Αναμένουμε ανταπόδοση

Αγαπητοί Συριζαίοι,

            Εμείς στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ έχουμε προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια στο ΣΥΡΙΖΑ με δύο τρόπους:
  • υποστήριξη του ΟΧΙ
  • άσκηση δριμείας κριτικής στη ΝΔ
            Σαν κίνηση αποφύγαμε να πάρουμε θέση υπέρ του ΝΑΙ η του ΟΧΙ και αφήσαμε τους υποστηρικτές μας να αποφασίσουν από μόνοι τους. Σαν άτομα όμως δώσαμε μεγάλο αγώνα υπέρ του ΟΧΙ. Το κάναμε γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε αδιέξοδο και στη καταστροφή της χώρας μας. Το κάναμε επίσης γιατί προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε το τμήμα της μεσαίας τάξης που έχει πληγεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης.
            Όμως υποστηρίζοντας το ΟΧΙ έμμεσα βοηθάμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα χαμηλό ποσοστό του ΟΧΙ η συγκυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί. Με ένα καλό ποσοστό υπάρχουν δύο πιθανότερες εναλλακτικές: α) συνέχιση της συγκυβέρνησης β) οικουμενική με βασικό άξονα το ΣΥΡΙΖΑ. Τη δεύτερη περίπτωση τη βλέπουμε σαν πιθανότερη και προτιμότερη.
            Ασκούμε δριμεία κριτική στη ΝΔ παρόλο που είναι πιο κοντά σε εμάς ιδεολογικά σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα αναχρονιστικό και παρακμιακό κόμμα που αποτελεί τη δεξιά εκπροσώπηση του παλαιού διεφθαρμένου και ανίκανου πολιτικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα και ξεκινάμε πρώτα από την αυλή μας, τη κεντροδεξιά παράταξη. Ούτε εσάς σας «χαϊδεύουμε». Σε σύγκριση με τη μεταχείριση της ΝΔ, η δική σας μοιάζει με απαλό «χάδι». «Χτυπώντας» τη ΝΔ, έμμεσα πάλι βοηθάμε εσάς. Δεν είναι ο σκοπός μας αλλά δεν παύει να αποτελεί μια πραγματικότητα.
            Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία. Το ξέρουμε καλά γιατί οι περισσότεροι προερχόμαστε από εκεί. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό. Αυτό ίσως πάρει πολλά χρόνια και μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός, λανθασμένα σκεπτόμενος, το εξέλεξε δεύτερο κόμμα και με μεγάλη διαφορά από το τρίτο. Και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα και σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία.  
           
Η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα. Το 36+4,5% δεν έχει τη δύναμη και ούτε χρειάζεται να σηκώσει όλο το βάρος. Ακόμη και εάν οι ΑΝΕΛ αντικατασταθούν με το Ποτάμι δεν θα έχει μεγάλη διαφορά. Ούτε η προσθήκη του ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει τα πράγματα. Όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ + Ποτάμι + ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν λίγο παραπάνω από ότι πήρε το ΠΑΣΟΚ το 2009 και δεν αρκεί. Οι στιγμές απαιτούν συγκυβέρνηση των δύο «μεγάλων» κομμάτων με συμμετοχή όποιων άλλων επιθυμούν. Απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής. 
            Το πιθανότερο είναι να συμμετέχετε σε μία συγκυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με άλλα κόμματα. Εάν είστε στη κυβέρνηση, περιμένουμε ανταπόδοση των σημαντικών υπηρεσιών που σας έχουμε προσφέρει έστω και έμμεσα και χωρίς να είναι ο βασικός μας στόχος. Τα θέματα που μας απασχολούν μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα ΝΕΑ ΑΡΧΗ. Επίσης μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο το μοντέλο που προτείνουμε. 

Σταύρος Τ