Οι Νεοδημοκράτες πρέπει να σώσουν τη χώρα!

Δεν εννοώ βέβαια τη κυβέρνηση της ΝΔ που ακολουθεί την ίδια καταστροφική πολιτική με τη προηγούμενη κυβέρνηση αλλά τους ψηφοφόρους της ΝΔ.  Όπως φαίνεται ούτε η κυβέρνηση έχει τη πρόθεση να αλλάξει τη πολιτική ούτε το κόμμα της ΝΔ έχει τη πρόθεση να αλλάξει κυβέρνηση.
Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα οι μισοί και παραπάνω Έλληνες θα είναι σε λίγο καιρό ολοκληρωτικά και οριστικά κατεστραμμένοι. Πολλοί επιχειρηματίες, βιοτέχνες, άνεργοι, υπερχρεωμένοι θα ζουν κάτω από άθλιες τριτοκοσμικές συνθήκες.
            Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική που είναι πιθανό να έχουμε εκλογές μέσα σε λίγους μήνες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και διάφορες πληττόμενες κοινωνικές ομάδες ασκούν συνεχή πίεση πρός αυτή τη κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι τι αποτέλεσμα θα έχουν οι εκλογές. Τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ;  Υπάρχει μια μερίδα που είναι λίγο-πολύ βολεμένοι. Αυτοί καλά θα κάνουν να συνεχίσουν να ψηφίζουν ΝΔ. Οι άλλοι όμως που έχουν πληγεί αρκετά θα είναι η μαζοχιστές η άξιοι της τύχης τους εάν ψηφίσουν ΝΔ.
            Βέβαια έχουν δικαιολογημένους προβληματισμούς. Υπάρχει «κομμουνιστοφοβία» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα έχουν αλλάξει όμως από το ’45. Τώρα δεν παίρνουν οι κομμουνιστές τα σπίτια και τις περιουσίες αλλά οι δεξιοί. Επίσης πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΣΟΚ2 και ο Τσίπρας ο νέος Α. Παπανδρέου. Δεν θέλουν οι Νεοδημοκράτες να δώσουν τη δυνατότητα σε έναν καινούργιο Ανδρέα να κυβερνήσει γιατί θεωρούν ότι είχε τη βασική ευθύνη για την εκτίναξη του χρέους που οδήγησε τη χώρα στη καταστροφή.      
 Ένας άλλος προβληματισμός είναι οι εναλλακτικές. Οι ψηφοφόροι αριστερά και δεξιά του κέντρου είναι από τη μεταπολίτευση περίπου ίσα μοιρασμένοι. Πιο εύκολα μετακινούνται σε ένα κόμμα του ιδίου χώρου παρά σε κάποιο του αντίθετου. Αυτή τη στιγμή οι μόνες σημαντικές εναλλακτικές είναι οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή. Τα υπόλοιπα κόμματα, ΛΑΟΣ, Νέα Μέρα, Χριστιανοδημοκράτες, Δημιουργία Ξανά, Δράση κλπ κινούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά εκτός Βουλής. Οι ΑΝΕΛ έχουν απροσδιόριστο πολιτικό στίγμα και έντονο φλέρτ με το ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφος στους ΑΝΕΛ θεωρείται έμμεση στήριξη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από τη άλλη η ΧΑ εκλαμβάνεται πολύ ακραία και όχι τμήμα του δημοκρατικού χώρου.
            Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Οι Νεοδημοκράτες στη πλειοψηφία τους είναι νοικοκύρηδες. Δεν θα βγούν στους δρόμους να διαδηλώσουν και εκτός απο κάποιους συνδικαλιστές δεν θα δώσουν πολιτικούς αγώνες. Δεν έχουν άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός απο τη ψήφο. Υπάρχουν πολλά κριτήρια για να ψηφίσουν. Συμφέρον, ιδεολογία, αντίδραση, τακτική. Το να ψηφίσουν ένα άλλο κόμμα δεν σημαίνει ότι ταυτίζοται ιδεολογικά η ότι θα πρέπει να το ψηφίζουν εσαεί. Μετριοπαθείς ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασαν να ψηφίσουν ένα κόμμα που υπήρχαν και υπάρχουν έντονες φήμες ότι συνδέεται με τη τρομοκρατία. Προσωρινό είναι. Κάποια στιγμή θα επανέλθουν σε πιο μετριοπαθείς σχηματισμούς, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στραφεί προς πιο μετριοπαθή ιδεολογία.
Παρόλους τους ενδοιασμούς και προβληματισμούς που δικαιολογημένα έχουν, οι ψηφοφόροι της ΝΔ που πλήττονται  θα πρέπει να σώσουν με τη ψήφο τους τη χώρα από τη καταστροφή.   

Παναγιώτης
Άνεργος