Μας πίνουν το αίμα 150 χρόνια

Το προηγούμενο άρθρο είχε κάποιες περιορισμένες πληροφορίες για την οικογένεια Μητσοτάκη. Μου έδωσε αφορμή και το έψαξα περισσότερο το θέμα. Οι Καραμανλήδες και οι Παπανδρέου λανθασμένα θεωρούνται τα μεγαλύτερα πολιτικά τζάκια της χώρας. Το μεγαλύτερο πολιτικό τζάκι είναι οι Μητσοτάκηδες. Στη σημερινή εποχή έχουμε 3+1 Μητσοτάκηδες που ασχολούνται ενεργά με την πολιτική. Είναι η Ντόρα, ο Κυριάκος και ο γιός της Ντόρας. Το +1 είναι η κόρη της Ντόρας που ασχολείται με το επικοινωνιακό κομμάτι της πολιτικής.
Ο παππούς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο δημοσιογράφος Κωστής Μητσοτάκης. Ίδρυσε το Κόμμα των Ξυπόλητων και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων το 1878. Ήταν στενός φίλος του Βενιζέλου και είχε παντρευτεί την αδελφή του Κατίγκω. Αυτός ήταν που προώθησε το Βενιζέλο στη πολιτική και του παρέδωσε το κόμμα του που ο Βενιζέλος το μετονόμασε σε Κόμμα Φιλελεύθερων. Ο γιός του Αριστομένης Μητσοτάκης εξελέγη πολλές φορές βουλευτής και διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη κυβέρνηση Παπαναστασίου. Ο άλλος του γιός Κυριάκος, πατέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξελέγη επίσης πολλές φορές βουλευτής Χανίων.

Από τη πλευρά της μητέρας του, παππούς του (Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) ήταν ο Χαράλαμπος Πλουμιδάκης. Η μητέρα του Ελευθέριου Βενιζέλου και της Κατίγκως Μητσοτάκη - Βενιζέλου ήταν το γένος Πλουμιδάκη. Ο Χαράλαμπος Πλουμιδάκης ήταν δήμαρχος Χανίων, βουλευτής της Κρητικής Βουλής και μετά την ένωση με την Ελλάδα βουλευτής Χανίων.  
Θείος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο γιoς του Ελευθέριου Βενιζέλου, Σοφοκλής. Υπήρξε βουλευτής και πρωθυπουργός για τρία μικρά διαστήματα. Το Φεβρουάριο του 1951, σε μια από τις κυβερνήσεις του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Το 1958, ο Σοφοκλής Βενιζέλος ίδρυσε μαζί με Γεώργιο Παπανδρέου την Ένωση Κέντρου. Ο Μητσοτάκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και έδωσε αγώνα για να ανατεθεί η αρχηγία στο Παπανδρέου. Μέσα στο κόμμα, ο Μητσοτάκης ανέπτυξε εχθρικές σχέσεις με τους Ανδρεϊκούς, τους οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου. Κρατάει αιώνια αυτή η κολώνια!
Τον Οκτώβριο του 1961, η ΕΡΕ του Καραμανλή κέρδισε για τρίτη συνεχή φορά. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατηγόρησε το Καραμανλή για βία και νοθεία και αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.  Ισχυρίστηκε ότι την ημέρα των εκλογών υπήρξε τρομοκρατία σε βάρος ψηφοφόρων της αριστεράς και το κέντρου και ότι ψήφισαν άνθρωποι ανύπαρκτοι, πεθανένοι και δηλώθηκαν διευθύνσεις ακατοίκητων σπιτιών. Έτσι κηρύχθηκε ο Ανένδοτος Αγώνας που σα σκοπό είχε τη διασφάλιση της Δημοκρατίας. Κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η συγκρουσιακή πολιτική με "δυνάμεις του κατεστημένου", όπως αναφέρονταν το Παλάτι, η Δεξιά, οικονομικοί παράγοντες κλπ. Ο Μητσοτάκης είχε σημαντικό ρόλο στον Ανένδοτο Αγώνα. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί! Οι Μητσοτάκηδες, από πολέμιοι των δυνάμεων του κατεστημένου, έγιναν σύμμαχοι και βασικοί εκπρόσωποι.               
           Το 1963, η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εκλογές με 53%. Στις 15 Ιουλίου 1965, έγινε η Αποστασία στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της επταετίας πήγε μέσω Τουρκίας στο Παρίσι όπου συνεργαστηκε στενά με το Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είχε ήδη προτείνει τη λύση Καραμανλή από το 1968 ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής δεν τον συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου δεν εξελέγη ως ανεξάρτητος στο νομό Χανίων. Ίδρυσε το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων που το 1977 πήρε μόλις 1% αλλά εξέλεξε δύο βουλευτές. Ο ένας ήταν ο ίδιος και ο άλλος ο Παύλος Βαρδινογιάννης, της γνωστής οικογενείας. Η αδελφή του Παύλου, Ελένη, ήταν γυναίκα του Γιάννη Κεφαλογιάννη, πατέρα της Όλγας Κεφαλογιάννη. Το 1978, ο Μητσοτάκης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και ανέλαβε το υπουργείο Συντονισμού.
Οι Μητσοτάκηδες ξεκίνησαν ως Ξυπόλητοι το 1870 και σήμερα είναι από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ελλάδας, αληθινοί κροίσοι. Ο βασιλιάς Μίδας θα τους ζήλευε. Άραγε ποιανών χρήματα να είναι αυτά; Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς ότι είναι των Ελλήνων, των προπαππούδων μας, των παππούδων μας, των πατεράδων μας και δικά μας. Ο Κυριάκος έχει έτοιμα τα καλαμάκια για να μας πιει και αυτός το αίμα.  

Πέτρος