Κρυφή συνιστώσα δραχμής ΝΔ

             
Λένε ότι στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη είναι πάνω από το 80%. Έλεγαν ότι η μάχη μεταξύ ΝΑΙ και ΟΧΙ ήταν στήθος με στήθος. Τελικά η διαφορά ήταν 25 μονάδες. Έλεγαν ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή και αποδείχθηκε ότι ήταν πάνω από 7 μονάδες. Κάτι αντίστοιχο νομίζω ότι συμβαίνει και με το θέμα του ευρώ. Δεν είναι τέτεοιες οι διαφορές αλλά πολύ μικρότερες ίσως 55-45% η 60-40%. Και τα δύο ανατρέπονται πολύ εύκολα. Ο μόνος τρόπος να μάθουμε την αλήθεια είναι μόνο με δημοψήφισμα.
            Μιλάω συνέχεια με φίλους και γνωστούς για αυτά τα θέματα. Όσοι ψήφισαν ΟΧΙ είναι πολύ σκεπτικοί για το ευρώ. Πιστεύουν ότι το ευρώ τελικά κατέστρεψε την ελληνική οικονομία. Δεν ξέρω εάν θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου αλλά είναι προβληματισμένοι.  Ξέρουμε πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι αυτοί που ψήφισαν ΟΧΙ είναι το 62%. Στη δημοσκόπηση εκτός του ότι είναι λανθασμένα τα ποσοστά δεν αποτυπώνεται και σε ποιο σημείο του άξονα βρίσκεται ο ερωτώμενος (λίγο, πολύ , πάρα πολύ). Νομίζω ότι αρκετοί από αυτούς που απαντάνε ΝΑΙ στο ευρώ είναι στη κατηγορία λίγο υπέρ και μπορούν εύκολα να περάσουν στην άλλη μεριά, λίγο κατά. 
            Γιατί τα λέω όλα αυτά. Τα συνδέω με προηγούμενο άρθρο  (Το κόμμα του ΤΙΠΟΤΑπου διάβασα και υποστηρίζει ότι υπάρχει μέσα στη ΝΔ κρυφή συνιστώσα της δραχμής. Από τη δική μου παρατήρηση πιστεύω ότι ισχύει, ακόμη δε περισσότερο στη βάση παρά στη κορυφή. Βέβαια, οι απόψεις των πολιτών συνεχώς μεταβάλλονται. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη της καθημερινότητας των Ελλήνων. Εάν τα πράγματα πάνε καλά, τότε θα παραμείνουμε στο ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση βλέπω πολύ πιθανή την προσωρινή έξοδο.


Μιχάλης Β