Κερδισμένοι οι χαμένοι 2

...συνέχεια από το προηγούμενο
Οι Καραμανλικοί εκφράζουν μια συνισταμένη των τάσεων της κεντροδεξιάς ενώ τα άλλα δύο σχήματα (δεξιό, Μητσοτακικό) επιμέρους τάσεις. Οι Καραμανλικοί ενώνουν την φιλελεύθερη, την κεντρώα, την λαϊκή δεξιά και σε μικρότερο βαθμό τη δεξιά τάση της κεντροδεξιάς. Επομένως μπορούν να απευθυνθούν σε πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο. Ο Τζιτζικώστας έδωσε ασαφές πολιτικό στίγμα και αυτό μπορεί να μεταβληθεί σε συνισταμένη τάσεων. Ενδεχομένως να έχει λίγο πιο δεξιά τοποθέτηση από αυτή των Καραμανλικών αλλά θα εκφράζει όλες τις τάσεις. 
Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι είναι σε μεγάλο βαθμό Καραμανλικοί. Ακόμη και εάν δεν ακολουθήσει ο ίδιος ο Καραμανλής, το σχήμα των Καραμανλικών θα έχει επάνω τη σκιά του. Ταυτόχρονα όμως ταυτίζεται με τους αρνητικούς συνειρμούς για τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Ο Τζιτζικώστας έχει δώσει μια θολή ελαφρά αντιμνημονιακή εικόνα και αυτό είναι θετικό. Η ομάδα Καραμανλικών θα έχει πολύ πιο γνωστά ονόματα από την ομάδα του Τζιτζικώστα και με μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Η ομάδα Τζιτζικώστα από την άλλη θα μπορεί να πατήσει στο ότι πρεσβεύει το καινούργιο και την ανανέωση.

Όπως και να έχει, όσοι φύγουν θα μπορέσουν να ισχυριστούν ότι είναι το υγιές κομμάτι της ΝΔ. Αυτό βέβαια εάν έχουν παρουσιάσει ικανοποιητικό έργο και δεν υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για σκάνδαλα. Θα αφήσουν πίσω στη ΝΔ όλη τη σαβούρα. Μπορεί να μείνει και ένα υγιές κομμάτι αλλά η σαβούρα θα είναι πλέον η μεγάλη πλειοψηφία. Το νέο σχήμα από την άλλη δεν θα έχει καθόλου σαβούρα. Σε αυτή τη περίπτωση θα ευσταθεί ο ισχυρισμός του Σαλμά που πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή είπε: « Εγώ έκανα τη δουλειά μου σωστά. Τι φταίω εάν άλλοι πριν απο εμένα τα έκαναν όλα λάθος». Και μάλιστα μπορεί να συμπληρωθεί με : « Εμείς δεν κλέψαμε. Εάν είναι κάποιοι που έκλεψαν τους αφήσαμε πίσω στη ΝΔ». Αυτό δεν θα εκφραστεί έτσι καθαρά αλλά με πλάγιους τρόπους. Το μήνυμα πάντως θα είναι καθαρό.
            Παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία για ένα τμήμα της ΝΔ, να αφήσουν πίσω κάποιες αμαρτίες του παρελθόντος και όλη τη σαβούρα του κόμματος και να κάνουν μια νέα καθαρή αρχή. Αυτοί όπως είπα και στη εισαγωγή δεν μπορεί να είναι οι νικητές αλλά οι χαμένοι. Έτσι στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, οι χαμένοι μπορεί να αποδειχθούν κερδισμένοι. Με αυτό το τρόπο εξηγείται ο αντιφατικός τίτλος του άρθρου. Αναφέρομαι σε διαφορετικές περιόδους. Οι χαμένοι στις 10 Ιανουαρίου μπορεί να είναι οι κερδισμένοι σε 1-2 χρόνια από σήμερα. 

Μάρκος