Συρρικνώνεται η ΝΔ

Ο διορισμός των δύο αντιπροέδρων σηματοδοτεί την αρχή της μεγάλης κατρακύλας του κόμματος. Από μια μεριά ήταν αναμενόμενο να οριστούν αντιπρόεδροι από τις δύο τάσεις που στήριξαν τον Μητσοτάκη. Η μία τάση είναι οι ακραία φιλελεύθεροι και οικονομικά νεοφιλελεύθεροι. Πρόσωπα που εκφράζουν αυτή τη τάση είναι ο Μητσοτάκης, ο Βαρβιτσιώτης, ο Χατζηδάκης, ο Δένδιας, η Μπακογιάννη κλπ. Φαινόταν πιθανότερος υποψήφιος ο Βαρβιτσιώτης. Τελικά επελέγει ο Χατζηδάκης που είναι πιο μετρημένος. Του Βαρβιτσιώτη του έχουν ξεφύγει ατυχείς δηλώσεις όπως για τη σημαία και τη πώληση σπιτιών για να πληρωθούν οι φόροι. Ο Barbie junior είναι σαν το Μητσοτάκη από πολιτικό τζάκι και Κολεγιόπαιδο. Εάν τον έβαζε αντιπρόεδρο θα παραγινόταν το κακό. Ο Μητσοτάκης προέρχεται από το μεγαλύτερο πολιτικό τζάκι της χώρας μετά τους Παπανδρέου. Έβαλε δύο αντιπροέδρους που δεν είναι από τζάκια και Κολεγιόπαιδα για να το ελαφρύνει λίγο. 

Η άλλη τάση που στήριξε τον Μητσοτάκη είναι η ακροδεξιά που εκφράζεται από Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπαλτάκο, Κρανιδιώτη κλπ. Οι δύο πρώτοι είναι νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά ενώ οι δύο άλλοι είναι λαϊκή ακροδεξιά. Ο Γεωργιάδης ήταν επικρατέστερος από όλους αφού ήταν υποψήφιος για την αρχηγία  και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το Μητσοτάκη στο δεύτεροι γύρο.
Τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με το Τζιτζικώστα. Και αυτός συνυποψήφιος για την αρχηγία ήταν. Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα είναι αυτός αντιπρόεδρος. Δεν στήριξε τόσο πολύ το Μητσοτάκη όσο ο Άδωνις αλλά και αυτός στο στρατόπεδο Μητσοτάκη προσχώρησε στο δεύτερο γύρο. Υπάρχει όμως ένα πολύ σοβαρό θέμα με το Τζιτζικώστα. Ο Μητσοτάκης επικράτησε του Τζιτζικώστα στο πρώτο γύρο με ψήφους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Το ξέρουν αυτό μέσα στη ΝΔ. Ο «ξένος δάχτυλος» στα εσωκομματικά της ΝΔ ίσως στοίχισε στο Τζιτζικώστα την αρχηγία. Δεν ήταν καθόλου απίθανο να είχε εκλεγεί αυτός αρχηγός εάν είχε προχωρήσει στο δεύτερο γύρο. Με τι αντάλλαγμα δέχθηκε να σιωπήσει και να μην αντιδράσει; Μήπως ετοιμάζεται για νέο σχήμα;
Το σημαντικότερο ζήτημα είναι με τους καραμανλικούς. Είναι η πιο δυνατή τάση μέσα στη ΝΔ. Οι φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί είναι μικρές τάσεις και απευθύνονται σε μικρά ακροατήρια ψηφοφόρων. Η καραμανλική τάση είναι αυτή που απευθύνεται στις πλατιές λαϊκές μάζες. Η επιλογή του Χατζηδάκη δεν δημιουργεί πρόβλημα για την καραμανλική τάση. Αντίθετα η επιλογή Γεωργιάδη δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα. Φαίνεται ότι ποτέ δεν ήταν σύμφωνοι με τη διεύρυνση του Σαμαρά προς την ακροδεξιά και δεν ήθελαν μέσα στο κόμμα τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη. Ήταν πολύ πιθανό ο Μεϊμαράκης να τους έβαζε «στο πάγο» και με αυτό το τρόπο να τους ανάγκαζε να αποχωρήσουν. Όχι μόνο δεν έγινε αντιπρόεδρος από τη καραμανλική τάση αλλά έγινε ο Άδωνις που τον προετοίμαζαν για έξοδο.
Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το φλερτ του Μητσοτάκη με τους σημιτικούς. Θα δούμε που θα καταλήξει αυτό το φλερτ. Μου είναι λίγο δύσκολο να φανταστώ καραμανλικούς και σημιτικούς μέσα στο ίδιο κόμμα. Φαίνεται ότι υπάρχει παλιά έχθρα. Από την άλλη πάλι είναι  πολύ δύσκολο, οι σημιτικοί να έχουν αντιπρόεδρο τον Γεωργιάδη.
Είναι αυτό που γράφτηκε σε προηγούμενο άρθρο. Ο Μητσοτάκης έταξε σε όλους αλλά θα δυσκολευτεί να πληρώσει τα χρέη του όταν έρθει η στιγμή. Οι υποσχέσεις είναι εύκολες, οι πράξεις ειναι δύσκολες. Στηρίχτηκε από τον Άδωνι και το Μπαλτάκο μέχρι το Σημίτη και το Ψαριανό. Θα είναι πολύ δύσκολο να συγκεράσει όλες τις ετερόκλητες δυνάμεις που τον στήριξαν.
Με τα μέχρι στιγμή δεδομένα, θεωρώ πολύ αμφίβολο να μείνουν οι καραμανλικοί και ο Τζιτζικώστας μέσα στο κόμμα. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιοι θα πάρουν άλλες σημαντικές θέσεις μέσα στο κομματικό μηχανισμό, όπως αυτές των τομεαρχών. Η επιλογή των αντιπροέδρων όμως έχει μεγάλη συμβολική αξία. Ακόμη και να παραμείνουν όλοι και να μην υπάρξει αποχώρηση, θεωρώ τη συρρίκνωση της ΝΔ βέβαιη.    

Σωτήρης