Σύμφωνα με το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του 2013 οι οικονομίες του Νότου θα έχουν συρρικνωθεί κατά: 6% στην Ισπανία, 8% στη Πορτογαλία και Ιταλία, 23% στην Ελλάδα. Η ανεργία στην Ελλάδα είναι 27% όσο περίπου και στην Ισπανία. Ένας στους τέσσερις Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να πληρώσουν για φαγητό. Οι νέοι φεύγουν από την Πορτογαλία την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Παρόλα αυτά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Ισπανών, Ελλήνων, Ιταλών και Γάλλων θέλουν να κρατήσουν το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Pew Research Center.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση 57% των Ελλήνων επιθυμούν τη παραμονή στο ευρώ, ενώ 30,7% πιστεύουν στο εθνικό νόμισμα, αρκετά ενισχυμένοι σε σχέση το παρελθόν. Άνοδο με 12,4% καταγράφει η ομάδα εκείνη που αρνείται να πάρει σαφή θέση. Θετικά και μάλλον θετικά βλέπει το 41,8% των πολιτών τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 44%. Δεν θέλησαν να δώσουν απάντηση το 14,2%.
Ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος του βρετανικού think tank, CER δηλώνει : «Και μόνο το τεράστιο μέγεθος που αντιπροσωπεύει η εγκατάλειψη του ευρώ, έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει ένα κύμα στήριξης για έξοδο. Μόλις ωστόσο οι άνθρωποι αισθανθούν ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, πιθανώς θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια πιο ανοιχτή συζήτηση για τα κόστη και τα οφέλη του να παραμείνει κανείς στο ενιαίο νόμισμα», δηλώνει. Και μόλις ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, τα πράγματα μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα».
Στην Αργεντινή, το Δεκέμβριο του 2001 λίγο πριν τις ταραχές, το 62% δήλωνε υπέρ της σύνδεσης με το δολάριο ενώ μόλις το 14% ήταν κατά. Πρόκειται για το ίδιο σχεδόν ποσοστό των Ισπανών και Ελλήνων που δηλώνουν ότι θέλουν να κρατήσουν το ευρώ σήμερα. http://3and7ten.blogspot.gr/2013/05/2001.html
(Από δημοσιεύσεις στο τύπο)