Σφυροκόπημα στη ΝΔ

«Τέτοιο σφυροκόπημα που κάνετε εσείς στη ΝΔ δεν το κάνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη  έχετε μια παράξενη συνιστώσα που σαν στόχο έχει την συνεργασία όλων των κομμάτων της κεντροδεξιάς. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;»

            Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που διατύπωσε ένας φίλος της κίνησης. Κατ΄ αρχάς συνιστώσες είχε μόνο ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ και αυτές καταργήθηκαν. Η κίνηση είναι μία, η ΝΕΑ ΑΡΧΗ και σε αυτή εντάχθηκαν άτομα απο διάφορες οργανώσεις. Οι οργανώσεις που ενώθηκαν για την ΝΕΑ ΑΡΧΗ διαφέρουν ως προς το πλήθος των ατόμων που τις απαρτίζουν, την διάρκεια τους και τον χρονικό ορίζοντα των στόχων τους.

            Η κίνηση στην οποία αναφέρετε ο φίλος είχε δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή με βραχυχρόνιους στόχους.  Οι στόχοι που έθεσαν μπορεί να φαίνονται παράξενοι σε κάποιους. Από τη στιγμή που ικανοποιούν τους συμμετέχοντες, όλοι οι άλλοι δεν έχουν κανένα λόγο. Οι πολίτες μπορούν να δημιουργήσουν συλλογικότητα για οποιοδήποτε λόγο επιθυμούν. Η δράση είναι πάντα καλύτερη από την απραξία.
            Έχουμε ενσωματώσει στοιχεία από τις οργανώσεις που ενώθηκαν αλλά οι στόχοι των επιμέρους κινήσεων δεν αποτελούν στόχους της ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ. Οι κατευθύνσεις σχετικά με τις μελλοντικές συνεργασίες της ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ. Ευχόμαστε να είναι μια ΝΔ με μονοψήφια ποσοστά.
            Οι περισσότερες απόψεις που παρουσιάζονται είναι πολιτών και όχι της κίνησης. Οι απόψεις της κίνησης υπογράφονται ως ΝΕΑ ΑΡΧΗ. Σαν κίνηση δεν «χτυπάμε» την ΝΔ και ούτε κανένα άλλο κόμμα αλλά ασκούμε πολιτισμένη κριτική. Στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου μπορεί να αναπτύσσει κάθε φίλος της κίνησης τις προσωπικές του απόψεις. Πολύ συχνά έχουν έντονη ψυχική φόρτιση.  Στην έννοια «φίλος» δίνουμε ευρεία έννοια και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμμετέχει ενεργά στη κίνηση ή ότι θα μας ψηφίσει εάν γίνουμε κόμμα.           
            Έχουμε συγκεντρώσει πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες από το χώρο της παλιάς ΝΔ και του παλιού κεντρώου ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι που «χτυπούν» τη ΝΔ ήταν ψηφοφόροι, μέλη και στελέχη της ΝΔ. Αισθάνονται έντονη οργή απέναντι στο κόμμα της ΝΔ και την εκφράζουν. Πιστεύουν ότι η ΝΔ υφάρπαζε διαχρονικά την ψήφο τους χωρίς να υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους. Δεν αισθάνονται την ίδια αγανάκτηση για  άλλα κόμματα διότι ουδέποτε κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους, την υποστήριξη τους η τον ψήφο τους.