Εμφύλιος η σύνθεση


          ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν μια σύνθεση απόψεων κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς αλλά κατέληξαν σε λάθος αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα της σύνθεσης απόψεων, της σωστής σύνθεσης όμως και όχι της λανθασμένης. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μπορούσαν να πετύχουν μια καλύτερη σύνθεση αριστεράς – δεξιάς. Όμως η αναλογία δυνάμεων είναι συντριπτική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 9 προς 1. Η αναλογία στο σχήμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν περίπου 2 προς 1 και ακόμη καλύτερη όταν συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ.
          Υπάρχει όμως ένα άλλο πρόβλημα. Η αντίδραση από την άλλη πλευρά θα είναι σφοδρότατη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν απέναντι τους το αντιμνημονιακό μπλόκ.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν απέναντι τους το μνημονιακό μπλόκ. Με δεδομένες τις συνθήκες ούτε αντιμνημονιακή αλλά ούτε μνημονιακή συμμαχία μπορεί να σταθεί. Χρειάζεται σύνθεση Μνημονίου – Αντιμνημονίου και όχι μόνο αριστεράς – δεξιάς. Παρόλο που θεωρώ τους όρους Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο υπεραπλουστεύσεις, τους χρησιμοποιώ σαν γενικές κατευθύνσεις. Μνημονιακή ορίζω τη στάση που δέχεται αδιαμαρτύρητα τη πολιτική των Μνημονίων ενώ αντιμνημονιακή τη στάση που αντιδρά.
          Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να πάμε σε εκλογές άμεσα. Επίσης η εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας θα είναι πολύ μακριά από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα δημιουργήσει έντονη λαϊκή αγανάκτηση σε βάθος χρόνου. Την έξοδο από το ευρώ δεν επιτρέπεται να την επιχειρήσουν τώρα και με αυτό το τρόπο. Χρειάζεται να σχηματιστεί άμεσα μεγάλη συγκυβέρνηση με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων.  Στη συνέχεια ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πρέπει να συσκεφθούν και να επιλέξουν ανάμεσα σε:
  • Ρεαλιστική πρόταση μέσα στο ευρώ
  • Πρόταση εξόδου από το ευρώ
          Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ΑΝΕΛ) καταλήξουν στην επιλογή της εξόδου θα πρέπει να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση με τις παρούσες συνθήκες. Εάν όμως καταλήξουν σε ρεαλιστική πρόταση μέσα στο ευρώ θα είναι παραπλήσια με αυτή της ΝΔ. Έτσι δεν είναι απαραίτητες εκλογές το φθινόπωρο. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να αποτυπωθεί εκλογικά ο νέος συσχετισμός δυνάμεων με βάση τα νέα δεδομένα.  

Νεκτάριος Η