Ο μεγαλύτερος φιλέλληνας

           
             Η σημερινή μορφή της ΕΕ δεν είναι απλώς αποτυχημένη αλλά στη κυριολεξία καταστροφική για τις χώρες του Νότου. Η καταστροφή έγινε σταδιακά. Ο λόγος που δεν βιώνουν άλλες αδύναμες χώρες την καταστροφή είναι γιατί η καταστροφή δεν έχει προλάβει να προχωρήσει. Κάποιες είναι εκτός Eυρωζώνης ενώ άλλες έχουν μπει πολύ πρόσφατα. Οι χώρες του Νότου είναι πιο παλιές χώρες τόσο στην ΕΕ όσο και στη Ευρωζώνη.
            Όλη η συζήτηση  περιστρέφεται γύρω από το πρόβλημα του χρέους. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα αλλά όχι το σημαντικότερο. Τα σημαντικότερα προβλήματα για την ελληνική οικονομία προέρχονται από την ΕΕ και ειδικά από τη σημερινή δομή της. Αλλαγή δομής θα λύσει τα προβλήματα και πιθανώς και αυτό του χρέους. Το θέμα το έχουμε θέσει στη σωστή βάση πριν από χρόνια. Δεν μας δίνει σημασία κανείς.

            Ακούνε όλους τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους με το πολύ χαμηλό επίπεδο. Δυστυχώς οι περισσότεροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και έχουν θέσει το  ζήτημα σε λάθος βάση. Δεν έχουν δυναμικό τρόπο σκέψης. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει μας κυβερνούν οι πιο ανίκανοι άνθρωποι. Και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι μια από τα ίδια. Πήραν τη θέση με μέσο, κατά πάσα πιθανότητα πολιτικό. Εάν δεν ήταν όλοι αυτοί τόσο ανίκανοι και διεφθαρμένοι δεν θα έφθανε η χώρα σε αυτό το επίπεδο. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι στη κορυφή βρίσκονται ανίκανοι και διεφθαρμένοι άνθρωποι. Χρησιμοποιώ τέτοια φρασεολογία γιατί έχω αγανακτήσει με τους πανύβλακες που βγαίνουν στα κανάλια και στρογγυλοκάθονται στις βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες αλλά δεν λένε ουσιαστικά τίποτα και δεν κάνουν τίποτα.
            Όλοι οι βλάκες ονομάζουν τον Σόιμπλε ανθέλληνα και τον Ολάντ και τον Ρέντζι φιλέλληνες. Το θέμα είναι ποιος έχει δίκιο και η απάντηση είναι πολύ απλή. Εξαρτάται! Εάν μεν πρόκειται να αλλάξει μορφή η ΕΕ πολύ σύντομα, τότε έχουν δίκιο ο Ολάντ και ο Ρέντζι. Εάν όμως δεν πρόκειται να γίνει αυτό, τότε έχει δίκιο ο Σόιμπλε και είναι ο μεγαλύτερος φιλέλληνας. Αυτή τη παράμετρο, της αλλαγής δομής και του χρονοδιαγράμματος, κανείς από τους παντελώς άχρηστους πολιτικούς και δημοσιογράφους δεν την έχει θέσει. Η ομοσπονδοποίηση, η τμηματοποίηση και η έξοδος θα δώσουν λύσεις. Αυτή η μορφή της ΕΕ είναι καταστροφή για την Ελλάδα.
            Χρειάζεται μια απάντηση από την ΕΕ για το εάν και πότε προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με αλλαγή μορφής. Εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να γίνει κάτι σύντομα έχει καλώς. Αλλιώς επιβάλλεται προσωρινή έξοδος για να μπορέσει να στρώσει οικονομία της Ελλάδας. Η ΕΕ και η Ευρωζώνη μπορεί να αργήσουν να λύσουν τα προβλήματα τους και ίσως να μην το κάνουν ποτέ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει στην Ευρωζώνη σε αυτή τη μορφή και να καταστρέφεται. Η Ελλάδα μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις από πολύ κοντά και να συνεχιστεί η σύγκλιση όπου είναι δυνατό.  Μετά από ένα διάστημα αρκετών χρόνων μπορεί να εξετασθεί η επανένταξη.

Δημήτρης Α