Ο ταλαντούχος Ευγένιος Παπαδόπουλος

Ο Ευγένιος Παπαδόπουλος είναι άνθρωπος των παρασκηνίων και αποφεύγει συστηματικά την προβολή του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε έντονη δραστηριότητα στην ΟΝΝΕΔ και την ΔΑΠ. Συμμετείχε ως αντικαταστάτης του προέδρου της Νεολαίας Βουλγαράκη στις συνεδριάσεις για την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Τη περίοδο ’90 – ‘93 ήταν σύμβουλος του διοικητή της ΔΕΗ Ξανθόπουλου. Χειριζόταν τις προσλήψεις στην εταιρεία και εξυπηρέτησε πολλά γαλάζια στελέχη. Ο Ξανθόπουλος ήταν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ από το ‘04 έως το ‘09 σε όλη τη διακυβέρνηση Καραμανλή.
Εντάχθηκε στη Πολιτική Άνοιξη και βρέθηκε στο γραφείο του Στέφανου Στεφανόπουλου. Μετά ασχολήθηκε με δημόσια τεχνικά έργα.
Ο Παπαδόπουλος ήταν αποσπασμένος από το 1996 έως το 2000 στο γραφείο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη και από το 2000 έως το 2004 στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και φέρεται να είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της οικογένειας Βαρβιτσιώτη.  Τη περίοδο ’99 – ’00 ήταν από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές φούσκες. Ο Παπαδόπουλος ήταν πρόεδρος της Νηματεμπορικής, γενικός διευθυντής της Κοροτζής ΑΕ και μέλος ΔΣ της Σιγάλας που «έπαιξαν» τη συγχώνευση τους με την ΑΤΤΙΚΑΤ. Ο Όμιλος Αττικατ του Πανούση βρισκόταν στο επίκεντρο του «παιχνιδιού»  με διαπραγματεύσεις για απορρόφηση πολλών κατασκευαστικών εταιρειών. 
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αγόρασε το 1999, έκταση 375 στρεμμάτων στη Μύκονο για 285 εκατομμύρια. Το 1999 ήταν η κορύφωση της Χρηματιστηριακής φούσκας. Την έκταση την πούλησε μετά από λίγους μήνες για 2 δισεκατομμύρια. Την αγόρασε ο Ευγένιος Παπαδόπουλος για λογαριασμό της εταιρείας Κοροντζής ΑΕ. Ο Παπαδόπουλος πούλησε την έκταση στην ΑΛΤΕ του Αλλαμανή που με τη σειρά του την υποθήκευσε για να πάρει το δάνειο από την Αγροτική. Η Κοροτζής ενέχεται σε χειραγώγηση μετοχών και την υπόθεση τη χειριζόταν η Κωσταντίνα Μπουρμπούλια.
Η Νηματεμπορική είχε περάσει από τα χέρια του Μπάτμαν (Μπατατούδης) πριν καταλήξει στην ΑΤΤΙΚΑΤ. Η χρηματιστηριακή αξία της Νηματεμπορικής είχε φθάσει μέσα σε λίγους μήνες στα 11,3 δις δραχμές από 900 εκατ. δραχμές πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της.
Η Σιγάλας ήταν μέσα στις 23 μετοχές φούσκες. Ξεκίνησε στη Παράλληλη αγορά με κεφαλαιοποίηση 2,9 δις δραχμές και εκτοξεύτηκε με συνεχόμενα limit up στα 255 δις δραχμές. Ο Παπαδόπουλος ήταν μέλος του ΔΣ της Σιγάλας. Φέρεται να αγόραζε μετοχές για λογαριασμό των δύο offshore του Αποστολόπουλου, κάτι που ο ίδιος (Παπαδόπουλος) αρνήθηκε. Η Ιλεάνα Πανούρη, κόρη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης επί Καραμανλή, είχε πραγματοποιήσει χιλιάδες συναλλαγές σε μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών και ειδικά στη Σιγάλας.
