Οριστικά χαμένη εμπιστοσύνη

            
           Ο Μεϊμαράκης λέει ότι η ΝΔ πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έχει απόλυτο δίκιο. Πως θα το κάνει αυτό όμως, με κούφια λόγια; Για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των κεντροδεξιών πολιτών πρέπει να κάνουν κάτι πολύ ακραίο όπως π.χ. να αυτομαστιγωθούν ομαδικά στο Σύνταγμα και να χαρίσουν την περιουσία τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
             H ΝΔ δεν πρόκειται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού γιατί τα εγκλήματα που έχει κάνει είναι πολλά και μεγάλα. Πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί που δεν είναι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ο Καραμανλής είπε τελικά την αλήθεια στις εκλογές του 2009 αφού την απέκρυπτε για 6 χρόνια. Το ερώτημα είναι το εξής.
           Ήταν τόσο ανίκανοι που δεν έβλεπαν τη χρεοκοπία που ερχόταν η ήταν τόσο ψεύτες και παλιάνθρωποι που ενώ την έβλεπαν να έρχεται δεν έκαναν και δεν είπαν τίποτα. Ο Σαμαράς συνέχισε τα εγκλήματα του Παπανδρέου. Φορολογούσε ανέργους με μηδενικό η πολύ χαμηλό εισόδημα. Πόσο παλιάνθρωπος πρέπει να είναι κανείς για να κάνει κάτι τέτοιο. Ενδείξεις για  σκάνδαλα υπάρχουν πολλές. Το ότι οι Πασόκοι ήταν χειρότεροι δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους. Είναι σαν να πάει κάποιος στο δικαστήριο και να πει: « Έκλεψα ένα εκατομμύριο αλλά είμαι αθώος γιατί ο άλλος έκλεψε τρία εκατομμύρια». Η λίστα των εγκλημάτων δεν έχει τέλος.
           Τα ποσοστά που παίρνει είναι υπερβολικά για όσα έχουν κάνει. Ο μόνος λόγος είναι ότι δεν βρίσκεται ένας ΣΥΡΙΖΑ η ένα Ποτάμι στη κεντροδεξιά. Εάν υπήρχαν αντίστοιχα κόμματα τότε η ΝΔ θα ήταν στα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που υποστήριζαν παλαιότερα ΝΔ και έχουν ορκιστεί να μην τους ξαναψηφίσουν. Από την άλλη, πολλοί από αυτούς που τους ψηφίζουν το κάνουν με «μαύρη καρδιά». Προτιμούν να κερδίσει ένα κόμμα την κεντροδεξιάς αλλά θα προτιμούσαν να υπήρχε κάτι άλλο στη θέση της ΝΔ. Έχει ωριμάσει πια η κατάσταση. Οι κεντροδεξιοί θέλουν, προσδοκούν, περιμένουν με λαχτάρα κάτι άλλο. Οτιδήποτε αξιόλογο παρουσιαστεί θα «σαρώσει». Δεν χρησιμοποιώ μόνο τη λέξη οτιδήποτε αλλά τη συμπληρώνω με το αξιόλογο. Πολλές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν αλλά τίποτα το ιδιαίτερα αξιόλογο.
            Όσοι κινούνται στο χώρο της πολιτικής ακούνε πολλά σενάρια. Από τα πιο ενδιαφέροντα είναι:
  • Πολυσυλλεκτικός συνασπισμός κομμάτων, κινήσεων, οργανώσεων και προσώπων του κεντροδεξιού χώρου εξαιρώντας προβεβλημένα πρόσωπα της ΝΔ
  • Παρόμοιος συνασπισμός του πατριωτικού χώρου με πιθανή συμμετοχή προσώπων η και ολοκλήρου του κόμματος της ΧΑ
          Όπως και να έχει κάτι θα παρουσιαστεί γιατί το απαιτεί πλέον ο κόσμος της κεντροδεξιάς. Σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα η ΝΔ θα είναι το μικρό τρίτο κόμμα της κεντροδεξιάς. Θα βρίσκεται σε ποσοστά ανάλογα με τα σημερινά του ΠΑΣΟΚ και ίσως λίγο ψηλότερα. Το παρακάτω είναι προσωπική μου εκτίμηση.
  • Κόμμα Χ                    25-30%
  • Μετεξέλιξη ΧΑ         10-15%
  • ΝΔ                                 5-10%
           Ένα νέο κόμμα με νέα πρόσωπα θα ήταν σωτηρία στη κεντροδεξιά. Θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη που η ΝΔ έχει οριστικά χάσει. Θα έκανε καλό ακόμη και στη ΝΔ διότι θα της έδινε την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη κεντροδεξιά. Περιμένουμε να δούμε τι και πότε θα έρθει.

Δημοσθένης Τ