Δεύτερη έμμεση ευκαιρία για τον Καραμανλή


Υπάρχουν δύο περιπτώσεις για τον Καραμανλή. Η είναι λαμόγιο η δεν είναι. Εντάξει, υπάρχει και μια τρίτη να είναι ντεμι-λαμόγιο αλλά αυτό το θεωρώ επίσης λαμόγιο. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ούτε για το ένα αλλά ούτε και για το άλλο. Κλίνω περισσότερο στο ότι δεν είναι. Μπορώ να είμαι σίγουρος όμως για άλλα πράγματα.
Είναι το πιο ισχυρό πρόσωπο μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Λογικό είναι αφού ήταν για δώδεκα χρόνια πρόεδρος. Επίσης πιστεύω ότι ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πολλοί κεντροδεξιοί που ονειρεύονται επάνοδο του Καραμανλή. Έχουμε αρκετούς και στη Νέα Αρχή. Φαίνεται από τα άρθρα που γράφουν. Θα έλεγα σε όλους αυτούς να ξεχάσουν κάτι τέτοιο γιατί οδηγεί σε λάθος δρόμους.

Ο Καραμανλής είναι «καμένο χαρτί» για το εκλογικό σώμα όπως είναι και η Νέα Δημοκρατία. Επάνοδος του Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι διπλό καμένο χαρτί. Πως γίνεται να είναι πανίσχυρος μέσα στο κόμμα και «καμένο χαρτί» στους ψηφοφόρους. Απλούστατα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι μερικές εκατοντάδες η χιλιάδες ενώ οι ψηφοφόροι είναι δέκα εκατομμύρια και οι μισοί περίπου από αυτούς είναι οι κεντροδεξιοί.
Είχε την ευκαιρία του, ο Καραμανλής, στην ηγεσία του κόμματος και στην ηγεσία της χώρας και την έκαψε. Το προσωπικό του χαρτί το έκαψε ο ίδιος. Υποσχέθηκε πολλά και δεν έκανε σχεδόν τίποτα. Επιπλέον έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία και δημιουργήθηκαν διάφορα σκάνδαλα επί πρωθυπουργίας του. Το χαρτί της Νέας Δημοκρατίας φρόντισαν να το κάψουν όλοι μαζί από το 1980 έως σήμερα.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βυθιστεί μαζί με την ομάδα Μητσοτάκη για όλα τα εγκλήματα και τα στραβά που έχει κάνει. Όταν λέω βύθιση εννοώ μονοψήφια ποσοστά. Τώρα εάν κάνουν συμμαχία μαζί με τη Δράση και το Ποτάμι για να ανεβάσουν λίγο τα ποσοστά τους είναι δικό τους θέμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει όμως αρκετούς αξιόλογους, ικανούς και αδιάφθορους ανθρώπους.
Αυτοί πρέπει να διασωθούν και να μην βυθιστούν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Μπορούν όχι μόνο να διασωθούν αλλά και να αναδειχθούν μέσα από ένα νέο κέντρο + δεξιό σχήμα που θα είναι μια δεύτερη ευκαιρία για την κεντροδεξιά αλλά και τον Καραμανλή. Ο Καραμανλής δεν μπορεί να ηγηθεί αυτού του σχήματος γιατί είναι «καμένο χαρτί». Ο Καραμανλής θα μπορούσε να στηρίξει κάτι τέτοιο ώστε το νέο σχήμα να αποκτήσει άμεσα τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων αλλά ούτε και των εγχώριων και ξένων επενδυτών (με εξαίρεση τα λαμόγια και τους αεριτζήδες). Το νέο σχήμα έχει μια καλή πιθανότητα να το καταφέρει αυτό εάν γίνουν προσεκτικές και σωστές κινήσεις. Πρέπει να υπάρχουν νέα πρόσωπα που θα πλαισιωθούν από παλαιά και έμπειρα πρόσωπα. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στη επιλογή. Τα παλαιό πρόσωπα πρέπει να έχουν επιτυχημένη πορεία, να μην βαρύνονται με αμαρτίες και να υπάρχει θετική άποψη για αυτούς από τον κόσμο.
Χρειάζεται επίσης προσοχή στη επιλογή του/της επικεφαλής. Μπορεί να μην οριστεί εξαρχής  αλλά να εκλεγεί στη συνέχεια. Δεν μπορεί να είναι της παλαιάς φρουράς, γόνος πολιτικής οικογένειας η Κολεγιόπαιδο. Ο Μεϊμαράκης ήταν κακή επιλογή γιατί δεν συμβόλιζε το καινούργιο και την αλλαγή. Ο Μητσοτάκης στηρίχτηκε από το πιο διεφθαρμένο και παλαιό σύστημα αλλά σε επίπεδο συμβολισμών πέρασε την εικόνα της ανανέωσης. Δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να μπει επικεφαλής ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος γιατί θα τους αρχίσουν στις ντομάτες, τα αυγά και τα γιαούρτια.
Θέλω να πιστεύω ότι ο Καραμανλής δεν είναι λαμόγιο και ότι ήθελε να κάνει αυτά που είχε πει. Δεν τον άφησε όμως μεγάλο μέρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που είναι απόλυτα διεφθαρμένο. Με το νέο σχήμα θα έχει μια δεύτερη έμμεση ευκαιρία να επανορθώσει. Θα έχει ταυτόχρονα και μια μικρή πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός κοινής αποδοχής σε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας. Αυτό δεν εξαρτάται από τους ψηφοφόρους αλλά από τα κόμματα που θα απαρτίσουν την κυβέρνηση.  

Φ. Σ.