Αιφνιδιαστικές εκλογές-δημοψήφισμα

Εκτίμηση μου είναι ότι ένα πολύ πιθανό σενάριο που εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αιφνιδιαστικές εκλογές. Το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να μην βγουν. Έτσι θα θέσει ένα δίλημμα στον Ελληνικό λαό:

ΣΥΡΙΖΑ και ρήξη κάποιας μορφής
η
ΝΔ και συνέχιση της προηγούμενης κατάστασης

Στις πρόσφατες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε σκληρή διαπραγμάτευση. Τώρα θα ζητήσει λαϊκή εντολή με εκλογές που θα έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για να προχωρήσει σε ρήξη. Θα είναι μια κίνηση ρουά-ματ. Πιθανότατα θα πάρει ποσοστά γύρω στο 50%. Θα έχει βοηθήσει και η στήριξη που παρέχουν εδώ και καιρό διάφοροι από την αντίθετη πλευρά. Έτσι θα μπορέσει να πετάξει τους ΑΝΕΛ έξω από τη κυβέρνηση και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του χωρίς αντιρρήσεις. Μετά βέβαια θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Τώρα εάν θα τη κάνει τη ρήξη και τι μορφή θα έχει είναι άλλο θέμα. Θα έχει όμως μεγάλη αυτοδυναμία και θα μείνει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στην εξουσία.
          Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να πιάσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον ύπνο. Στο ΠΑΣΟΚ ίσως να μην έχουν προλάβει να αλλάξουν αρχηγό η θα είναι ο αρχηγός πολύ φρέσκος. Στη ΝΔ θα συζητάνε ακόμη στην κοινοβουλευτική ομάδα τα αίτια της ήττας. Δεν θα έχουν προλάβει να κάνουν σοβαρές αλλαγές. Έτσι δεν θα μπορέσουν να περάσουν το μήνυμα ότι θα φέρουν κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη κατάσταση. Οι άνθρωποι είναι τελείως ανίκανοι. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν 20 χρόνια εκτός εξουσίας. 

Μ.Β.