Αλλαγή με ποιο τρόπο;

         
           
Πραγματικά εξετάζουμε το σενάριο της συμμαχίας μικρών κομμάτων και κινήσεων του κέντρο+δεξιού χώρου. Επίσης εξετάζουμε την περίπτωση συμπόρευσης με τη ΝΔ. Εξετάζουμε όμως και πολλά άλλα σενάρια. Πολλοί από εμάς προέρχονται από το χώρο των επιχειρήσεων. Εκεί μάθαμε να εξετάζουμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές ακόμη και αυτές που δεν δείχνουν ιδιαίτερα ελκυστικές. Το ότι εξετάζουμε μια περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα την εφαρμόσουμε τελικά.

            Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια από το 2010. Εάν γινόντουσαν άμεσα εκλογές και συμμετείχαμε, πολύ δύσκολα θα παίρναμε ποσοστά πάνω από 3%. Οι ψηφοφόροι με αυτό το τρόπο μας δείχνουν ότι κάτι κάνουμε λάθος. Το λάθος μπορεί να είναι σε πολλά πράγματα, στη προβολή, στις θέσεις, στην παρουσίαση των θέσεων, στα πρόσωπα κλπ. Ποσοστά κάτω από το 3% δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς. Όλα δείχνουν ότι η αυτόνομη πορεία θα αργήσει πολύ να μας βάλει μέσα στη Βουλή, εάν ποτέ γίνει. Έτσι οι άλλες εναλλακτικές είναι συμμετοχή σε ένα ευρύτερο σχήμα η συμπόρευση με ένα κόμμα εντός Βουλής.
            Ισχύει ότι κάποια από τα κεντροδεξιά μικρά κόμματα έχουν μνημονιακό χαρακτήρα και άλλα αντιμνημονιακό. Όμως έχουν πολλά κοινά πιστεύω όπως: μικρό και αποτελεσματικό κράτος, χαμηλή φορολόγηση, στήριξη της επιχειρηματικότητας, φιλοπατρία κλπ. Το θέμα των Μνημονίων έχει τεθεί εξ αρχής σε λάθος βάση. Οι επιλογές είναι δύο. Από τη μια είναι έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ και κατάργηση των Μνημονίων. Εάν δεν το θέλουμε αυτό, τότε θα έχουμε αναγκαστικά κάποιο Μνημόνιο. Εκεί όμως χωράει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το πως θα είναι αυτό το Μνημόνιο και ποιες πολιτικές θα εφαρμοσθούν.
            Το ότι η ΝΔ είναι ένα ελεεινό και τρισάθλιο κόμμα δεν υπάρχει αμφιβολία. Επίσης πολλοί από όσους είναι μέσα στο κόμμα είναι ανίκανοι και διεφθαρμένοι παλιάνθρωποι.  Δεν είναι όμως όλοι. Υπάρχουν ικανοί και έντιμοι άνθρωποι. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με άλλα κόμματα της Βουλής. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο μπορεί μια πολιτική κίνηση να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για το καλό της χώρας;  Όντας εκτός Βουλής η συμμετέχοντας σε ένα κόμμα εξουσίας και συντελώντας στην αλλαγή του προς το καλύτερο;  Τη απάντηση δεν την έχουμε ακόμη.  Διαύλους επικοινωνίας έχουμε με τη ΝΔ και με άλλα κόμματα. Προσέγγιση ως προς αυτό το ζήτημα δεν έχουμε κάνει καμία. Περιμένουμε τις εξελίξεις μέσα στο κόμμα. 

Γιώργος