη, τον Δούκα και τον Τσιτουρίδη. Είχε πει ότι μεγάλο μέρος από τα κλεμμένα της υπόθεσης κατέληξαν σε πολιτικά πρόσωπα. Πέθανε με πολύ παράξενο τρόπο.

Και όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.



Η. Ν.