Give us a better deal and break up Devil’s Union today!

Window of opportunity
Ηγέτης του Remain ήταν ο Cameron. Ο ίδιος και οι υπόλοιποι Remain Conservatives πιστεύουν ότι η ΕΕ χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο Corbyn είχε ψηφίσει κατά της ΕΕ, στο πρώτο δημοψήφισμα το 1975. Τον κατηγόρησαν για πολύ χλιαρή προεκλογική εκστρατεία. Νομίζω ότι ο λόγος ήταν πως πραγματικά δεν πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τη σημερινή της μορφή.
Ένας διαχωρισμός των Βρετανών ψηφοφόρων είναι σε αυτούς που ψήφισαν Remain η Leave. Στα δύο στρατόπεδα όμως μπορεί να γίνει επιπλέον διαχωρισμός. Πολλοί από αυτούς που ψήφισαν Leave δεν είναι κατά της Ευρωπαϊκής ιδέας αλλά κατά αυτής της ΕΕ. Από την άλλη, μεγάλο μέρος αυτών που ψήφισαν Remain δεν είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή μορφή της ΕΕ. Στο στρατόπεδο του Leave είναι και αυτοί που είναι ενάντια σε οποιοδήποτε Ένωση ενώ στο στρατόπεδο του Remain και αυτοί που είναι ικανοποιημένοι με τη σημερινή ΕΕ. Δηλαδή έχουμε τέσσερις κατηγορίες:


1)     LEAVE
Α) ενάντια σε οποιαδήποτε Ένωση
Β) ευρωπαϊστές που δεν πιστεύουν ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει

2)     REMAIN
Α) δυσαρεστημένοι με την σημερινή ΕΕ αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει
Β) ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση (προ δημοψηφίσματος)

Επομένως έχουμε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που είναι ευρωπαϊστές αλλά δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στην ΕΕ όπως διαμορφώθηκε. Δεν έχω υπόψη μου κάποια δημοσκόπηση αλλά πιστεύω ότι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν Leave και σε αυτούς που ψήφισαν Remain είναι ότι η πρώτοι δεν αισιοδοξούν ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει ενώ οι δεύτεροι διατηρούν ελπίδα.
Το Ευρωπαϊκό όνειρο έγινε τελικά Ευρωπαϊκός εφιάλτης για ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της ΕΕ. Η ΕΕ είναι ένα τερατούργημα Σοβιετικού τύπου με κεντρικό σχεδιασμό. Αποτελεί ένα τελείως αποτυχημένο πείραμα που κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί και κανείς δεν θέλει να το διορθώσει. Ο λόγος είναι ότι ενώ είναι αποτυχημένο για την πλειοψηφία των χωρών και των πολιτών, υπάρχουν χώρες και μειοψηφίες που ωφελούνται από την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.  
Η Βρετανία ψήφισε να φύγει ενώ δεν έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η ανεργία είναι σχετικά χαμηλή. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου η οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά βασικότερες είναι: κακοδιαχείριση κυβερνώντων, το ενιαίο νόμισμα, οι λανθασμένες πολιτικές της ΕΕ.
Πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου (εκτός ΕΕ) να συμμετέχουν στην ΕΕ. Είναι η μοναδική Ένωση στη περιοχή. Για την Ελλάδα και για άλλες χώρες του Νότου δεν υπήρχαν πολλές επιλογές αλλά μόνο δύο. Η μένουν στην ΕΕ η ακολουθούν μοναχική πορεία. Νομίζω ότι ο μοναχικός δρόμος είναι αυτός που τρομάζει περισσότερο και όχι τα αισχρά ψέματα των προπαγανδιστών. Εάν υπάρχει μια καλύτερη Εναλλακτική Ένωση από την ΕΕ, τότε η απόφαση εξόδου γίνεται πολύ εύκολη.  
Οι Βρετανοί έχουν πραγματικά κοσμοπολίτικη νοοτροπία. Ήταν ανέκαθεν ναυτική δύναμη. Ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στην Βρετανική Αυτοκρατορία γιατί εξαπλωνόταν στις τέσσερις γωνιές της γης. Η Γερμανία ποτέ δεν ήταν ναυτική δύναμη. Οι Γερμανοί βρίσκονταν πάντα περιορισμένοι στο χώρο της Κεντρικής Ευρώπης. Είχαν μόνο επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχουν ούτε κάν ευρωπαϊκή νοοτροπία αλλά καθαρά γερμανική. Έχουν την απαίτηση η υπόλοιπη Ευρώπη να αποκτήσει γερμανική νοοτροπία.
Στη Βρετανία παρουσιάζεται μια ιστορική ευκαιρία. Τέτοιες ευκαιρίες παρουσιάζονται κάθε χίλια χρόνια. Μπορεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική Ένωση όπως πιστεύουν και όπως έπρεπε να είναι. Τα τραγικά λάθη της ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό οδηγό. Ο κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να αντικατασταθεί με κεντρικό συντονισμό, ο συγκεντρωτισμός με αποκέντρωση.
Τα χρήματα από την ΕΕ τα παίρνουμε (στην Ελλάδα) γιατί λόγω της ΕΕ έχει καταστραφεί η ελληνική οικονομία. Είναι συγκριτικά πολύ λίγα και δεν προσφέρουν επί της ουσίας σημαντική βοήθεια. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αλλάξουν οι συνθήκες ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία και όχι ελεημοσύνες από την ΕΕ. Κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά είναι η υποτίμηση του νομίσματος.
Το ενιαίο νόμισμα αποδείχθηκε καταστροφή για τις πιο αδύναμες χώρες. Η Βρετανία ποτέ δεν συμμετείχε στην Ευρωζώνη και η Εναλλακτική ΕΕ δεν θα έχει ενιαίο νόμισμα. Τώρα εάν υπάρχει σύνδεση νομισμάτων είναι μια άλλη ιστορία. Η ελεύθερη διακίνηση εργασίας μπορεί να αντικατασταθεί με προνομιακή μεταχείριση. Εάν δηλαδή υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας, θα συμπληρώνονται πρώτα από τους πολίτες των χωρών της Εναλλακτικής Ένωσης.
Εμείς στη Νέα Αρχή θεωρούμε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας εξυπηρετούνται καλύτερα με τη δημιουργία Τετραρχίας. Αυτό όμως είναι μακρινό και δύσκολο. Επίσης πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα έλυνε μερικά οικονομικά προβλήματα. Και αυτό είναι επίσης μακρινό και δύσκολο. Μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας θα έχει εξαθλιωθεί και εξοντωθεί τελείως. 
Η Εναλλακτική ΕΕ η ΕΕ-2 είναι άμεσο και εύκολο. Μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι Βρετανοί είναι να δώσουν ένα καλύτερο Deal στις δυσαρεστημένες χώρες της ΕΕ και να δημιουργήσουν την Εναλλακτική ΕΕ. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα ωφελήσει και τις δύο αλλά και όλες τις χώρες. 

Β. Δ.