Όλοι μαζί χωρίς τα άκρα

Συμφωνώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα στη κεντροδεξιά που να συνδυάζει ανανέωση με πείρα. Είναι αλήθεια ότι η πείρα κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος. Από την άλλη όμως η ανανέωση πηγαίνει μαζί με έλλειψη πείρας και αναγνωρισιμότητας. Τα πρόσωπα από το παρελθόν θα βάλουν μόνο τη πείρα και όχι τις παθογένειες του παρελθόντος. Τα νέα πρόσωπα θα δώσουν όλα τα άλλα, φρεσκάδα, ενθουσιασμό, νέο ήθος, ικανότητες κλπ.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ποιες ιδεολογικές τάσεις θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα. Θεωρώ ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι, αφού αποκλειστούν τα άκρα. Ποια είναι τα άκρα φαίνεται πολύ καλά στο διάγραμμα. Ακραίοι είναι και οι νεοφιλελεύθεροι, από οικονομική σκοπιά. Αυτό ταιριάζει γάντι με το σενάριο που ήδη έχει επανειλημμένα αναφερθεί. Πολύ περιληπτικά για όσους δεν το ξέρουν. Δημιουργείται ένα δεξιό σχήμα ενώ η ΝΔ μετατρέπεται σε καθαρά φιλελεύθερο κόμμα στα πρότυπα της Δράσης και συνεργάζεται με το ALDE.
Μας ρωτάνε συνέχεια πως είναι δυνατό να θέλουμε να συνεργαστούμε με πρόσωπα της ΝΔ μετά από όλα όσα τους κατηγορούμε.  Οι κατηγορίες δεν αφορούν όλους αλλά ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτοί εξαιρούνται από το «όλοι μαζί» που αναφέρεται στις ιδεολογικές τάσεις.
Μετά είναι και πρακτικοί λόγοι. Ο ένας αναφέρθηκε στη αρχή. Ο άλλος αφορά τη Βουλή και το πολίτευμα. Η Βουλή η αλλάζει με εκλογές η καταργείται. Εάν γίνουν εκλογές σύντομα, η σύνθεση της Βουλής δεν θα αλλάξει σημαντικά. Επομένως εάν δεν θέλουμε να καταργήσουμε τη Βουλή με επανάσταση, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κινηθούμε εντός των πλαισίων του κοινοβουλευτισμού.
Καταβάλουμε προσπάθεια ώστε σε βάθος χρόνου να έχουμε (η ΝΑ) θέση μέσα στη Βουλή. Όμως απαιτούνται άμεσα λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Έτσι χρειάζεται και ένα βραχυχρόνια σχέδιο. Η δημιουργία νέου σχήματος και η μεγάλη συγκυβέρνηση είναι η λιγότερη κακή εναλλακτική. Προϋπόθεση βέβαια να γίνει αλλαγή πλεύσης με το τρόπο που ήδη έχει περιγραφεί.
Τέλος θα συμφωνήσω ότι είναι υποχρέωση και όχι επιλογή του Καραμανλή να επέμβει άμεσα,  εάν διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό βουλευτών υπό την επιρροή του. Δεν χρειάζεται να είναι 40 όπως αναφέρθηκε, οι μισοί είναι αρκετοί. Ο Καραμανλής μπορεί να περιμένει αλλά ούτε οι πολίτες και ούτε οι εξελίξεις μπορούν να περιμένουν. 

Γιώργος