Γιάννη μου το μαντήλι σου...

Σία Κοσιώνη - Κώστας Μπακογιάννης
Ο Αριστείδης Αλαφούζος κατάγεται από πλούσια οικογένεια εφοπλιστών και πολιτικών της Σαντορίνης. Το 1988, αγοράζει από το Κοσκωτά την Καθημερινή που με τη σειρά του την είχε αγοράσει ένα χρόνο νωρίτερα από την Ελένη Βλάχου. Η κίνηση έγινε με προτροπή του Μητσοτάκη με τον οποίο είχε άριστες σχέσεις. Η Καθημερινή μπαίνει αμέσως στις υπηρεσίες Μητσοτάκη. Το 1989, ο Αλαφούζος ιδρύει τον ειδησιογραφικό ραδιόφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,4. Το 1993, επι κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδρύει το τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο σταθμός είχε εξ’ αρχής οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν με τη επάνοδο το ΠΑΣΟΚ. Το 1998 πουλιέται και γίνεται ALPHA. Το 2006 βγαίνει στο σφυρί ο Seven που ο Αλαφούζος τον αγοράζει και τον μετατρέπει σε νέο ΣΚΑΙ. 

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι σχέσεις Αλαφούζου - Μητσοτάκη μετατράπηκαν από άριστες σε κάκιστες. Αιτία η άρνηση του Μητσοτάκη να λύσει τα θέματα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών με το τρόπο που ήθελε ο Αλαφούζος. Άρχισε να χτυπάει ανελέητα το Μητσοτάκη μέσω του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής. Επιστράτευσε δύο ορκισμένους εχθρούς του Μητσοτάκη, τον Κακαουνάκη και τον Τράγκα. Από την άλλη όμως δεν στήριζε επάνοδο κυβέρνησης Παπανδρέου. Φημολογείται ότι ο Αλαφούζος ήταν βασικός χρηματοδότης της Πολιτικής Άνοιξης.
Με την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, δίνει τη χαριστική βολή στο Μητσοτάκη όταν ο ίδιος και η γραμματέας του, σε συνεντεύξεις τους, ισχυρίζονται ότι χρηματοδοτούσαν το Μητσοτάκη με τεράστια κεφάλαια. Συνεταίρο στην εξόντωση Μητσοτάκη είχε το Λαμπράκη. Το 2002, ο Κώστας Λαλιώτης κατηγορεί το Μητσοτάκη ότι είχε ιδρύσει τη λιβεριανή εταιρεία Mayo, με την οποία εισέπραττε μίζες από τη Siemens για λογαριασμό της ΝΔ. Και εδώ υπάρχει η φημολογία ότι είχε «βάλει το δάχτυλο» του ο Αλαφούζος.
Τη δεκαετία του ’90, ο Αλαφούζος είχε κάνει διάφορα επιχειρηματικά deals με τη ρουμανική κυβέρνηση. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε παίξει ο εξ απορρήτων του Μητσοτάκη, στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης. Απόστρατος της ΕΥΠ, εκπαιδευμένος από τη CIA και τη Mossad, ανέλαβε διευθυντής ασφαλείας της ΝΔ επί Μητσοτάκη. Στο σκάνδαλο των υποκλοπών, κύριοι συνεργάτες του ήταν ο Μαυρίκης και ο Βασαλάκης. Ο δεύτερος είχε ρευστοποιήσει μια επιταγή που ο Αλαφούζος ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει στο Μητσοτάκη.
Παρόλο που ο Σαμαράς ήταν υπουργός εξωτερικών, ο Γρυλλάκης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στη εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Με εντολή Μητσοτάκη, ο Γρυλλάκης δραστηριοποιήθηκε για την εκλογή του Ιλιέσκου στη Ρουμανία, το 1992. Όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός, ο Γρυλλάκης δήλωσε ότι έγινε για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ρουμανίας προς την Ελλάδα σε μια σειρά διεθνών θεμάτων. Ο υπουργός Μεταφορών Μπασέσκου που είχε υπογράψει τα επιχειρηματικά deals του Αλαφούζου με τη μεσολάβηση Γρυλλάκη, τους «έδωσε» όλους για τη κομπίνα: Γρυλλάκη, Αλαφούζο, Ταχέρ, Κατούνη, Τεοντόρου, Μητσοτάκη κλπ. Έτσι ο Μπασέσκου έγινε πρόεδρος το 2004. Παρόλο που παύθηκε δύο φορές και έχασε δημοψήφισμα με 88%, παρέμεινε στην εξουσία για 10 χρόνια.
Γύρω στο 2011 ξεσπάει ταυτόχρονα πόλεμος Αλαφούζου σε δύο μέτωπα, από τη μία με το Καρατζαφέρη και από την άλλη με το Κουρή. Το Φεβρουάριο του 2011, ο Καρατζαφέρης κάνει ένα ταξίδι αστραπή στο Βουκουρέστι όπου συναντιέται με πολύ περίεργους τύπους και φημολογείται ότι παίρνει δυο dvd που περιέχουν στοιχεία για σοβαρές οικονομικές παρατυπίες. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο ρίχνει τη κυβέρνηση Ρομάν και παράλληλα εκδίδεται ένταλμα σύλληψης κατά του Γιάννη Αλαφούζου στη Ρουμανία που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Μετά τη επιστροφή Καρατζαφέρη, ο όμιλος Αλαφούζου κάνει στροφή 180 μοιρών στη στάση του απέναντι στο ΛΑΟΣ.  

Αυτά και άλλα πολλά...

Σημείωση: Οι πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες πηγές του διαδικτύου, φήμες και εμπιστευτικές συζητήσεις. 

Σίμος