Επιτέλους χαοτική δίνη!

Ο Εμπεδοκλής στο έμμετρο έργο του «Περί Φύσης» υποστηρίζει την εναλλασσόμενη κυριαρχία της Φιλίας (Φιλότης) και της Διαμάχης (Νείκος). Το Νείκος επιφέρει χαοτική δίνη, αποσύνθεση και διάλυση ενώ η Φιλότης επαναφέρει τη συγκρότηση. Το Σύμπαν είναι μια αέναη μεταβολή από το ένα στα πολλά και από τα πολλά στο ένα. Η Φιλότης και το Νείκος μαζί επιφέρουν την ισορροπία. Ο Εμπεδοκλής αναφερόταν στα τέσσερα ριζώματα (πυρ, αηρ, ύδωρ, γη). Μεταφορικά όμως μπορούμε να το πάρουμε για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Σε ελληνικό ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο έχουμε μπει σε μια περίοδο χαοτικής δίνης. Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί πολλά κόμματα στη κεντροδεξιά και στη κεντροαριστερά. Από το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν πολλά μικρά κόμματα η κινήσεις (Λοβέρδος, Κατσέλη, Διαμαντοπούλου κλπ). Από το ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε η Λαϊκή Ενότητα και από την Λαϊκή Ενότητα η Πλεύση Ελευθερίας. Από τη ΝΔ δημιουργήθηκαν οι ΑΝΕΛ, η Νέα Μέρα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας, το κόμμα Μπαλτάκου, η Νέα Δεξιά του Κρανιδιώτη κλπ. Επίσης έχουν δημιουργηθεί πολλές κινήσεις όπως η Νέα Αρχή.

Ότι έχει απομείνει από τη Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμο να γίνει χίλια κομμάτια. Ο Μητσοτάκης ελέγχει μόνο του εαυτό του και όχι όλες τις ημέρες, μερικές μόνο. Ο Γεωργιάδης έχει δική του ατζέντα και ανά πάσα στιγμή θα «αδειάσει» το Μητσοτάκη, εάν είναι προς το συμφέρον του. Εκτός από τους Μητσοτακικούς, είναι οι Καραμανλικοί και οι Σαμαρικοί. Οι πρόσφατες εκλογές δημιούργησαν μικρές ομάδες γύρω από τους υποψήφιους αρχηγούς, πέρα από τους Καραμανλικούς και τους Σαμαρικούς. Επίσης έχει δημιουργηθεί μια ομάδα που διάκειται φιλικά προς τη Νέα Αρχή και «πιάνει» από όλες τις άλλες ομάδες.
Στην Βρετανία και στην Ελλάδα, οι πολίτες ψήφισαν αντίθετα από την άποψη που το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο φανατικά υποστήριξε. Το ΟΧΙ ήταν παραλίγο Grexit.  Στην ΕΕ, το Brexit θα είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσει το Grexit με καθυστέρηση και πιθανώς το Itexit (Italy exit). Η κατάσταση στην Ιταλία είναι πάρα πολύ κρίσιμη. 
Ο Τραμπ ήταν outsider και είχε τη μικρότερη σχέση από τους υπόλοιπους υποψηφίους με το κατεστημένο του κόμματος. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν  αποστασιοποιηθεί από την υποψηφιότητα του. Ο Ομπάμα μιλάει συνέχεια για διαιρετικές η φυγόκεντρες δυνάμεις. Ένα μέρος των πολιτών έχει ξεσηκωθεί ενάντια στην αστυνομία.
Οι φυγόκεντρες δυνάμεις η χαοτική δίνη δεν είναι κάτι κακό αλλά μάλλον καλό. Η αποσύνθεση είναι το απαραίτητο στάδιο πριν τη νέα σύνθεση. Οποιαδήποτε τάξη η σταθερότητα δεν είναι καλή. Υπάρχει καλή και κακή τάξη και σταθερότητα. Για να επέλθει η καλή τάξη και σταθερότητα πρέπει να προηγηθεί ένα διάστημα αταξίας και αστάθειας. Ο Φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες του. Ο Φοίνικας πριν γίνει σύμβολο της δικτατορίας ήταν σύμβολο των Αρχαίων Αιγυπτίων, Ελλήνων, Κινέζων, Περσών των Ινδουϊστών, Εβραίων και πρωτοχριστιανών.   

Ν. Μ.