Πασοκιάδα

Η Τρόικα του ΠΑΣΟΚ
Φωτογραφία από το Briefing News.
Ούτε ο πιο ταλαντούχος αρχαίος τραγικός συγγραφέας η σεναριογράφος του Χόλυγουντ δεν θα μπορούσε να γράψει μια τέτοια ιστορία. Το έργο θα ξεκίναγε με τη πανίσχυρη Τρόικα: Γεννηματάς, Τσοχατζόπουλος, Λαλιώτης. Η Τρόικα ήταν το δεύτερο επίπεδο εξουσίας μετά τον Ανδρέα. Από τους τρεις, ο επικρατέστερος διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ο Γεννηματάς και μετά ο Τσοχατζόπουλος. Η μοίρα δεν άφησε το Γεννηματά να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός. Πέθανε δύο χρόνια πριν τις εσωκομματικές εκλογές διαδοχής. Ο άλλος παρολίγο πρωθυπουργός είναι ο Τσοχατζόπουλος. Για λίγους ψήφους θα μπορούσε να είχε βρεθεί στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ και κάποια στιγμή στο τιμόνι της χώρας. Ο ένας της τρόικας βρέθηκε στο χώμα και ο άλλος στη φυλακή.

Το 1996, υποψήφιοι διάδοχοι ήταν τέσσερις: Σημίτης, Τσοχατζόπουλος, Αρσένης, Χαραλαμπόπουλος. Ο Αρσένης ήταν επίσης ένας πολύ ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν ήταν μέλος της Τρόικας. Ο Σημίτης δεν είχε καλή σχέση με τον Παπανδρέου και θεωρείτο αουτσάιντερ. Σημίτης και Τσοχατζόπουλος, ισοψήφισαν με 53 ψήφους στο πρώτο γύρο. Ο Αρσένης ήταν πολύ κοντά με 50 ψήφους. Τελικά στο δεύτερο γύρο επικράτησε ο Σημίτης με μικρή διαφορά, 86 έναντι 75. Το 4ο Συνέδριο επικύρωσε και επίσημα την εκλογή του.
Ο τρίτος της τρόικας φημολογείται ότι είναι σημαντικός παρασκηνιακός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι φθάνουν ακόμη και στο ακραίο σημείο να τον θεωρούν «σκιώδη» πρωθυπουργό. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της μεταστροφής του αριστερού κομματιού του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλος σημαντικός παρασκηνιακός παίκτης του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είναι ο Αρσένης, ένας εκ των τεσσάρων διεκδικητών της αρχηγίας το 1996. Κάποιοι αναφέρουν ακόμη και τον Γ. Παπανδρέου.
Ο Λαλιώτης, ως Γραμματέας, είχε γίνει πανίσχυρος μέσα στο κόμμα και ήταν πιθανός διάδοχος του Σημίτη. Το 2003, ο Σημίτης απομάκρυνε τον Λαλιώτη από τη θέση αυτή. Ο Σημίτης προσπάθησε να του «χρυσώσει» το χάπι με τη θέση του υπουργού Γεωργίας που ο Λαλιώτης αρνήθηκε. Έκτοτε επίσημα δεν ασχολείται πλέον ενεργά με τη πολιτική. Λέγεται ότι στην απομάκρυνση του έπαιξε σημαντικό ρόλο ο αμερικανικός παράγοντας που θεωρούσε ότι ο Λαλιώτης είχε σχέσεις με τη τρομοκρατία. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται επίσης να έχουν σχέση με τη τρομοκρατία.
Το δικαίωμα του Γεννηματά στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι το κληρονόμησε η κόρη του Φώφη. Είναι όμως πλέον ένα μικρό ΠΑΣΟΚ. Εικάζεται ότι είναι τυπικά πρόεδρος και πως τα νήματα τα κινούν ο Βενιζέλος με το Σημίτη. Ο Σημίτης θεωρείται ότι κινεί και τα νήματα στο Ποτάμι. Κινητοποίησε ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, ΜΜΕ και οικονομικούς παράγοντες για να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ ο Μητσοτάκης. Πριν το Μητσοτάκη, ο Σαμαράς είχε επίσης συμμαχήσει με το σύστημα Σημίτη.
Το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στη πολιτική σκηνή κατά τη μεταπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα μικρό κόμμα. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κυριαρχεί παρασκηνιακά, ελέγχοντας τουλάχιστον άλλα τρία κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και τη ΝΔ. Έχει εκφραστεί η άποψη ότι ελέγχει ακόμη και την Ένωση Κεντρώων. Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο εάν ελέγχει ήδη η θα ελέγχει κάποια στιγμή το ΚΚΕ και τη ΧΑ. 

Πέτρος