Με ποιους θα συνεργαστούμε;


Μετά τη δημοσίευση του προηγούμενου άρθρου άρχισαν τα τηλεφωνήματα. Είναι πολύ ευχάριστο και ενθαρυντικό ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τις αναρτήσεις μας και ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στη Νέα Αρχή. Το ερώτημα ήταν: «Εμείς η Νέα Αρχή με ποιο από όλα τα παραπάνω σχήματα που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο άρθρο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε;» Η απάντηση είναι με όλα! Απλά θα είναι σε διαφορετική βάση. Μπορεί να είναι στη βάση της εγγύτητας τοποθέτησης η της αλληλοσυμπλήρωσης.

Δεν μπορώ να ξέρω την ακριβή ιδεολογική τοποθέτηση ενός σχήματος που δεν υπάρχει. Βγάζω κάπως αυθαίρετα συμπεράσματα και κάνω υποθέσεις στη βάση του ιδεολογικού χώρου που οι ομάδες εκφράζουν. Από όλα τα σχήματα ιδεολογικά μάλλον είμαστε πιο κοντά σε αυτό των Καραμανλικών. Βρισκόμαστε όμως περισσότερο προς το κέντρο. Και εμείς εκφράζουμε κοινή συνισταμένη κεντρώων, λαϊκών δεξιών και φιλελεύθερων. Την άκρα δεξιά λίγο την εκφράζουμε για αυτό και τοποθετούμαστε προς το κέντρο.
Έτσι είμαστε πιο μακριά απο το δεξιό σχήμα που θα μπορούσε να σχηματιστεί. Αυτή η απόσταση όμως δίνει μια ευκαιρία αλληλοσυμπλήρωσης. Σημαντική προϋπόθεση η συμφωνία σε σημαντικά για εμάς θέματα ( οικιστικά, ανεργία, εθνικά ).
Οι Καραμανλικοί είναι πιο κοντά μας και οι δεξιοί πιο μακριά. Τα άλλα δύο σχήματα είναι κάπου ανάμεσα. Με την ομάδα Μητσοτακικών οι διαφορές μας είναι σε οικονομικά θέματα. Θεωρούμε την τοποθέτηση τους σε τέτοια ζητήματα ακροδεξιά. Με το Τζιτιζικώστα μας ενώνει μια αντιμνημονιακή διάθεση. Χρησιμοποιώ τη λέξη διάθεση εσκεμμένα αντί για την λέξη τοποθέτηση. Και με το Τζιτζικώστα και με το Μητσοτάκη μας ενώνει η πρόθεση αλλαγής της καθεστηκυίας τάξης στη κεντροδεξιά και είναι κάτι που μας χωρίζει με τους Καραμανλικούς. Για το Τζιτζικώστα δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί το πολιτικό του στίγμα είναι ασαφές. 
Επαναλαμβάνω ότι βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα για σχήματα που δεν έχουν δημιουργηθεί, βασισμένη στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των ομάδων. Όπως θα έχετε αντιληφθεί έχουμε διασυνδέσεις με όλες τις ομάδες. Αυτές μπορεί να μην είναι στο ψηλότερο επίπεδο αλλά λίγο χαμηλότερα.
Το άλλο ερώτημα είναι γιατί να μην προχωρήσουμε ανεξάρτητα όπως κάνουμε μέχρι τώρα. Η απάντηση στο ερώτημα είναι ένα άλλο ερώτημα. Τι είναι καλύτερα; Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι; Η ανεξάρτητη πορεία είναι πιο μακρινή και με αμφίβολα αποτελέσματα. Κάποια συνεργασία μπορεί να έχει αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση πιθανώς να μην δημιουργηθεί κανένα από τα σχήματα η να μην τα βρούμε μαζί τους. Έτσι αναγκαστικά θα συνεχίσουμε ανεξάρτητη πορεία.   

Μάρκος