greuro


Γίνεται λόγος για επιστροφή στη δραχμή. Πρέπει να γίνει αλλαγή νομίσματος, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Το νόμισμα όμως να μην είναι η δραχμή αλλά το greuro με αρχική ισοτιμία 1:1 με το euro. Οι τιμές με το greuro θα παραμείνουν ίδιες βραχυχρόνια. Μέσο και μακροχρόνια θα αλλάζουν κάποιες τιμές όπως θα μεταβάλλεται η ισοτιμία.
Τα εισαγόμενα και τα εγχώρια που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία από εισαγωγές θα γίνουν πιο ακριβά ενώ οι εξαγωγές πιο φθηνές. Θα αυξηθούν όχι μόνο οι εξαγωγές αλλά και η εγχώρια ζήτηση ελληνικών προϊόντων. Οι καταναλωτές θα αντικαταστήσουν τα εισαγόμενα με ελληνικά τρόφιμα, ρούχα, αυτοκίνητα (Pony) κλπ. Τα κέρδη αντί να φεύγουν στο εξωτερικό θα μένουν στην Ελλάδα. Πιθανώς να κλείσουν κάποιες ξένες εταιρείες που θα αντικατασταθούν όμως με ελληνικές. Έτσι θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και θα μειωθεί η ανεργία.
Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του εγχώριου νομίσματος είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να τυπώνει χρήμα και να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Βέβαια αυτό θα αυξήσει τον πληθωρισμό που με τη σειρά του θα μειώσει περαιτέρω την συναλλαγματική ισοτιμία.
Η ισοτιμία ενδεχομένως να διαμορφωθεί σταδιακά σε επίπεδα περίπου στο 1,5 greuro = 1 euro. Οι τιμές των εισαγόμενων θα είναι 1,5 φορά επάνω. Αυτό από μόνο του θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης για τους εισαγωγείς. Όμως η οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί αύξηση της ζήτησης και έτσι ενώ σε σχετικά νούμερα οι εισαγωγείς θα ζημιωθούν σε απόλυτα μπορεί να μην επηρεασθούν η ακόμη και να ωφεληθούν.
Δεν χρειάζεται έξοδος από την ΕΕ σε πρώτη φάση. Αυτό θα αποτελέσει μια δεύτερη απόφαση ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι καταστάσεις. Αλλά ακόμη και εκτός ΕΕ μπορεί να συνεχιστεί η σύκλιση σε κάποια ζητήματα φορολογικά, νομοθετικά κλπ. Αργότερα μπορούμε να ξαναμπούμε στην ευρωζώνη η την ΕΕ. Για εισαγωγή πάλι στην ευρωζώνη πρέπει η ισοτιμία euro/greuro να είναι κοντά στο 1.
Η ΕΕ και η ευρωζώνη είναι σύγχρονες Βαβέλ. Τίποτα δεν προχωράει γιατί πρέπει 28 χώρες να συναποφασίζουν. Μπορεί να τους πάρει πολλά χρόνια  η και δεκαετίες για να λύσουν τα πολύ σοβαρά οργανωτικά προβλήματα που έχουν. Αντί να έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς θα έχουμε αναπτυχθεί. Ίσως υπάρξουν αργότερα συνθήκες και για δημιουργία άλλων ενώσεων όπως Μεσογειακής, Νοτιοευρωπαϊκής κλπ.  

Τίμος Β