Τι να τους κάνεις τέτοιους φίλους;

            
Το δασικό πρόβλημα ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες επι πολλές δεκαετίες. Υποτίθεται ότι από όλα τα κόμματα την πιο φιλική στάση έχει η ΝΔ. Με μια πιο προσεκτική εξέταση τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.  Αρκετοί στη ΝΔ  υποστηρίζουν τη επίλυση του δασικού θέματος, κάποιοι είναι αδιάφοροι και πολλοί  είναι εναντίον (Αλαφουζο-οικολόγοι).  Έτσι  για να τους ικανοποιήσει όλους η ΝΔ κρατάει μια διπρόσωπη στάση δηλαδή άλλα λέει στους μεν και άλλα στου δε. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ με τη διαφορά ότι η αναλογία αυτών που είναι υπέρ είναι μικρότερη.
            Το δασικό πρόβλημα το δημιούργησε η ΝΔ με το Στέφανο Μάνο το 1978.  Από τότε πέρασαν σχεδόν σαράντα χρόνια και δεν το έλυσε. Είχε την ευκαιρία δύο φορές και ιδιαίτερα επί πρωθυπουργίας  Καραμανλή. Αντί να δώσει λύση στα προβλήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, προτίμησε να διευθετήσει με περίεργους τρόπους μόνο τη περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου. Έριξε το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος ενώ γνώριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα το δεχόταν.
            Με αφορμή τη πυρκαγιά της Πάρνηθας χαρακτήρισαν όλη τη πεδιάδα γύρω από την Πάρνηθα ως Εθνικό Δρυμό. Από την άλλη Θρακομακεδόνες και Πολιτεία έχουν φτάσει μέχρι τη κορυφή του βουνού. Εάν το ψάξει λίγο κανείς θα ανακαλύψει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ποια πρόσωπα είχαν εκτάσεις σε αυτές τις περιοχές. 
           Ο Όμιλος Αλαφούζου είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ΝΔ. Δεν λέω ότι ταυτίζονται απόλυτα, είναι όμως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι Αλαφουζοσυμμορία κλείνει και λίγο το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι μια ωραία μεγάλη παρέα με τους Νεοδημοκράτες. Παράλληλα οι Αλαφουζοοικολόγοι είναι από τους μεγαλύτερους πολέμιους της επίλυσης του δασικού προβλήματος.
           Η Καθημερινή και ο ΣΚΑΙ αποκτήθηκαν με παρότρυνση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και συνέβαλαν αποφασιστικά στη νίκη του το 1990. Από τότε οι σχέσεις του Ομίλου με την οικογένεια Μητσοτάκη έχουν περάσει από σαράντα κύματα αλλά σήμερα είναι εξαιρετικές και ιδιαίτερα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η Σία Κοτσιώνη, το αστέρι του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, παντρεύεται; τον γιο της Ντόρας, Κώστα. Εξαιρετικές είναι και οι σχέσεις του Ομίλου με το Στέφανο Μάνο που δημιούργησε το δασικό πρόβλημα όπως και με το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που συνδεόταν αισθηματικά; με τη κόρη της Ντόρας Αλεξία. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι ωραία που δένουν όλα μεταξύ τους. 
             Γύρω από το δασικό πρόβλημα έχει στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα κομματικών μηχανισμών μέσω συλλόγων και ομοσπονδιών. Το σύστημα πρόσκειται πρωτίστως στη ΝΔ και δευτερευόντως στο ΠΑΣΟΚ.  Η ΝΔ θέλει να δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να λύσει το δασικό πρόβλημα αλλά αυτό που θέλει πραγματικά είναι να το κρατάει άλυτο για πάντα. Εάν λυθεί το πρόβλημα πιθανότατα θα χάσει σημαντικό τμήμα  ψηφοφόρων που κρατάει σε ομηρία. Με την ΝΔ να κυριαρχεί στη κεντροδεξιά το δασικό πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε σε τετρακόσια χρόνια.
            Τέλος, η Εκκλησία επιθυμεί την επίλυση του δασικού προβλήματος γιατί έχει πολλές εκτάσεις που είναι δασικές. Η Εκκλησία όμως έχει αφήσει το ζήτημα στο Θεό και δεν ασχολείται. Με τέτοιους φίλους είμαστε χαμένοι όλοι εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουμε δασικό πρόβλημα. Εάν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τίποτα στους «αιώνας των αιώνων». 

Μανώλης Α