Αντί για τη φυλακή, στην εξουσία

Όπως πολύ σωστά γράφτηκε στο προηγούμενο άρθρο, οι υπεύθυνοι της Εθνικής Καταστροφής έχουν ονόματα και διευθύνσεις. Είναι γνωστοί σε όλους μας. Πάραυτα, κυκλοφορούν όλοι ελεύθεροι και εξακολουθούν να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη πολιτική κατάσταση στη χώρα.
            Πέρα από κάθε αμφιβολία, μεγάλη ευθύνη έχουν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών από το 1981 μέχρι τη Χρεοκοπία δηλαδή το Πρώτο Μνημόνιο. Είναι συγκεκριμένα άτομα: 
  • Α. Παπανδρέου, Αρσένης Δρεττάκης, Κουλουριάνος, Ποττάκης, Σημίτης, Ρουμελιώτης, Τσοβόλας, Γεννηματάς, Παπαντωνίου, Παπαδόπουλος
  • Μητσοτάκης, Σουφλιάς, Χριστοδούλου, Μάνος, Παλαιοκρασσάς,
  • Σημίτης, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης
  • Καραμανλής, Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου
  • Γ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου
            Δεν σταματάει εκεί η ευθύνη. Είναι πολύ πιθανό να έχουν οι υφυπουργοί των δύο υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) καθώς επίσης υπουργοί και υφυπουργοί υπουργείων που σχετίζονται με την oικονομία. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και δεν την παραθέτω. Όλοι αυτοί όμως δεν είναι κάποιοι άγνωστοι. Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να αναζητήσει τα ονόματα. 
Έπρεπε όλοι να είναι στη φυλακή. Το ότι οι ευθύνη είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε πολλούς δεν τους καθιστά ανεύθυνους. Απλά άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότεροι υπεύθυνοι. Στη δίκη της Νυρεμβέργης δεν ήταν όλες οι ποινές ίδιες, κυμάνθηκαν από 10 έτη μέχρι τη θανατική. Άλλοι είχαν μεγάλη ευθύνη και άλλοι μικρότερη. Τιμωρήθηκαν όμως όλοι. Το έγκλημα που διαπράχθηκε κατά του Ελληνικού λαού είναι μικρότερο αλλά παρόμοιο. Εξοντώθηκε ένας ολόκληρος λαός με υπαιτιότητα όσων αναφέρονται παραπάνω και άλλων που δεν αναφέρονται. Ενδέχεται κάποιοι να ήταν τόσο αδαείς ώστε να το διέπραξαν εξ αμελείας και όχι εκ προθέσεως. Και πάλι ένοχοι είναι με ελαφρυντικά.
Η ευθύνη είναι επίσης διαφορετικής μορφής. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εκτίναξη του χρέους την είχαν οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου. Οι υπόλοιποι ευθύνονται που δεν έκαναν τίποτα για να προλάβουν την Εθνική Καταστροφή. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χειροτέρεψαν την κατάσταση αντί για να την καλυτερεύσουν.  Περισσότερο βαρύνονται οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις, Καραμανλή και Παπανδρέου. Ο Καραμανλής μπορεί να παρέλαβε την οικονομία σε άθλια κατάσταση από τον Σημίτη. Έπρεπε αμέσως να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Περίμενε να εξαντλήσει δύο θητείες και να μεταφέρει το πρόβλημα στον επόμενο. Όταν πια είχε φτάσει τη χώρα μισό βήμα πριν τη Χρεοκοπία μίλησε για σκληρά μέτρα. Έξι χρόνια τι έκανε, αυτός και οι υπουργοί του;
Ευθύνες μπορεί να έχουν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί μετά τη Χρεοκοπία για κάκιστη διαχείριση της κρίσης. Είναι και αυτό ένα θέμα αλλά διαφορετικό. Δεν ευθύνονται όμως για την Εθνική Καταστροφή. Από τους βασικούς υπεύθυνους της καταστροφής είναι ο Σημίτης και ο Καραμανλής.
Ο Σημίτης είναι ο πραγματικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης είναι αχυράνθρωποι του. Εκτός αυτού έβγαλε το Μητσοτάκη αρχηγό στη Νέα Δημοκρατία. Εκεί το μεγαλύτερο έλεγχο τον έχει ο Καραμανλής. Ο Σημίτης έχει σημαντική επιρροή χωρίς να έχει τον έλεγχο όλου του κόμματος.  Φαίνεται ότι οι Καραμανλικοί και οι Μητσοτακικοί τα βρήκαν προσωρινά. Είναι μια ισορροπία τρόμου αλλά προς το παρόν υπάρχει. Σημίτης και Καραμανλής προωθούν το Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού. Περισσότερο ακόμη τον στηρίζει ο άλλος υπεύθυνος της εθνικής καταστροφής, ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και οι τρεις θέλουν να συνεχίσει τη καταστροφή που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν.

Γιάννης