Ξένα δημοσιεύματα για Μητσοτάκη

Κατά καιρούς, παρουσιάζονται διάφορα δημοσιεύματα στο ξένο τύπο για το Μητσοτάκη. Συνήθως είναι θετικά. Οι Financial Times, η Wall Street Journal και διάφορες κεντροδεξιές γερμανικές εφημερίδες είναι από τα ΜΜΕ που γράφουν θετικά για το Μητσοτάκη. Οι εξηγήσεις μπορεί να είναι πολλές και διάφορες.
Κατ’ αρχάς, παρόλο που δεν συμβαίνει στην ίδια έκταση με την Ελλάδα, υπάρχουν και στο εξωτερικό οι πληρωμένες δημοσιεύσεις. Κάποιος πληρώνει με άμεσο η έμμεσο τρόπο για να δημοσιευτεί ένα θετικό άρθρο για το Μητσοτάκη. Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις είναι μια μορφή έμμεσης πληρωμής. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, το κόμμα της ΝΔ η ένας Παπασταύρου που περιμένει να ωφεληθεί με την τοποθέτηση του Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού.

Μπορεί να είναι ελληνικά, ευρωπαϊκά η διεθνή επιχειρηματικά και επενδυτικά συμφέροντα. Ίσως είναι κύκλοι προσκείμενοι στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η το ΔΝΤ που περιμένουν απο το Μητσοτάκη να ακολουθήσει χωρίς αντιρρήσεις τις εντολές τους. Η λίστα των πιθανών χορηγών θετικών δημοσιευμάτων για τον Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλη.
Η εξήγηση όμως μπορεί να είναι πιο απλή. Τα ΜΜΕ είναι συγκεκριμένης κεντροδεξιάς, φιλοεπιχειρηματικής και φιλοεπενδυτικής ιδεολογίας. Τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, είναι από τη μία οι ελαφροκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η ΝΔ. Σε ιδεολογική βάση, είναι αναμενόμενο να στηρίξουν το Μητσοτάκη και πιθανότατα να έκαναν το ίδιο για οποιονδήποτε άλλον εκλεγόταν στην ηγεσία της ΝΔ.
Η προσέγγιση τους αυτή είναι επιφανειακή και επιπόλαιη. Δεν κάθονται να εξετάσουν εάν η οικογένεια του Μητσοτάκη μας «πίνει το αίμα» εδώ και 150 χρόνια. Δεν τους απασχολεί ότι η ΝΔ είνα ένα κόμμα γεμάτο από «πολιτικά τζάκια» που πηγαίνει από Καραμανλή σε Μητσοτάκη και από Μητσοτάκη σε Καραμανλή. Ανάλογη περίπτωση κόμματος δεν υπάρχει πουθενά στον αναπτυγμένο κόσμο.
Δεν αναγνωρίζουν ότι η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα και έτσι δημιούργησαν μια τεράστια Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια κρίση. Πιθανώς να μην ξέρουν ότι εδώ και 42 χρόνια κατακλέβουν τον Ελληνικό λαό και έχουν κάνει περιουσίες που δεν δικαιολογούνται από την βουλευτικές και υπουργικές αμοιβές.
Η επιρροή μερικών από αυτά τα ΜΜΕ είναι σημαντική σε διεθνές επίπεδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Τα κέντρα εξουσίας η συμφερόντων είναι πολλά και διάφορα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στην Γερμανία. Να πάρουμε για παράδειγμα τις ΗΠΑ. Η επίσημη θέση εκφράζεται από τη κυβέρνηση. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα υπάρχει άλλη κυβέρνηση, πιθανώς από άλλο κόμμα. Μέσα στη κυβέρνηση, οι διάφορες υπηρεσίες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα. Ακόμη και μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν τάσεις και διαφορετικές απόψεις. Οι θέσεις του αμερικανοεβραϊκού λομπυ είναι διαφορετικές από αυτές του ελληνοαμερικανικού. Και πάει λέγοντας... Έτσι η άποψη που εκφράζεται από τα διάφορα σημαντικά ΜΜΕ δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικές. Εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που σίγουρα δεν είναι αυτά του Ελληνικού λαού. Παρ' όλες τις παρεμβολές των διάφορων εσωτερικών και εξωτερικών κέντρων, ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που τελικά αποφασίζει. 

Π. Κ.