Γραφειοκρατία και βλακεία

Υπάρχουν τέσσερις τάξεις λογιστή Α', Β', Γ', Δ'. Οι κατηγορίες για πτυχιούχους είναι από Γ' και επάνω. Οι κατηγορίες δίνουν το δικαίωμα υπογραφής ισολογισμού. Όσο πιο μεγάλη κατηγορία τόσο πιο μεγάλη εταιρεία. Για να αποκτήσει ένας πτυχιούχος Α' κατηγορία χρειάζεται 5 χρόνια προϋπηρεσία σε θέση λογιστή. Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο.
            Εάν κάποιος δουλεύει 5 χρόνια βοηθός σε ένα μικρό λογιστικό γραφείο,  αποκτά δικαίωμα υπογραφής ισολογισμού σε μεγάλες εταιρείες. Τι σχέση έχει η φορολογική δήλωση του κυρ-Μήτσου και της κυρα-Μαρίας με τον ισολογισμό μεγάλων ΑΕ δεν μπορώ να καταλάβω.
            Από την άλλη δεν έχει δικαίωμα υπογραφής ισολογισμού κάποιος άλλος που είναι ικανός και αφού δουλέψει 2-3 χρόνια ως λογιστής μεγάλης εταιρείας ανεβαίνει σε ανώτερες θέσεις της Οικονομικής Διεύθυνσης.  H εμπειρία αυτή δεν αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία. Εάν ήταν λιγότερο ικανός και χρειαζόταν περισσότερο από 5 χρόνια για να φθάσει στο οικονομικό μάνατζμεντ, τότε θα έπαιρνε τη Α' τάξη. Επιβραβεύεται η ανικανότητα και τιμωρείται η ικανότητα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με πολυετή εμπειρία σε θέση Οικονομικού Διευθυντή μεγάλων ΑΕ που στερούνται του δικαιώματος υπογραφής ισολογισμού.
            Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι υπεύθυνο για αυτά τα χάλια. Δεν είναι μόνο γραφειοκρατία αλλά και απόλυτη βλακεία. Αυτό που μπορεί να αντιληφθεί και ο τελευταίος βλάκας δεν μπορούν να το καταλάβουν στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Φανταστείτε επίπεδο! Ποιοι όμως να ασχοληθούν να αλλάξουν τα πράγματα; Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Πρόεδροι είναι διάφοροι κομματικοί εγκάθετοι που τους φυτέψανε εκεί διακοσμητικούς και ούτε που ασχολούνται. 
Είναι μόνο μία περίπτωση από τις χιλιάδες που συναντά κανείς στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Πως μπορεί ποτέ να πάει μπροστά αυτή η χώρα;

Σ.Π.
Υπερχρεωμένος