Αυτοκρατορίες και επαρχίες

Η Αγγλία και η Γαλλία είναι δύο χώρες που δεν έχουν υποφέρει τόσο πολύ από τη κρίση. Πάραυτα, παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος των εθνικιστικών - ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Το  Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Φάρατζ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 28%, οι Συντηρητικοί  συγκεντρώνουν το  23,9%, και οι Εργατικοί το 23,8% των ψήφων.
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτο με ποσοστό 25%. Δεύτερο το δεξιό UMP με 20,3% ενώ  Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ είναι τρίτοι με 14,7%.
Το ελληνικό εθνικιστικό κόμμα, η Χρυσή Αυγή, δεν έφτασε το 10% και πήρε τη τρίτη θέση.  Στην Ελλάδα που έχει υποφέρει τόσο πολύ, θα περίμενε κανείς το εθνικιστικό κόμμμα να συγκέντρωνε ποσοστά ψηλότερα από αυτά του αντίστοιχου γαλλικού και αγγλικού. Πως εξηγείται αυτό ;
Κατά την άποψη μου οι λόγοι είναι τρείς. Πρώτον, τα κόμματα της Λεπέν και του Φάρατζ δεν είναι τόσο ακραία όπως η ΧΑ. Απόδειξη ότι παρόλο που η Λεπέν επιδιώκει να σχηματίσει όσο το δυνατόν ευρύτερη ευρωπαϊκή συμμαχία, αρνείται να συνεργαστεί με τη ΧΑ και άλλα παρόμοια κόμματα. Δεύτερον, σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσουν οι ευρωκομουνιστές όπως στην Ελλάδα. 

Τέλος η Γαλλία και η Αγγλία υπήρξαν αυτοκρατορίες στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν διατηρήσει την εθνική τους υπερηφάνεια. Αντίθετα με την Ιταλία, πολέμησαν κατά των Γερμανών στου δύο Παγκόσμιους πολέμους.  Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους αντιδρά στην Γερμανική κυριαρχία  της ΕΕ . Η Ελλάδα ήταν στο πρόσφατο παρελθόν Οθωμανική επαρχία και έχει μείνει στους κατοίκους η νοοτροπία του ραγιαδισμού.

Ε.Δ.
Άνεργη