Να το βουλώσουν οι άσχετοι γιατί θα τους κάνουμε σκόνη




Ερώτηση
Γράφετε κάποια πράγματα σχετικά με οικονομικά ζητήματα. Η Νέα Δημοκρατία και διάφοροι δημοσιογράφοι έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές σας. Δεν έχω γνώσεις οικονομικών για να μπορέσω να καταλάβω ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Γιατί να πιστέψουμε εσάς και όχι τους άλλους;


Απάντηση
Βγαίνουν όλοι οι άσχετοι από οικονομικά στα ΜΜΕ και μας κάνουν μαθήματα οικονομικών. Στη Νέα Αρχή έχουμε από όλα τα επαγγέλματα: γιατρούς, δικηγόρους, δικαστές, μηχανικούς, δημοσιογράφους, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς κλπ. Έχουμε επίσης πολλούς οικονομολόγους. Είναι το επάγγελμα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Πήγαμε ποτέ οι οικονομολόγοι της ΝΑ σε κανένα δικαστήριο να υπερασπιστούμε ως συνήγοροι κάποιον κατηγορούμενο; Πήγαμε ποτέ σε κανένα νοσοκομείο να εξετάσουμε αρρώστους; Μήπως κάναμε στατικές μελέτες πολυκατοικιών; Μήπως πήγαμε σε αρχαιολογικούς χώρους να κάνουμε ανασκαφές; Πως ο κάθε, δικηγόρος, γιατρός, μηχανικός, αρχαιολόγος μας κάνει μαθήματα οικονομικών;
Έχουμε τον αρχαιολόγο αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, να κάνει πολύ συχνά οικονομικές αναλύσεις στα κανάλια. Δείχνει πόσο τραγικά ανοργάνωτο είναι το κόμμα και τη νοοτροπία «όλα χύμα» και «άρπα κόλλα» που υπάρχει μέσα σε αυτό. Στη Νέα Αρχή, οι τομεάρχες δεν θα είναι απαραίτητα κοινοβουλευτικοί αλλά θα είναι απαραίτητα σχετικοί με το αντικείμενο. Οι τομεάρχες θα εκπροσωπούν τη Νέα Αρχή στα ΜΜΕ σε ζητήματα σχετικά με το αντικείμενο τους.
Στη Νέα Δημοκρατία, ο κάθε άσχετος μιλάει ως ειδικός επι οποιουδήποτε θέματος. Μαζί με τον Γεωργιάδη βγαίνουν διάφοροι άσχετοι δημοσιογράφοι για να μας εξηγήσουν αυτά που δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε σε 4 για το πτυχίο, 6 με το μεταπτυχιακό η 8 για το διδακτορικό χρόνια στα θρανία των οικονομικών σχολών. Ευτυχώς που υπάρχει ο Άδωνις και η παρέα του αλλιώς θα βρισκόμαστε σε «μαύρα σκοτάδια».
Ο Γεωργιάδης είναι αρχαιολόγος δηλαδή άσχετος από οικονομικά. Ο Χατζηδάκης είναι δικηγόρος. Τώρα τι σχέση έχουν τα νομικά με την οικονομική ανάπτυξη, μόνο ο Καραμανλής ξέρει που τον έβαλε υπουργό Ανάπτυξης. Ο Σταϊκούρας είναι μηχανολόγος μηχανικός και έχει διδακτορικό στα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ο Μητσοτάκης έχει μεταπτυχιακό στην ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση. Υποστηρίζουμε ένθερμα την πρόσληψη του Μητσοτάκη και του Σταϊκούρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέσεις ανώτερων υπαλλήλων. Με την οικονομία της Ελλάδας να μην ασχοληθούν μόνο γιατί θα την καταστρέψουν ακόμη περισσότερο.
Ο αντίλογος είναι:
«Δηλαδή πρέπει όλοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι να είναι οικονομολόγοι; Δεν επιτρέπεται ο κάθε άνθρωπος να έχει μια άποψη επί οικονομικών θεμάτων;». Δεν πρέπει όλοι οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι να είναι οικονομολόγοι αλλά πρέπει αυτοί που μιλάνε η γράφουν για οικονομικά ζητήματα να έχουν τουλάχιστον τελειώσει μια οικονομική σχολή και να καταλαβαίνουν «πέντε πράματα». Όχι μόνο επιτρέπεται ο κάθε άνθρωπος να έχει μια άποψη σε οικονομικά ζητήματα αλλά επιβάλλεται. Πρέπει όλοι οι πολιτικοί να ενημερωθούν καλά για κάποια βασικά ζητήματα ώστε να ξέρουν τι ψηφίζουν στη Βουλή. Και πρέπει όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν μια ιδέα γύρω από τα οικονομικά ώστε να καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν στις εκλογές. Δεν μπορεί όμως ο καθένας να μιλάει ως ειδικός να να μπερδεύει εσκεμμένα η αθέλητα τους τηλεθεατές και τους αναγνώστες.
Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση του Αλογοσκούφη που χρεοκόπησε τη χώρα. Μήπως ήταν τελείως άσχετος σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη; Κάθε άλλο μάλιστα. Ως καθηγητής οικονομικών είναι πολύ σχετικός με το θέμα των οικονομικών. Η περίπτωση του κάθε Αλογοσκούφη είναι διαφορετική από την περίπτωση του κάθε Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κάθε Αλογοσκούφης είναι πολύ σχετικός με τα θεωρητικά οικονομικά αλλά άσχετος με τα εφαρμοσμένα δηλαδή την πραγματική οικονομία . Οι οικονομικές θεωρίες στηρίζονται σε οικονομικά μοντέλα. Τα οικονομικά μοντέλα είναι μια ανακριβής απεικόνιση της πραγματικότητας. Στη πραγματική οικονομία υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψη στα θεωρητικά μοντέλα. Μερικοί καθηγητές Πανεπιστημίου, εάν δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε εφαρμοσμένα οικονομικά έχουν την τάση να είναι εκτός πραγματικότητας.
Επειδή κάποιος έχει ένα μικρόφωνο η μια στήλη δεν σημαίνει ότι ξέρει τι λέει η τι γράφει. Και επειδή κάποιοι άλλοι είναι αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ δεν σημαίνει ότι δεν έχουν πολύ καλύτερη γνώση των θεμάτων από όλους τους άσχετους που απλά είχαν τις διασυνδέσεις; Αποφασίσαμε συμπληρωματικά με τις θέσεις μας να εξηγήσουμε κάποιες βασικές οικονομικές έννοιες ώστε:

  1. να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι οικονομικές μας θέσεις
  2. να μη μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος να εξαπατά τους αδαείς ψηφοφόρους
Δεν απευθυνόμαστε σε οικονομολόγους η ανθρώπους με σημαντικές γνώσεις οικονομικών αλλά στο μέσο πολίτη με λίγες η καθόλου γνώσεις οικονομικών.
Μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη ενέργεια μας και όλοι οι πανάσχετοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που το μόνο που κάνουν είναι να μιλάνε και να γράφουν 6 ολόκληρα χρόνια χωρίς να «ξέρουν ούτε τη τύφλα τους».
Συμπληρωματικά, απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στο παρακμιακό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, να αντιμετωπίσουν τους οικονομολόγους μας σε μια ανοιχτή συζήτηση, όποτε και όπου θέλουν. Οι οικονομολόγοι μας θα τους «κάνουν σκόνη» στη κυριολεξία. Που να τολμήσουν οι άσχετοι να αντιμετωπίσουν τους σχετικούς; 

ΝΕΑ ΑΡΧΗ