Από τους βασικούς μετόχους της Σιγάλας ήταν ο Τρύφων Αποστολόπουλος που λέγεται ότι στο παρελθόν ήταν συνεργάτης του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωσταντίνου Μίχαλου. Ο Αποστολόπουλος, συνεργάτης του Πανούση της Αττικατ, φέρεται να δωροδόκησε την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια με 300.000 ευρώ ώστε να ρίξει την υπόθεση Σιγάλα στα μαλακά. 
Μέρος από πληρωμών από τα μαύρα ταμεία τις Siemens που έκανε ο Πρόδρομος Μαυρίδης (διευθυντής Siemens) περνούσαν μέσα από το Χρηματιστήριο. Σημαντικό ρόλο είχε παίξει το δίδυμο των εταιρειών Plexus και Vega που χειριζόταν ο  Τρύφων Αποστολόπουλος. Η Plexus είναι συμφερόντων Ηλία Γεωργίου (διευθυντή Siemens).  
H Plexus εισέπραττε μεγάλα ποσά από δίκτυο τραπεζών, offshore εταιρειών και λογαριασμούς τρίτων προσώπων που χρησιμοποιούσε ο Μαυρίδης. Τα εμβάσματα έγιναν τόσο επί Ηλία Γεωργίου όσο και επί Πρόδρομου Μαυρίδη. Η offshore φαίνεται ότι λειτουργούσε ως παρατράπεζα όπου κατέληγαν υπέρογκα ποσά από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Έκανε πραγματικές και εικονικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων και εμπλέκεται στη χειραγώγηση των μετοχών Σιγάλα και Αττικατ.
Στο σκάνδαλο των κουμπάρων, το εκβιασμό της ΜΕΒΓΑΛ ώστε να αποφευχθεί το πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είχε συλληφθεί με προσημειωμένα χαρτονομίσματα ο έμπορος σιτηρών Κωσταντίνος Κωσταντινίδης. Φέρεται να είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Τσιτουρίδη. Λίγο πριν τη συναλλαγή είχε τηλεφωνήσει στον Παπαδόπουλο που ισχυρίσθηκε ότι δεν απάντησε τη κλήση. Είπε ότι δεν έχει σχέσεις με τον Κωνσταντινίδη και ότι του ζητούσε κάποιο διορισμό. Γιατί κάποιος να τηλεφωνεί σε έναν σχεδόν άγνωστο λίγο πριν από μια συναλλαγή εκβιασμού;  
Με το που ανέλαβε ο Τσιτουρίδης το υπουργείο Απασχόλησης, έκανε νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσης ειδικού γραμματέα και τοποθέτησε σε αυτήν τον Παπαδόπουλο. Συγκρούστηκε σφοδρά στη Βουλή  με την αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα της θέσης που είχε υπερεξουσίες στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Παπαδόπουλος συντόνιζε όλους τους οργανισμούς και φορείς του Υπουργείου συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών Ταμείων. Οι διοικήσεις των 80 και πλέον Ταμείων ήταν ένας μηχανισμός που τα νήματα κινούσε ο Παπαδόπουλος. Οι συντονισμένες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων, για την αγορά των δομημένων ομολόγων οφείλονται στον έλεγχο του Παπαδόπουλου.
Ο μάρτυρας στη δίκη των ομολόγων Μυρογιάννης δήλωσε ότι το υπουργείο είχε διοργανώσει πολλά σεμινάρια για να πείσει τα ταμεία να αγοράσουν τα δομημένα ομόλογα. Στα σεμινάρια ήταν παρόντες ο Τσιτουρίδης και ο Μυρογιάννης. Επίσης τα Ταμεία είχαν δεχτεί έντονες πιέσεις από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Το δομημένο ομολόγο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, κατέληξε υπερτιμολογημένο στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και άλλα τρία ασφαλιστικά ταμεία.  Στη δίκη της υπόθεσης είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Σημαιοφορίδης και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Καραδήμα. Υποστήριξαν ότι το Σεπτέμβριο του 2006 υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία Παπαδόπουλου και Σημαιοφορίδη σχετικά με τις προμήθειες της Χρηματιστηριακής Ακρόπολις. Ο Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε πάλι ότι ουδέποτε υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία και ότι το θέμα το αγνοούσε. Ήταν ο μόνος που αθωώθηκε.  



 Θανάσης Γ.