Αποστάτες και μαυρογιαλούροι

Ο Μητσοτάκης έκανε αντιπρόεδρο τον Γεωργιάδη γιατί τον βοήθησε πολύ στο δεύτερο γύρο. Πιθανότατα να υπήρχε συμφωνία μεταξύ τους εκ των προτέρων. Όμως άλλος ένας λόγος είναι ότι του έχει μεγάλη εκτίμηση και συμπάθεια επειδή μοιάζουν πολύ. Τους συνδέει η αποστασία. «Πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» λέει ο σοφός λαός. Η ηγεσία της ΝΔ αυτή τη στιγμή, είναι κατά τα 2/3 αποστάτες.
Ο Γεωργιάδης πρόδωσε το μεγάλο ευεργέτη του Γιώργο Καρατζαφέρη. Άνοιξε τη πόρτα το κόμματος μαζί με το Βορίδη. Στη συνέχεια, το Μάιο του 2012 ακολούθησαν και άλλοι: Κιλτίδης, Πλεύρης, Ανατολάκης, Μαρκάκης, Βελόπουλος.  Η αρχή όμως έγινε από τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη που ξεκίνησαν μια αλληλουχία που τελικά οδήγησε στη κατάρρευση του ΛΑΟΣ. Ενώ στις εκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 5,63% στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές του 2012 πήρε 2,90% και 1,58% αντίστοιχα.

Η αποστασία του Μητσοτάκη ήταν πολύ μεγαλύτερη. Τον Ιούλιο του 1965, έριξε τη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου που είχε κερδίσει με τα ένα από τα ψηλότερα ποσοστά στην ιστορία των ελληνικών εκλογών, με 52,72 %. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αγέννητος στην αποστασία. Γεννήθηκε το 1968 και ο  πατέρας του ήταν τότε 50 χρονών. Εκείνη την εποχή, τα 50 ήταν ηλικία για κάποιον να γίνει παππούς. Φεύγω για λίγο εκτός θέματος. Μήπως είναι τελικά παππούς του; Κυκλοφορούσε και ακόμη κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Κυριάκος είναι νόθος γιος της Ντόρας και του Τέρη Χρυσού. Η Ντόρα τότε ήταν 15 χρονών. Πάντως η ομοιότητα του Κυριάκου με το Τέρη Χρυσό είναι εκπληκτική.
Έκανα μια παρένθεση εκτός θέματος αλλά τώρα επανέρχομαι. Ο πατέρας (η παππούς) του είναι ο μεγάλος πολιτικός μέντορας του. Σίγουρα είναι διαφορετικά πρόσωπα ο Κωνσταντίνος και ο Κυριάκος. Όμως ο Κυριάκος συνεχίζει τη πολιτική παράδοση του Κωνσταντίνου από όλες τις απόψεις. Έτσι συνεχίζει την παράδοση της αποστασίας. Είναι όμως και μια άλλη παράδοση που συνεχίζει.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του το 1946 με το κόμμα των Φιλελεύθερων. Καταγόταν από μεγάλο πολιτικό τζάκι. Ο πατέρας του ήταν βουλευτής. Ο παππούς του ήταν ιδρυτής του Κόμματος των Ξυπόλητων και σύζυγος της αδελφής του Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος ανέλαβε το Κόμμα των Ξυπολήτων και το μετονόμασε σε Κόμμα των Φιλελεύθερων. Οι Μητσοτάκηδες από ξυπόλητοι έγιναν κροίσοι!
Στις δεκαετίες του '50 και του '60 κυριαρχούσαν τακτικές μαυρογιαλούρων. Οι πολιτικοί εξαπατούσαν τον αμόρφωτο και αδαή λαό με διάφορους τρόπους και κέρδιζαν τη ψήφο του. Όταν δεν μπορούσαν να τον εξαπατήσουν, κατέφευγαν σε συναλλαγή δηλαδή ρουσφέτια. Όταν ερχόντουσαν στην εξουσία το μόνο που δεν έκαναν ήταν σωστά τη δουλειά τους. Ασχολούντο με το πως θα αρπάξουν αυτοί και οι φίλοι τους και πως θα προετοιμάσουν την επόμενη επανεκλογή τους.
Αυτά συμβαίνουν ακόμη και σήμερα. Τότε όμως ήταν πιο ακραία και έντονα. Όσο ο ελληνικός πληθυσμός ανέβαζε το μορφωτικό του επίπεδο, η εξαπάτηση ήταν πιο δύσκολη. Αναγκαστικά οι πολιτικοί έπρεπε να κάνουν και κάποια σωστά πράγματα για τη χώρα ώστε να κρατηθούν στην εξουσία.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ο μαιτρ των μαυρογιαλούρικων τακτικών και της αποστασίας. Πολιτικάντης, μπαγαπόντης, άσσος στις μικροπολιτικές και παλαιοκομματικές μεθόδους! Αυτά έμαθε, αυτά ξέρει να κάνει, αυτά δίδαξε στα παιδιά του Ντόρα και Κυριάκο και στον εγγονό του Κώστα. Στην ΕΕ του 2015, συνεχίζουν τη παράδοση των μαυρογιαλούρων του ’50 και του ’60  και της αποστασίας. Η Ντόρα ήδη έκανε την αποστασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ο Κυριάκος ήταν έτοιμος σε περίπτωση που δεν κέρδιζε. Βγήκε όμως αρχηγός και έτσι η αποστασία προς το παρόν αναβάλλεται.  


Σημείωση: Μια παράξενη σύμπτωση είναι ότι η ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, είχε πρώτη προβολή το 1965, λίγους μήνες μετά την αποστασία. 

Χαράλαμπος