Σα να κυβερνάνε φυλές ημιάγριων

           
Έκτισα ένα μεγάλο σπίτι με κανονικότατη άδεια σε γεωργική έκταση. Μου κόστισε αρκετά χρήματα και είναι η μόνη μου περιουσία. Κάποια στιγμή η έκταση χαρακτηρίστηκε δασική. Όλο το θέμα είναι τώρα στον «αέρα».  Όλοι όσοι έχουμε σπίτι κοντά σε δασική έκταση τρομοκρατούμαστε με τις πυρκαγιές γιατί κινδυνεύει η περιουσία μας.
            Θεωρώ ότι οι περισσότερες φωτιές προκαλούνται από ατύχημα αλλά σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις εμπρησμών. Όταν το ανάλγητο και καταπιεστικό ελληνικό κράτος καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα επί δεκαετίες, εξωθεί κάποιους ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές.
Δεν τους δικαιολογώ αλλά τους κατανοώ. Υπάρχουν άνθρωποι που κουράστηκαν να περιμένουν δεκαετίες να βρουν το δίκιο τους και καταφεύγουν σε άλλες λύσεις. Δεν επιθυμούν να κάψουν χιλιάδες στρέμματα αλλά να «καθαρίσουν» λίγα στρέμματα της περιουσίας τους. Όσο το κράτος συνεχίζει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουμε φαινόμενα εμπρησμών ως την μόνη αντίδραση στην κρατική καταπίεση.
            Τα ΜΜΕ μιλάνε για 150 περιπτώσεις πυρκαγιών. Γνωστές έγιναν καμιά δεκαπενταριά. Θα αναφέρονται και στη φωτιά που έβαλε η κυρα Μαρία κατά λάθος στην αυλή της και την έσβησε με το λάστιχο. Να δεχτώ ότι το 1/3 είναι εμπρησμοί. Οι περιπτώσεις ιδιοκτησιών με δασικό πρόβλημα είναι 1-1,5 εκατομμύριο. Το ποσοστό είναι 0,000005 %.  Όσο δεν λύνεται το δασικό πρόβλημα όλο και περισσότεροι να καταφεύγουν στην κατακριτέα λύση του εμπρησμού.  Μην παρεξηγηθώ ότι δικαιολογώ αυτή τη πράξη. Απλά κατανοώ πως κανείς μπορεί να φτάσει στο ακραίο αυτό σημείο από την αγανάκτηση και την οργή δεκαετιών κρατικής καταπίεσης.
            Τώρα με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, «βγήκαν» πάλι διάφοροι ηλίθιοι στα ΜΜΕ και μιλάνε για καταπατητές. Ξέρουν άραγε ότι θεωρείται καταπατητής και όποιος έχει τίτλους ιδιοκτησίας από το 1900; Γνωρίζουν ότι όλοι όσοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώθηκαν; Δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία σε κανένα αναπτυγμένο κράτος του κόσμου. 
             Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα και το Συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.  Ταλαιπωρούνται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επί δεκαετίες. Αγνοούνται αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Δεν έχει ένας την ευθύνη αλλά πολλοί από λίγο. Ότι γουστάρουνε ψηφίζουνε, ότι γουστάρουνε κάνουνε και δεν δίνουνε λογαριασμό σε κανένα σαν να κυβερνάνε φυλές ημιάγριων σε κάποια υποανάπτυκτη χώρα. Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν κάποτε.

Γιάννης Κ