Οριστικός διχασμός και εγγύς θάνατος

    
          
  Άδικα παιδεύονται τόσες ώρες σε συναντήσεις. Ότι και να συμφωνήσουν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Η κοινωνία δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια μετά από έξι χρόνια κρίσης. Το εξάμηνο αυτό της διαπραγμάτευσης χειροτέρεψε πολύ τα πράγματα. Ειδικά οι τελευταίες εβδομάδες που είναι κλειστές οι τράπεζες ήταν καταστροφικές. Έχουμε μπει πλέον σε δρόμο χωρίς επιστροφή.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη υποστήριξη μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων γιατί διαπραγματεύεται. Όσο διαπραγματεύεται είναι με το μέρος του λαού απέναντι στους δανειστές. Όταν αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εταίρος του θα είναι απέναντι στο λαό.
            Ακούγεται το σενάριο της μεγάλης συγκυβέρνησης. Νομίζω ότι δεν συμφέρει κανένα από το κόμματα της αντιπολίτευσης να μπουν σε αυτή τη διαδικασία τώρα. Απλά «κάνουν τη πάπια» μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία και μετά θα αρχίσουν το «σφυροκόπημα». Γιατί να μη περιμένουν λίγους μήνες που θα καταρρεύσει η κυβέρνηση και να μπουν τότε σε μια μεγάλη συγκυβέρνηση με πολύ διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων;
            Ειδικά η ΝΔ μπορεί να ευελπιστεί ακόμη και για πρώτη θέση με τόσο δυσβάστακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Βέβαια έπεσαν στη παγίδα του δημοψηφίσματος και πήραν θέση υπέρ του ΝΑΙ. Το θεωρώ τραγικό στρατηγικό λάθος που τους στοίχισε πολιτικά. Θα τους έβγαινε πολύ καλύτερα να ασκήσουν έντονη κριτική στο τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, να δηλώσουν τη σταθερή άποψη τους περί ευρωπαϊκής πορείας και να μη πάρουν θέση για ΝΑΙ η ΟΧΙ.
            Ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Άλλο η ενότητα του πολιτικού συστήματος και άλλο η ενότητα του λαού. Ενότητα του λαού θα μπορούσε μόνο να επιτευχθεί με απότομη αναπροσαρμογή κατανομής εισοδήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να το κάνει. Ίσως να μπορούσε να το κάνει το ΚΚΕ η ακόμη και η ΧΑ.
            Ο διχασμός ειναι οριστικός. Από τη μια είναι τα 2/3 των εξουθενωμένων πολιτών που ψήφισαν ΟΧΙ, μαζί με το ΚΚΕ, τη ΧΑ και άλλα μικρά αντιμνημονιακά κόμματα. Από την άλλη είναι όλοι οι βολεμένοι που ψήφισαν ΝΑΙ, το σύστημα και τα μνημονιακά κόμματα στα οποία προστέθηκαν πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Οι διαφορές συνεχώς θα αυξάνονται ανάμεσα στις δύο ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο θα συμβαίνει με την αναλογία. Αντί για 2 προς 1 θα φθάσει 4 προς 1 και ίσως περισσότερο. Έτσι στο τέλος θα είναι ο λαός απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
            Αυτός που δεν έχει να πληρώσει το νοίκι, τη ΔΕΗ και να ταϊσει το παιδί του δεν μπορεί να αισθάνεται παρά βαθύ μίσος για κάποιον που ζει πολύ άνετα, άσχετα εάν και σε αυτόν έχει μειωθεί κάπως το βιοτικό επίπεδο. Προβλέπω μέσα σε ένα χρόνο το πολύ μεγάλη κοινωνική έκρηξη με πιθανή επανάσταση.  Το τέλος έχει φθάσει και είναι οριστικό. Απλά δεν θα είναι ξαφνικός θάνατος αλλά εγγύς θάνατος ήτοι μέσα σε λίγους μήνες. 

Κώστας Μ