Κερδισμένοι οι χαμένοι 1

Η διάσπαση της ΝΔ είναι σχεδόν βέβαιη. Το ερώτημα είναι εάν θα έχουμε απλή διάσπαση η πολυδιάσπαση. Θα σπάσει δηλαδή σε δύο η σε τρία-τέσσερα κομμάτια.  Η διάσπαση θα γίνει η στο διάστημα ανάμεσα στην εκλογή αρχηγού και το συνέδριο η αμέσως μετά το συνέδριο. Εάν δεν γίνει τίποτα μέχρι το καλοκαίρι δεν θα γίνει ποτέ. Είπαμε, είναι σχεδόν βέβαιη η διάσπαση αλλά όχι 100% βέβαιη. Στη ζωή και τη πολιτική  όλα μπορούν να συμβούν.

Τα σενάρια είναι διάφορα. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω εάν είναι απλά μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι η ένα επεξεργασμένο σχέδιο έτοιμο για εφαρμογή. Ακόμη και εάν αυτή τη στιγμή ένα σενάριο είναι απλά μια πρόταση, μπορεί στο εγγύς μέλλον να διαμορφωθεί σε επεξεργασμένο σχέδιο.
Σίγουρα οι νικητές δεν θα είναι αυτοί που θα φύγουν. Είναι πέρα από κάθε λογική. Επομένως το ποιοι θα αποχωρήσουν εξαρτάται από το ποιοι θα χάσουν. Η αποχώρηση μιας ομάδας Τζιτζικώστα είναι παντός καιρού δηλαδή είτε ο ένας βγει είτε ο άλλος. Θα παίξει ρόλο ποια ανταλλάγματα θα του δώσουν. Ακούγεται ότι ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε την Αντιπροεδρία σαν εξιλέωση των όσων του έκανε. Του έκλεψε τη δεύτερη θέση με τη βοήθεια της Φώφης και του Σταύρου!
Σε περίπτωση που κερδίσει ο Μεϊμαράκης παίζουν δύο βασικά σενάρια. Το ένα είναι να αποχωρήσει μια ομάδα Μητσοτάκη. Ενδέχεται να γίνουν διάφορες καραμπόλες με Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη και να δημιουργηθούν νέα σχήματα. Το άλλο σενάριο είναι να διασπαστεί μια δεξιά ομάδα υποκινούμενη από τον Σαμαρά ( Γεωργιάδης, Μπαλτάκος, Κρανιδιώτης, Βορίδης κλπ ). Ίσως να συμμετέχει και η ομάδα Τζιτζικώστα. Ο ίδιος ο Σαμαράς μπορεί να συμμετέχει η να μη συμμετέχει. Σε αυτή την εναλλακτική, της προς τα δεξιά διάσπασης, μπορεί να γίνουν ενώσεις και με άλλες δυνάμεις του δεξιού χώρου.
Απο την άλλη, εάν κερδίσει ο Μητσοτάκης είναι πιθανό να φύγει μια ομάδα Καραμανλικών κυρίως βουλευτών ( Στυλανίδης, Βλάχος,  Κοντός, Λυκουρέντζος, Καλαφάτης κλπ ). Ενδέχεται να μην ακουλοθήσουν Μεϊμαράκης και Καραμανλής. Σε γενικές γραμμές οι 60άρηδες δεν θα ακολουθήσουν την όποια διάσπαση. Θα είναι μικρότερες ηλικίες, 50άρηδες, 40άρηδες και ακόμη 30άρηδες.
Σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθεί ένα σχήμα πόλωσης στη κεντροδεξιά. Ένα κόμμα θα είναι σε επίπεδα πάνω-κάτω 30% και τα άλλα σε επίπεδα κάτω του 10%. Το ερώτημα είναι ποιο από τα παραπάνω σχήματα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αντικαταστήσει τη ΝΔ και να γίνει η κύρια δύναμη στη κεντροδεξιά; Άποψη μου είναι ότι το σχήμα των Καραμανλικών έχει τέτοια προοπτική και κατά δεύτερο λόγο το σχήμα Τζιτζικώστα. Τα άλλα σχήματα (δεξιό και Μητσοτακικό) έχουν προοπτική μόνο για δεύτερη θέση στη κεντροδεξιά. Βέβαια και αυτό δεν είναι λίγο. Μη ξεχνάμε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ρυθμιστές της κατάστασης με ποσοστά γύρω στο 5%. 

συνέχεια στο επόμενο...