Ο Κομμουνισμός ήρθε 70 χρόνια μετά

Από τον Ιανουάριο του 2015, η Ελλάδα είναι επίσημα Κομμουνιστική χώρα και ανήκει στο Κομμουνιστικό Μπλοκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς (GUE-NGL) όπως και η Λαϊκή Ενότητα. Πολλά κόμματα που είναι μέλη της GUE έχουν τη λέξη «κομμουνιστικό» στην ονομασία τους και 1-2 τη λέξη «σοσιαλιστικό». Εξ όσων γνωρίζουμε, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκεται κανένα άλλο κόμμα στη διακυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας.
Η ιδεολογία τους είναι ήπιος κομμουνισμός με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, σε αντίθεση με τον κομμουνισμό κομμάτων όπως το ΚΚΕ που είναι σκληρός κομμουνισμός με αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση. Παλαιότερα λεγόντουσαν ευρωκομμουνιστές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει σημαντικότατη θέση μέσα στο χώρο των Ευρωκομμουνιστών καθώς τον τίμησαν ως υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Εμφύλιος Πόλεμος ξεκίνησε το 1946 και τέλειωσε το 1949. Κατά άλλους ιστορικούς, ουσιαστικά είχε ξεκινήσει από το 1943-1944 με τις πρώτες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αντιστασιακών ομάδων. Αποτελεί τη πρώτη πράξη του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε.  Η Ελλάδα έμεινε έξω από το Κομμουνιστικό Μπλοκ ακόμη και την εποχή που ήταν πανίσχυρο επί ΕΣΣΔ και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Κομμουνισμός δεν υπάρχει πλέον σε κανένα από το ισχυρά προπύργια του όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ακόμη και στη Κούβα επιχειρείται αργή και σταδιακή στροφή προς την ελεύθερη οικονομία. Τώρα που όλες οι χώρες εγκαταλείπουν τον Κομμουνισμό, η Ελλάδα έφερε τον Κομμουνισμό και συμμετέχει στο μπλοκ των Κομμουνιστικών χωρών. Ο Κομμουνισμός ήρθε στην Ελλάδα με 70 χρόνια καθυστέρηση.
Βέβαια λόγω Μνημονίου, οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι κομμουνιστικές. Εάν όμως δεν υπήρχε το Μνημόνιο θα εφαρμοζόταν ένας ήπιος κομμουνισμός στην Ελλάδα, ανάλογος με την Ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και του GUE/NGL. Το πρόβλημα του χρέους ξεκίνησε με τη κρατικίστικη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Τότε εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος και στη συνέχεια λόγω κακοδιαχείρισης και λεηλασίας δεν μπόρεσε ποτέ να «μαζευτεί». Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη ίδια νοοτροπία, ακόμη πιο έντονα. 
Το Κομμουνισμό τον έφεραν στην Ελλάδα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με τη παταγώδη αποτυχία τους. Λεηλατούσαν και έκαναν κακοδιαχείριση επί 40 χρόνια και στο τέλος κατέστρεψαν τη χώρα και εξαθλίωσαν τους πολίτες. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία είναι καθαρά θέμα τύχης. Εάν η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή του ήπιου ευρωπαϊκού κομμουνισμού είχε απήχηση θα βρισκόταν στην εξουσία πολλά χρόνια πριν.
Στην αρχή της κρίσης, υπήρχε ένα μικρό κομματίδιο στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ που δυσκολευόταν να μπει στη Βουλή. Στο ΠΑΣΟΚ είχαν μαζί τους πολλές διασυνδέσεις γιατί γινόταν προσπάθεια συγχώνευσης που σκόνταφτε όμως και στις δύο μεριές. Τόσο στη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις. Οι συγκυρίες, ένα μέρος του συστήματος ΠΑΣΟΚ και διάφορα διεθνή και εγχώρια κέντρα έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το ίδιο θα είχε συμβεί και με την Χρυσή Αυγή, εάν δεν είχε τόσο ακραίες τοποθετήσεις σε διάφορα ζητήματα.
Είναι δυνατόν να μιλάμε στην εποχή μας για Κομμουνισμό όταν όλες οι πρώην Κομμουνιστικές χώρες τον εγκαταλείπουν; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μεταλλαχτεί σε Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, εάν θέλει να επιβιώσει μακροχρόνια. Βέβαια υπάρχει μεγάλη δυσκολία σε αυτό το εγχείρημα. Αντιδρά ένα μέρος του κόμματος, πέρα από αυτούς που βρίσκονται ήδη εκτός. Είναι γνήσιοι (ήπιοι) κομμουνιστές και όχι σοσιαλδημοκράτες. Επίσης πως θα δικαιολογήσει ο Τσίπρας αυτή τη μεταστροφή στην Ευρωπαϊκή Αριστερά που τον τίμησε με το να τον ορίσει υποψήφιο της ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Βέβαια εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο δεν έχει καμία ελπίδα  μακροχρόνια και θα αποδειχτεί ένα προσωρινό φαινόμενο. Οι πιο δημοφιλείς ιδεολογίες εξακολουθούν να είναι η Σοσιαλδημοκρατία και ο Φιλελευθερισμός (συντηρητικός, κοινωνικός η άλλος) η Χριστιανοδημοκρατία. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σοβαρό σχήμα στην Σοσιαλδημοκρατία, απαλλαγμένο τελείως από τα βαρίδια του παρελθόντος, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Δεν είναι δική μας δουλειά να φτιάξουμε το χώρο της κεντροαριστεράς, απλά κάνουμε κάποιες λογικές επισημάνσεις. Είναι δική μας δουλειά όμως να δημιουργήσουμε ένα νέο σχήμα στη κέντρο+δεξιά.