Η υπόθεση των κουμπάρων

Σύντομα θα αναρτηθεί Βίντεο

O  Παναγιώτης  Αναγνωστόπουλος, η «Πανάγος» ήταν η «σκιά» του νομάρχη Θεσσαλονίκης Ψωμιάδη. Έμπιστος σύμβουλος του είχε πάντα κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του. Συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις αντί του Ψωμιάδη, είχε δικό του γραφείο στη νομαρχία και παρόλο που δεν ήταν σύμβουλος συμμετείχε στις συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου. Όταν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα έβγαιναν έξω από την αίθουσα με τον Ψωμιάδη και το συζητούσαν.

Είναι ένα από τα πλέον γνωστά στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Εκτελωνιστής στο επάγγελμα, μέσω των σημαντικών γαλάζιων γνωριμιών του, έπαιρνε δουλειές «φιλέτα», όπως της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΜΕΒΓΑΛ. Την περίοδο 1993-1997 ήταν πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής κέντρου της ΝΔ. Λόγω της θέσης του ήλεγχε πολλά σημαντικά στελέχη και επηρέαζε σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων. Όπως λέγεται, για πολλά χρόνια έκανε το απόλυτο κουμάντο.
Μετά τις εκλογές του 1996 ήταν πρόεδρος της ΝΟΔΕ όπου ανήκε Καραμανλής τότε απλός βουλευτής και είχε φροντίσει να αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το πολιτικό γραφείο του. Στήριξε με κάθε δυνατό τρόπο την υποψηφιότητα Καραμανλή. Σε ανταπόδοση το καραμανλικό σύστημα τον εξέλεξε μέλος ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Με  την ιδιότητά του διορίστηκε στις 30 Ιουνίου 2006, με απόφαση του Τσιτουρίδη, τακτικό μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως ειδικός σε θέματα οργάνωσης και μετά λίγες ημέρες πρόεδρος ΔΣ του Ταμείου Προνοίας Προσωπικού Εμπορικών και Βιομηχανικών Επαγγελματικών Επιμελητηρίων του Κράτους.
Τη περίοδο 1990-1993, ο Τσιτουρίδης ήταν περιφερειάρχης Θεσσαλίας και είχε προσωπικό οδηγό τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Τσιτουρίδης πάντρεψε τον αδελφό το Σωτήρη, Κωνσταντίνο σε τελετή που παραβρέθηκε πλήθος στελεχών της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Ο έμπορος αλεύρων Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ήταν σημαντικό κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Κιλκίς και πολύ φίλος με με τον αδελφό του Τσιτουρίδη Γιάννη. Ήταν συχνή η παρουσία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο ήταν υπουργός ο Σάββας Τσιτουρίδης.
Ο πατέρας του Κωσταντινίδη είχε αλευρόμυλο και στη συνέχεια αλευροβιομηχανία στο Κιλκίς. Λόγω προβλημάτων της επιχείρησης μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη και ανέπτυξαν πολύ στενές σχέσεις με τον σκληρό σύστημα της ΝΔ.
Ο  Κώστας Κωνσταντινίδης ήταν αντιπρόσωπος μεγάλων εισαγωγέων εταιρειών σιτηρών του εξωτερικού. Η γαλλική Σουφλέ τον απομάκρυνε λόγω ατασθαλιών. Εγινε αντιπρόσωπος του ιταλού μεγαλέμπορου Φ. Καζόλι που συνελήφθη γιατί προσπάθησε να πουλήσει σιτάρι με καρκινογόνο ουσία.
Ο Κωνσταντινίδης χαρακτηρίζεται υπερόπτης, αλαζόνας, επιδειξιομανής, σπάταλος και οδηγήθηκε σε οικονομικά αδιέξοδα. Είχε πολλά χρέη και αναζητούσε μια διέξοδο για να ξεχρεώσει. Είχε δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στην Ενωση Συνεταιρισμών Κιλκίς όταν τους την έφερε σε μια συναλλαγή. Είχε επαφές με αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα
Ο Κωσταντινίδης γνωρίστηκε με τον συνομήλικο του Παναγιώτη Αδαμόπουλο όταν ο δεύτερος ήταν υπάλληλος στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο «αδάμας» όπως τον αποκαλούσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Μεσσηνία. Σπούδασε στη Νομική Σχολή και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Λονδίνο και στις Βρυξέλλες. Ο Κωνσταντινίδης πάντρεψε τον Αδαμόπουλο και αυτός του βάφτισε το παιδί. Το 2005, ο Αδαμόπουλος πήρε άδεια άνευ αποδοχών από την ΕΕ και ανέλαβε με «φωτογραφική διάταξη» τη θέση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στις 25 Αυγούστου 2006 ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ Δημήτρης Συμεωνίδης δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα που τον ειδοποίησε ότι επίκειται πρόστιμο 25 εκ ευρώ στην εταιρεία από τη επιτροπή ανταγωνισμού και ότι υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί. Ενημέρωσε τότε τον πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρο  Παπαδάκη. Στη συνέχεια ο Αναγνωστόπουλος που ήταν εξωτερικός συνεργάτης - εκτελωνιστής της ΜΕΒΓΑΛ, τηλεφώνησε στο Συμεωνίδη και συναντήθηκαν το ίδιο βράδυ. Του ζήτησε 10% μίζα δηλαδή 2,5 εκ ευρώ για να τακτοποιήσει το πρόστιμο.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2006, συναντήθηκαν σε δωμάτιο του ξενοδοχείου "King George",  Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντινίδης, Συμεωνίδης και Παπαδάκης. Ο Κωνσταντινίδης που ενεργούσε σε συνεννόηση με τον Αδαμόπουλο, συνελήφθη επ’ αυτοφόρω με προσημειωμένα χαρτονομίσματα 200.000 ευρώ.

Λίγο πριν τη συναλλαγή τηλεφώνησε στον πανταχού παρόντα, ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο που ισχυρίστηκε ότι δεν απάντησε τη κλήση. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο κάποιος τηλεφωνεί σε έναν άλλο, λίγο πριν μια συναλλαγή εκβιασμού. Η υπόθεση έγινε γνωστή ως υπόθεση των κουμπάρων. 

Νίκος Β.