Ποιους δεν συμφέρει το greuro;

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι αυτή τη περίοδο η Ελλάδα έχει γεμίσει με παπαγάλους που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Χρησιμοποιούν διάφορα ψευδή επιχειρήματα όπως πχ ότι σε περίπτωση που γυρίσουμε στο greuro τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις.
 Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει πρωτογενές έλλειμμα είναι σε θέση να πληρώνει απο μόνη της μισθούς και συντάξεις. Επιπλέον η κυβέρνηση με το greuro θα μπορεί να τυπώσει χρήμα και να κάνει πληρωμές. Πιθανώς αναφέρονται στο θέμα της απαιτούμενης ρευστότητας για την εξυπηρέτηση δανείων που εντέχνως προσπαθούν να το μπερδέψουν με τους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του. 

Το greuro δεν συμφέρει τις ξένες εταιρείες, είτε έχουν έδρα στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Ας υποθέσουμε ισοτιμία 1,5 greuro = 1 euro  η αλλιώς 1 gr€ =  0,66 € περίπου. Τότε μια τηλεόραση που κάνει 400 € τώρα θα κάνει 600 gr€ μετά. Η αύξηση της τιμής θα μειώσει τη ζήτηση και τα κέρδη σε € (πρέπει να τα ξανά μετατρέψουν από gr€ σε €). Οι ξένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών θα χάσουν από τη μετατροπή του συναλλάγματος. Εάν κερδίζουν 1,000,000 gr€ το χρόνο μετά τη μετατροπή θα κερδίζουν 660,000 €.

Επίσης δεν συμφέρει τους δανειστές. Ανεξάρτητα με το τι έχει υπογραφεί, το χρέος είναι αδύνατο να αποπληρωθεί σε € αλλά μόνο σε  gr€. Επομένως μια οφειλή που είναι 100 θα γίνει 66 δηλαδή κούρεμα 34%. 

Μιχάλης Ρ