Οι ανισόρροποι Μανολάκηδες

Σε όλη αυτή τη συνομοταξία των νεοφιλελεύθερων ( Μάνος, Μητσοτάκης κλπ ) έχουν αποδοθεί διάφοροι χαρακτηρισμοί: παλιάνθρωποι, ψυχροί δολοφόνοι, πλουτοκράτες κλπ. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με αυτούς. Σε μόνο μια περίπτωση ίσως να είναι εντάξει δηλαδή μη προβληματικοί. Εάν συνειδητά εκπροσωπούν τα συμφέροντα της ανώτερης οικονομικής τάξης. Όπως το ΚΚΕ εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργατών έτσι και οι Μανολάκηδες* μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πλουσίων. Τότε θα πρέπει να βγουν ευθέως και να το δηλώσουν.

Εάν όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σίγουρα έχουν κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορεί να είναι στο τρόπο σκέψης η στην έλλειψη ηθικής - συναισθήματος. Βλέπουν μόνο κάποια μακροοικονομικά μεγέθη και κυρίως το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη ( η χαμηλότερη ύφεση ) αλλά το εισόδημα και ο πλούτος να κατανέμεται μόνο σε λίγους και να υπάρχει ταυτόχρονα εξαθλίωση και φτώχεια.
Μπορούμε με απλό τρόπο να πούμε ότι βλέπουν μόνο το δάσος αλλά δεν βλέπουν τα δένδρα. Ο τρόπος αυτός σκέψης είναι ελλιπής όπως ελλιπής είναι όταν βλέπει κανείς μόνο το δένδρο. Πρέπει κανείς να μπορεί να βλέπει και το δάσος αλλά και τα δένδρα. Για να το πούμε με πιο επιστημονικούς όρους χρειάζεται και η μακροοικονομική και η μικροοικονομική ματιά. Οι Μανολάκηδες* έχουν έναν μονομερή τρόπο σκέψης δηλαδή μια πνευματική ανισορροπία.
Η άλλη περίπτωση είναι να βλέπουν τα πράγματα συνολικά δηλαδή και τη μεγάλη εικόνα αλλά και τις επιμέρους εικόνες και απλά να αδιαφορούν. Και σε αυτή τη περίπτωση είναι πάλι ανισόρροποι. Η ανισορροπία δεν είναι στο τρόπο σκέψης αλλά στην ισορροπία μεταξύ λογικής από τη μία και ηθικής - συναισθήματος από την άλλη. Όπως και να 'χει είναι ανισόρροποι. Η πρώτη μάχη που πρέπει να δοθεί είναι με τους ανισόρροπους μέσα στη κεντροδεξιά.
Κάποια ανάλογη ανάλυση για τους Μανολάκηδες είχαμε κάνει και σε προηγούμενο άρθρο. Οι πολιτικές ιδεολογίες και πεποιθήσεις ανάγονται στη στάση ζωής (φιλοσοφική) καθενός που και αυτή με τη σειρά της ανάγεται στο τρόπο σκέψης. Τέτοια θέματα επεξεργαζόμαστε στο Synthesis and Balance.


* Μάνος + Λάκηδες δηλαδή ο Μάνος και τα κακέκτυπα του όπως ο Μητσοτάκης

Κώστας