Κρίση-μνημόνια-ευρώ


Για την κρίση φταίνε όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι το 2009, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο. Αυτές δημιούργησαν το τεράστιο χρέος και δεν έλαβαν μέτρα για την αποφυγή της κρίσης. Οι κυβερνήσεις μετά το 2009 ευθύνονται για τη κακή διαχείριση της κρίσης:
  • δεν διαπραγματεύτηκαν με το καλύτερο τρόπο
  • έδειξαν αδιαφορία και μεγάλη σκληρότητα (ανεργία, αυτοκτονίες, φυλακίσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να πληρώσουν κλπ).
  • δεν δημιούργησαν μια επιτροπή απο διακεκριμένους Έλληνες οικονομολόγους να αντιπαρατεθεί στη Τρόϊκα κλπ
             Είναι αλήθεια ότι η χώρα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση πριν τα Μνημόνια. Είναι επίσης αλήθεια ότι η Ευρώπη, η παγκόσμια οικονομία και η παγκοσμιοποίηση είχαν πολλά να χάσουν σε περίπτωση που δεν γινόντουσαν τα Μνημόνια.
Τα Μνημόνια έγιναν με γνώμονα το συμφέρον των Ευρωπαίων και όχι της Ελλάδας. Τα Μνημόνια έχουν αρνητικά και θετικά στοιχεία.
Ούτε επαγγελματίες οικονομολόγοι μπορούσαν να προβλέψουν τη σχετική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος. Διάφορα αντιμνημονιακά κόμματα απλώς πόνταραν στην αποτυχία και από ότι φαίνεται τους βγήκε.
Η Τρόϊκα έθετε γενικούς στόχους (πχ μείωση του ελλείματος) και απαιτούσε την υλοποίηση τους. Στις λεπτομέρειες έκανε απλώς υποδείξεις.
Η άγρια φορολόγηση έγινε γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τόλμησαν να πειράξουν «τα δικά» τους παιδιά στο Δημόσιο:  
Φόροι + Λοιπά έσοδα – Κρατικές Δαπάνες = Πλεόνασμα η Έλλειμμα
Το ενιαίο νόμισμα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Η ΕΕ δεν φρόντισε να πάρει αντισταθμιστικά μέτρα στην αρνητική επίδραση του ευρώ στην ανταγωνιστικότητα. Η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας αλλά θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα.
Δραχμή και ΕΕ μπορούν να συνδυαστούν.

Σ.Χ.
Άνεργος