Πρόβλημα διαδοχής

Κατά την άποψη μου η ΝΔ πρέπει να αλλάξει αρχηγό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαμαράς έκανε αρκετά καλά. Με δεδομένες τις καταστάσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένος αλλά ούτε ιδιαίτερα επιτυχημένος. Έχει όμως τρία σημαντικά αρνητικά στοιχεία: 1) σύνδεση με πολύ πόνο ανεξάρτητα εάν έφταιγε η όχι 2) έλλειψη αξιοπιστίας επειδή δεν κράτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις του 3) έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για κάτι καλύτερο. Τα σοβαρό πρόβλημα είναι ποιός θα τον αντικαταστήσει.
Μεγάλο μέρος του κόμματος έχει λατρεία στον Καραμανλή και τον βλέπει σαν Μεσσία για το κόμμα και τη χώρα. Όμως η κοινή γνώμη του επιρρίπτει ευθύνες για τη κρίση. Το κόμμα της Μπακογιάννη απέτυχε πρόσφατα οικτρά  και επομένως δεν έχει την πολιτική καταξίωση για να αναλάβει την αρχηγία. Επιπλέον έκανε το λάθος να υποστηρίξει με σθένος τα Μνημόνια.
Ο αρχηγός συμβολίζει τι εκπροσωπεί το κόμμα. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η ΝΔ είναι:
  • Πολιτικά τζάκια
  • Γόνοι πλούσιων οικογενειών
  • Κολεγιόπαιδα
  • Ανεπάγγελτοι
Έτσι ο  νέος αρχηγός δεν πρέπει να ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες αλλά ούτε να έχει στηρίξει ένθερμα τα Μνημόνια. Επίσης δεν μπορεί να είναι κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά για τις οποίες οι πολίτες δεν έχουν τόσο θετικά συναισθήματα. Συνειρμικά θα ταυτίζεται με αυτές και θα προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.
Έτσι αποκλείονται οι επικρατέστεροι υποψήφιοι και οι επιλογές περιορίζονται σημαντικά.  Εκτός από το πρόσωπο του αρχηγού και οι διαδικασίες αλλαγής θα περάσουν μηνύματα στη κοινή γνώμη. Εάν είναι σκοτεινές και αντιδημοκρατικές τότε αυτή η εικόνα θα περάσει για το κόμμα. Πρέπει να φαίνονται ανοιχτές και δημοκρατικές. Βέβαια, στο παρασκήνιο μπορεί να γίνονται ενέργειες για τον επηρεασμό του αποτελέσματος.
Πιθανότατα λόγω έλλειψης ικανού διαδόχου να παραμείνει ο Σαμαράς και έτσι θα κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ για 20 χρόνια.

Ε.Μ.