Που οφείλεται η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 3-5% βρέθηκε στις εκλογές του 2011 στο 27%. Μιά άνοδος 25% σχεδόν.  Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ είχε μια ανάλογη πτώση. Είναι ολοφάνερο ότι η άνοδος που ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως σε μετακίνηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Το βέβαιο είναι ότι «έπεσε γραμμή» από κάποιους κύκλους του ΠΑΣΟΚ για μετακίνηση πρός το ΣΥΡΙΖΑ.  Πολλοί γνωστοί μου, χρόνια ενεργά αναμειγμένοι στο ΠΑΣΟΚ, έδιναν σκληρές μάχες  προεκλογικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια σύμπτωση; Το ερώτημα είναι γιατί έγινε αυτή η μετακίνηση. Γιατί προτίμησαν το ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιο άλλο κόμμα απο τα πολλά της κεντροαριστεράς. Κυκλοφορούν πολλά σενάρια για πιθανές εξηγήσεις.
            
            Υπάρχει η απλοϊκή εξήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο αντιμνημονιακό κόμμα στον αριστερό χώρο μαζί με το ΚΚΕ και συγκέντρωσε περισσότερους ψηφοφόρους γιατί είχε πιο ήπιες θέσεις. Μπορεί και να συμβαίνει αυτό και μακάρι να είναι έτσι. Όμως στη πολιτική τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι αυτό έγινε απο το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Και πάλι εδώ υπάρχουν ερωτήματα γιατί έγινε και εάν ήταν εν αγνοία η σε συμφωνία με το κ. Τσίπρα και άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα ενδεχόμενο είναι να στοχεύουν στην αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον κ. Βενιζέλο ούτως ώστε η να ξανακερδίσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η να δημιουργήσουν νέο πολιτικό φορέα που θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί αυτών των προσπαθειών να μην ηγηθεί ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αλλά κάποιοι άνθρωποι του.  Αυτή η μεθόδευση ίσως και να έχει γίνει εν αγνοία του κ. Τσίπρα.  Σε αυτή τη περίπτωση, τη κατάλληλη στιγμή οι παπανδρεϊκοί θα τους τραβήξουν το χαλί κάτω απο τα πόδια και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στα παλιά του ποσοστά.
            Πιθανώς να υπάρχει συμφωνία σε κορυφαίο επίπεδο με ανταλλάγματα όπως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέσεις παπανδρεϊκών σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Μια άλλη περίπτωση  είναι ξένες δυνάμεις που κατάλαβαν ότι το χαρτί τους με το κ. Παπανδρέου κάηκε, αποφάσισαν να παίξουν το χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και μετακίνησαν το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που ελέγχουν προς τα εκεί.

            Τι ακριβώς έχει γίνει δεν μπορεί κανείς να ξέρει σίγουρα. Άς βγάλει καθένας τα συμπεράσματα του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη πολιτική τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Βαγγέλης
Άνεργος