Επανεξέταση χάρτη κεντροδεξιάς

ΝΑ Νέα Αρχή - ΛΔ Λαϊκή Δεξιά - ΧΑ Χρυσή Αυγή -
ΑΔ Άκρα Δεξιά - ΝΔ Νέα Δημοκρατία - ΦΙΛΕΛ Φιλελεύθεροι
Νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή να ξαναδούμε το χάρτη της κεντροδεξιάς. Είχαμε δημοσιεύσει παλαιότερα σχετικά άρθρα ( βλ.Υπερσυμπίεση ΝΔ & Βάνδαλοι και ληστές) και έχουμε το διάγραμμα στην ιστοσελίδα της κίνησης ως βοήθημα. Όπως έχουμε εξηγήσει αποτελεί μια υπεραπλούστευση διότι εξετάζονται μόνο δύο κατηγορίες θεμάτων. Η κατηγορία Β στον οριζόντιο άξονα αφορά οικονομικά ζητήματα και η κατηγορία Α αφορά κοινωνικά ζητήματα (θέματα ομοφυλοφίλων, μετανάστευσης κλπ).

Η αρχική τοποθέτηση της κίνησης ΔΕΚΑ (Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης), απ’ όπου προήλθε η Νέα Αρχή, ήταν ακριβώς στο κέντρο δηλαδή στη τομή των δύο αξόνων. Ξεκινήσαμε με το κέντρο ως σημείο συνάντησης πολιτών από διαφορετικές αφετηρίες. Για λόγους που εξηγούμε στην ιστοσελίδα, στη πορεία μετακινηθήκαμε προς τα δεξιά, χωρίς όμως να εγκαταλείψουμε το χώρο του κέντρου. Η αλλαγή της ονομασίας σε Νέα Αρχή σηματοδοτεί αυτή τη μετακίνηση.
Η Δράση, η Δημιουργία Ξανά, o Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Τζήμερος, ο Μητσοτάκης, η Μπακογιάννη, ο Βαρβιτσιώτης, ο Χατζηδάκης, ο Δένδιας κλπ τοποθετούνται στο κάτω δεξιά σημείο ΦΙΛΕΛ.  Είναι νεοφιλελεύθεροι σε οικονομικά ζητήματα δηλαδή άκρα δεξιά από οικονομικής άποψης. Στα άλλα ζητήματα είναι φιλελεύθεροι και για αυτό τοποθετούνται στο κάτω μέρος του διαγράμματος. Ο Γεωγιάδης και ο Βορίδης έχουν ίδιες απόψεις σε οικονομικά θέματα αλλά πιο συντηρητικές στα υπόλοιπα.  Τοποθετούνται πιο ψηλά στο δεξιό μέρος του διαγράμματος, κοντά στο σημείο ΑΔ (Άκρα Δεξιά).
Η καραμανλική τάση που εκφράστηκε από τον Μεϊμαράκη τοποθετείται στο πλάγιο άξονα, λίγο πιο ψηλά από εμάς (τη Νέα Αρχή).  Ο Τζιτζικώστας είναι λίγο απροσδιόριστος γιατί δεν έχει δώσει πολιτικό στίγμα. Εικάζω ότι τοποθετείται στον ενδιάμεσο άξονα, λίγο πιο ψηλά από τους καραμανλικούς δηλαδή λίγο πιο κοντά στο σημείο ΑΔ. Η θέση της ΝΔ έχει προσδιοριστεί βάσει πολιτικών Σαμαρά.
Η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) έχει ακραίες θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα και τοποθετείται στο πάνω μέρος του διαγράμματος. Σε οικονομικά ζητήματα είναι κοντά στο κέντρο. Για αυτό τοποθετείται στα αριστερά του διαγράμματος, σε αντίθεση με τους νεοφιλελεύθερους που τοποθετούνται στα δεξιά. Η ΧΑ είναι μια ακραία μορφή λαϊκής δεξιάς (ΛΔ) με πολύ έντονο το εθνικιστικό στοιχείο και λιγότερο έντονο η ανύπαρκτο το θρησκευτικό στοιχείο.
Οι ΑΝΕΛ και ο Καμένος είναι κατά κάποιο τρόπο (όχι ακριβώς) λαϊκή δεξιά. Ο Νικολόπουλος, ο Μπαλτάκος, ο Κρανιδιώτης, ο Καρατζαφέρης τοποθετούνται κάπου μέσα στο τρίγωνο ΛΔ-ΧΑ-ΑΔ. Η διαφορά τους με το Βορίδη και τον Γεωργιάδη είναι ότι οι πρώτοι είναι λαϊκή άκρα δεξιά και βρίσκονται στα αριστερά (και κάτω) του σημείου ΑΔ, ενώ οι δεύτεροι είναι νεοφιλελεύθερη άκρα δεξιά και τοποθετούνται λίγο χαμηλότερα από το σημείο ΑΔ (ανάμεσα ΑΔ και ΦΙΛΕΛ).

Σταμάτης